H νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον κ. Γιούνκερ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση: να συνεχίσει την παθητική και χωρίς έμπνευση διαχείριση της περιόδου Μπαρόζο ή να τολμήσει να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της Ευρώπης. Η γηραιά ήπειρος βρίσκεται μπροστά σε ένα μεταίχμιο. Παγιδευμένη στις εσωτερικές πολιτικές αντιφάσεις της διαχειρίστηκε την κρίση των τελευταίων χρόνων με σπασμωδικά μέτρα, με καθυστερημένες και ανεπαρκείς αποφάσεις , με ιδεολογικές εμμονές που καθήλωσαν την ανάπτυξη, διόγκωσαν την ανεργία και γιγάντωσαν το κλίμα του ευρωσκεπτικισμού.

Ο κ.Γιούνκερ, αναβαθμισμένος από την εκλογή του απευθείας από το ευρωκοινοβούλιο και οι νέοι επίτροποι, έχουν μια σημαντική ευκαιρία να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και κυρίως να απογαλακτιστούν, τουλάχιστον εν μέρει ,από τις επιθυμίες και τις μεθοδεύσεις των ισχυρών της Ευρώπης . Να αποδείξουν στους ευρωπαίους πολίτες ότι υπηρετούν το γενικότερο συμφέρον και όχι μεμονωμένα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα, ότι είναι παράγοντες σταθερότητας αλλά και προόδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να αποκτήσει τη χαμένη της δημοκρατική νομιμοποίηση , ότι οι θεσμοί της λειτουργούν και κυρίως αντιλαμβάνονται τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Είναι γεγονός ότι τα παρασκηνιακά παζάρια που προηγήθηκαν για την κατανομή των πιο σημαντικών θέσεων της Επιτροπής και του Συμβουλίου, προϊδεάζουν ότι οι ηγεσίες των χωρών θα συνεχίσουν τις γνωστές πρακτικές της παράκαμψης των θεσμικών οργάνων, μεταφέροντας τις πιο σημαντικές αποφάσεις στις συνόδους κορυφής. Ο κ.Γιούνκερ και η ομάδα των επιτρόπων του έχουν ωστόσο μια σημαντική ευκαιρία να αποδείξουν ότι δεν είναι ιμάντες μεταφοράς αποφάσεων και να διεκδικήσουν την κατοχύρωση του δικού τους θεσμικού ρόλου.

Είναι σημαντικό επίσης για τη χώρα μας ότι ο Έλληνας επίτροπος ανέλαβε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο , με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή μας, που τις τελευταίες δεκαετίες δέχεται ένα τεράστιο κύμα μεταναστών. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για να προωθήσει επιτέλους πολιτικές που δεν θα αγνοούν το πρόβλημα, που θα αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του και κυρίως δεν θα το φορτώνουν μόνο στις χώρες υποδοχής των μεταναστών. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι ένας Έλληνας τεχνοκράτης επωμίζεται το δύσκολο ρόλο του εκπροσώπου της Κομισιόν.

Η ψήφος εμπιστοσύνης που θα κληθεί να δώσει το ευρωκοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες, είναι ο πρώτος σταθμός για να διαφανούν οι προθέσεις και οι στόχοι της νέας Επιτροπής. Ωστόσο, πέρα από τις διακηρύξεις ,ο κ.Γιούνκερ
και η ομάδα του πρέπει να αποδείξουν πολύ σύντομα, ότι αφήνουν πίσω τους ,ως θλιβερή παρένθεση, την περίοδο Μπαρόζο.

ΤΟ ΒΗΜΑ