ΟΓκίκας Χαρδούβεληςδεν είναι ένα πρόσωπο που μπορεί εύκολα να μπει στα στενά πολιτικά καλούπια. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ούτε από τη στιγμή που έγινε υπουργός Οικονομικών. Διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα, υποστηρίζει με παρρησία την άποψή του και έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου του.
Ο Γκ. Χαρδούβελης βρέθηκε στη δίνη του πολιτικού τυφώνα ΕΝΦΙΑ που ταλαιπωρεί το πολιτικό σύστημα και κυρίως την δικομματική κυβέρνηση τους τελευταίους τρεις μήνες. Μόλις εγκαταστάθηκε στο γραφείο του στην οδό Νίκης, είχε πρωτίστως ως βασική προτεραιότητα να ρυθμίσει κεντρικά ζητήματα που αφορούσαν την διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ το βρήκε στο υπουργείο δεν το εφηύρε ο ίδιος. Ο φόρος για τα ακίνητα ουσιαστικά συνδιαμορφώθηκε μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη και τη συνδρομή βασικών συνεργατών τουΑντώνη Σαμαράκαι τουΕυάγγελου Βενιζέλου.
Επί ένα χρόνο κάνανε ασκήσεις επί χάρτου χωρίς αποτέλεσμα…Και μη λησμονεί κανείς και τις ενστάσεις, παραινέσεις και απαιτήσεις που προέβαλλαν με ένταση οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πολλές εκ των οποίων ελήφθησαν υπόψη.
Ο Γκ. Χαρδούβελης βρέθηκε ενώπιον ενός ήδη διαμορφωμένου συστήματος φορολόγησης των ακινήτων. Θα ήταν άδικο να απολογηθεί ο ίδιος για τον ΕΝΦΙΑ και να πέσει πάνω του το ανάθεμα των βουλευτών.
Πολύ λογικά και ανθρώπινα, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες καθώς δεν είναι και πολιτικός, είπε πριν λίγες ημέρες το αυτονόητο:«Δεν είναι δικός μου νόμος ο ΕΝΦΙΑ και δεν θα απολογηθώ για αυτόν». Οι αντιδράσεις (μερικοί λένε ότι εκδηλώθηκαν σκόπιμα) που συνάντησε την περασμένη Παρασκευή_παραμονή των εγκαινίων της 79ηςΔΕΘ_ στη Θεσσαλονίκη, στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ήταν τα «προεόρτια» των αντιδράσεων των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν για τον ΕΝΦΙΑ.
Λογική και η αντίδραση των βουλευτών που πιέζονται από την κοινωνική και κομματική τους βάση. Μόνο που κτυπάνε το σαμάρι αντί το άλογο…! Αρέσει, δεν αρέσει, ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι σχέδιο του Γκ.Χαρδούβελη, στον οποίο επίσης δεν αρέσει.
Πολλοί μιλάνε στο παρασκήνιο για διαφορετική προσέγγιση σε μια σειρά ζητημάτων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου. Οι πιο μυημένοι λένε ότι δεν υπάρχει «καλή χημεία» και συντονισμός εν αντιθέσει με το παρελθόν, όπου υπήρχε σύμπνοια απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και τουΓιάννη Στουρνάρα, επί διετία.
Περίπου μια εβδομάδα πριν συμπληρώσει 100 ημέρες στη θέση του υπουργού Οικονομικών, άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια στην πολιτική και δημοσιογραφική «αγορά» ότι ο επόμενος αποδιοπομπαίος τράγος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών.
Στην αργκό του ποδοσφαίρου υπάρχει μια κλασσική φράση για τους προπονητές όταν δεν τραβάει η ομάδα…«δεν θα φθάσει στην παρέλαση», εννοώντας ότι θα έχουν παραιτηθεί η εκδιωχθεί έως την παρέλαση της 28ηςΟκτωβρίου.
Θα συμβεί αυτό με τον Γκ. Χαρδούβελη; Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα, όταν ο υπουργός Οικονομικών, αρκετά ρεαλιστής έχει σαφώς διαφορετική προσέγγισηακόμα και για το πακέτο των φοροελαφρύνσεωνπου εντάσσονται στον «οδικό χάρτη» του Μαξίμου.
Η διαφορετική προσέγγιση των δυο πλευρών, Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών εγκυμονεί κινδύνους περιπλοκών σε μια κρίσιμη περίοδο.
Όμως οι πρώτες φωνές ακούστηκαν. «Ας πάει σπίτι του» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, προτρέποντας επί της ουσίας τον υπουργό Οικονομικών να παραιτηθεί εάν δεν του αρέσει ο νέος φόρος στα ακίνητα.
«Αν του κ. Χαρδούβελη δεν του αρέσει ο ΕΝΦΙΑ ή δεν μπορεί να «σηκώσει» το ψυχολογικό βάρος ας παραιτηθεί.Θα αντικατασταθεί από άλλονσυνάδελφό του»είπε και εν μέσω των «γαλάζιων» πυρών έδωσε πιο έντονο τέμπο στο χορό κατά του υπουργού Οικονομικών.
Η άποψη του Αδ. Γεωργιάδη δεν πέρασε απαρατήρητη, μόνο τυχαία δεν έγινε και σύμφωνα με τα όσα συζητούνται στην Κ.Ο. της ΝΔ έχει και αρκετούς υποστηρικτές.
Προφανώς πολλοί θα ήθελαν στην παρούσα φάση, να θυσιαστεί ο μη πολιτικός Γκ. Χαρδούβελης που θεωρείται από ορισμένους στην Κ.Ο. της ΝΔ και στο υπουργικό συμβούλιο ως αναλώσιμος και εύκολος στόχος…
Η καρατόμηση ή η παραίτηση ενός υπουργού Οικονομικών θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί στους ψηφοφόρους ως μια πολιτική νίκη έναντι ενός τεχνοκράτη και καθηγητή πανεπιστημίου.
Και γι’ αυτό επανέρχεται και έντονα το ερώτημα: Θα είναι ο Γκ. Χαρδούβελης ο επόμενος αποδιοπομπαίος τράγος. Κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με σιγουριά.
Ο ίδιος αισθάνεται σίγουρος για τον εαυτό του, δεν θεωρεί ότι τρίζει η καρέκλα του, ενώ και από το Μαξίμου διαψεύδεται ότι υφίσταται θέμα με τον υπουργό Οικονομικών.
Όμως το κλίμα στην Κ.Ο. της ΝΔ και σε κύκλους της κυβέρνησης είναι διαφορετικό και δεν βοηθάει την κυβέρνηση εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Μένει να φανεί ποιος θα κερδίσει στο τέλος και εάν θα είναι μια «win-win» πατρίδα.
Πάντως ο Γκ. Χαρδούβελης εκλήθη να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως υπουργός Οικονομικών. Δέχθηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τους ήξερε και τον ήξεραν. Είναι τόσο απλό!