Με τη φράση του Γκίκα Χαρδούβελη ότι «απλώσαμε τραχανά και θα τον μαζέψουμε στην Αθήνα προτού ξινίσει…» ολοκληρώθηκε η πολυδιαφημιζόμενη συνάντηση των Παρισίων με την τρόικα. Αποφάσεις δεν υπήρξαν, το κλίμα, όπως έμαθα εγκύρως, ήταν χαλαρό και –το σημαντικότερο –δεν υπήρξαν διαφωνίες. Και καλά, θα πείτε, τόσες ώρες κλεισμένοι μέσα σε ένα γραφείο τι έκαναν οι δικοί μας με την τρόικα; «Βολιδοσκοπούσε ο ένας τον άλλον. Για να δείτε πόσο χαλαρό ήταν το κλίμα, οι τροϊκανοί έβαζαν ένα θέμα και αμέσως μετά το… άφηναν. Δεν επέμεναν. Σου λένε, θα τα πούμε τον Σεπτέμβριο. Στο μοναδικό ζήτημα που έδειξαν επιμονή ήταν αυτό των ομαδικών απολύσεων» μου είπε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση των Παρισίων. Και μου έδωσε ένα παράδειγμα: «Ρώτησαν τον Μητσοτάκη κάποια στιγμή «τι θα γίνει με τις απολύσεις;», αυτός τούς απάντησε «θα τα πούμε στο τέλος Σεπτεμβρίου» και δεν ξανάθεσαν το θέμα». Τόσο χαλαρά. Και κάτι ακόμη. Στις μαραθώνιες συσκέψεις δεν προσφέρθηκε τίποτε φαγώσιμο στους δικούς μας. Μόνο καφές, νερό και αναψυκτικά. Εκείνο που πρόσεξαν είναι ότι οι τροϊκανοί δεν άλλαξαν τις συνήθειες που είχαν στην Αθήνα. Το εμφιαλωμένο νερό ανοιγόταν παρουσία τους, διαφορετικά δεν το έπιναν. Οσο για τους δικούς μας, τα μοναδικά σαντουιτσάκια (finger food) που έφαγαν ήταν στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Γύρισαν στην Αθήνα, εξουθενωμένοι και… πεινασμένοι.
Πάλι καβγάδισε ο Πετσάλνικος

Ισως οι περισσότεροι να μην το είχατε αντιληφθεί, αλλά στην εκδήλωση του ΠαΣοΚ στο Ζάππειο (αυτή που έκανε το επίσημο ΠαΣοΚ) ξέσπασε στα παρασκήνια ένας κανονικός καβγάς ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο της Βουλής (και φανατικό παπανδρεϊκό) και στον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα. Ο λόγος ήταν ο ειρωνικός τρόπος με τον οποίο ο κ. Πετσάλνικος αντιμετώπισε την ομιλία του Ευ. Βενιζέλου όταν αναφέρθηκε στο περίφημο δημοψήφισμα: «Ψέματα» φώναξε για κάποια στιγμή ο κ. Πετσάλνικος. Ο κ. Κούρκουλας με έντονο ύφος τον έβαλε στη θέση του, θυμίζοντάς του ότι τότε μπορούσαν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ: «Μα θα κάναμε το δημοψήφισμα σε έξι μήνες;» ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Πετσάλνικος, και ο υφυπουργός τού είπε: «Καλά, νομίζεις ότι οι αγορές θα μας περίμεναν για έξι μήνες…».


Ο Ψινάκης βρήκε μαύρη τρύπα

Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης ανακάλυψε μαύρη τρύπα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του δήμου: «Βρήκα καμένη γη, δηλαδή τι καμένη, χαμός με τα οικονομικά του δήμου. Σε λίγο καιρό θα γίνουν και ανακοινώσεις» έλεγε ο δήμαρχος. Είχε βάλει, όπως εκμυστηρεύθηκε, ορκωτούς λογιστές να ψάξουν τα οικονομικά του δήμου και από τους πρώτους υπολογισμούς βρήκαν ένα έλλειμμα αρκετών εκατομμυρίων. Και τώρα τι θα γίνει; Νομίζω ότι έμπλεξαν οι προκάτοχοί του με τον Ψινάκη. Και ξέρετε γιατί; Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του έσβησε όλα τα αρχεία από το επίσημο site του δήμου (το οποίο είχε δημιουργήσει ο προκάτοχός του), πλην ενός: αυτό που έλεγε ότι ο προκάτοχός του «παρέλαβε από τον δήμο 45 εκατ. ευρώ έλλειμμα και παρέδωσε 2 εκατ. ευρώ πλεόνασμα». «Το κράτησα ως απόδειξη για όσα θα επακολουθήσουν» είπε με νόημα.


Πώς ο Σαμαράς εντόπιζε ψηφοφόρους

Η ιστορία που θα σας περιγράψω (είναι πέρα για πέρα αληθινή) συνέβη το καλοκαίρι του 1985 στην αχανή παραλία Ρωμανού στη Μεσσηνία, όταν ο κ. Αντ. Σαμαράς ήταν βουλευτής της ΝΔ. Πήγε ένα μεσημέρι να κάνει το μπάνιο του μαζί με έναν συνεργάτη του (τον οποίο εν συνεχεία… απέπεμψε, όταν έγινε πρωθυπουργός). Ξαφνικά βλέπει στον ορίζοντα μια σιλουέτα, μια… «κουκκίδα», όπως τη χαρακτήρισε, να κινείται προς το μέρος του: «Τον βλέπεις αυτόν; Είναι ψηφοφόρος μου» λέει στον συνεργάτη του, ο οποίος τού είπε με εύλογη απορία: «Μα πώς ξέρεις ότι είναι ψηφοφόρος σου, τη στιγμή που ούτε καν διακρίνεται; Θέλεις κιάλια για να δεις ποιος είναι».
nnn
Ο κ. Σαμαράς τού είπε χαμογελώντας: «Περίμενε και θα δεις». Η «κουκκίδα» κατευθύνεται προς το μέρος τους και εμφανίζεται ένας 12χρονος κρατώντας μια… κατσαρόλα. Τη δίνει στον κ. Σαμαρά και του λέει: «Εχει μέσα μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί, τις έφτιαξε η μάνα μου και μου είπε ότι τις έφτιαξε για σένα, τον βουλευτή της περιοχής μας». Ο κ. Σαμαράς κοίταζε τη μία έκπληκτος τον πιτσιρικά και την άλλη (με μεγαλύτερη έκπληξη) την κατσαρόλα με τις μελιτζάνες που του ήρθε στη μέση του πουθενά και είπε στον μικρό: «Πάρε την κατσαρόλα και πήγαινέ τη γρήγορα στη μάνα σου, δεν θέλω, δεν πιστεύω αυτό που γίνεται». Ο πιτσιρίκος αντί άλλης απαντήσεως αφήνει την κατσαρόλα στα πόδια του κ. Σαμαρά και απομακρύνεται τρέχοντας και φωνάζοντας: «Είναι για σένα, για σένααα». Και τότε ήταν η σειρά του συνεργάτη να ρωτήσει: «Καλά, πώς κατάλαβες ότι ήταν ψηφοφόρος σου;». Και ο κ. Σαμαράς με χαμόγελο του λέει: «Βλέπεις αυτό το σπίτι στην άκρη της παραλίας, που μόλις διακρίνεται; Εκεί μένει η οικογένεια του (λέει ένα όνομα) που με ψηφίζει. Ο μικρός βγήκε από αυτό το σπίτι, συνεπώς είναι ψηφοφόροι μου». Κόκαλο έμεινε ο συνομιλητής του. Μεγαλύτερη όμως η έκπληξή του όταν έμαθε ότι ο κ. Σαμαράς τότε γνώριζε όλους τους κατοίκους (με τα μικρά τους ονόματα) και από τα 465 χωριά της Μεσσηνίας. Ξεχώριζε τους ψηφοφόρους του από πολύ μακριά, χωρίς… κιάλια!

Ποιος είσαι μεγάλε;

Ήταν ένα πραγματικά απρόσμενο SMS που έλαβα από πολιτικό. Απρόσμενο γιατί μέσα στο γενικό χαμό που γίνεται (ΕΝΦΙΑ, τρόικα, αντιρατσιστικό, υπέρμετρη φορολογία και πολλά άλλα) ο εν λόγω πολιτικός με ενημέρωνε (άκουσον- άκουσον) ότι χειρουργεί στο… Χάρβαρντ. Πρόκειται για τον πρώην υφυπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά (να υπενθυμίσω έφυγε από την κυβέρνηση στον πρώτο ανασχηματισμό) που εμφανίζεται να αποστέλλει εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με το παρακάτω περιεχόμενο και με τον τίτλο… «ε. καθηγητής». Το «ε» με μικρό παρακαλώ για να μην γράψει επίκουρος. Γιατί όπως ξέρετε άλλο επίκουρος και άλλο τακτικός καθηγητής: «Ο ε. καθηγητής Μάριος Σαλμάς θα δεχτεί ασθενείς μετά τις 23 Σεπτεμβρίου οπότε θα γυρίσει από την Αμερική όπου βρίσκεται και χειρουργεί στο νοσοκομείο του Χάρβαρντ». Αυτό έγραφε το μήνυμα, εκτός εάν πρόκειται περί φάρσας.

Το σοκ των δικαστών

Πραγματικό σοκ, μου λένε, ήταν για τους δικαστές και εισαγγελείς η διάταξη που πέρασε με τροπολογία καλοκαιριάτικα με την οποία αποφυλακίζονται πρόωρα οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών. «Τι καθόμαστε και δικάζουμε επιτέλους μέρες και μήνες» μου έλεγε πρόσφατα μεγαλοδικαστής του Εφετείου Αθηνών, «αυτούς που σκορπάνε τον λευκό θάνατο στα παιδιά μας και τους βάζουμε βαριές ποινές; Αυτοί βγαίνουν τώρα με το 1/3 της ποινής τους. Δηλαδή ένας μεγαλέμπορος που τιμωρήθηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για εμπορία κιλών ηρωίνης, θα αποφυλακιστεί τώρα στα 8 χρόνια!». Και να σκεφτείτε ότι ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης είχε ψηφίζει το 2008 διάταξη να αποφυλακίζονται οι έμποροι ναρκωτικών στα 4/5 της ποινής τους! Πρέπει, επιμένουν οι δικαστές, να απαντήσει σ αυτό ο Πρωθυπουργός της χώρας για να μάθουν οι γονείς των χιλιάδων παιδιών που έπεσαν θύματα των ναρκωτικών τι συμβαίνει επιτέλους σ΄αυτή τη χώρα.

HeliosPlus