Δεκαεπτά στελέχη της ΔΗΜΑΡ -ανάμεσά τους και οι βουλευτές Μαρία Γιαννακάκη, Γιάννης Πανούσης και Γιώργος Κυρίτσης -κάλεσαν χτες τον Φώτη Κουβέλη να αρνηθεί την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μάλιστα η Μαρία Γιαννακάκη ανέφερε ότι ψήφιση Προέδρου από τη σημερινή Βουλή με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ θα δημιουργούσε πολιτικό αδιέξοδο στο κόμμα-«δεν μπορεί μετά από έναν χρόνο σκληρής κριτικής να δίνουμε φιλί ζωής στην κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

Είναι φανερό ότι κάποια στελέχη της Αγίου Κωσνταντίνου είτε εθελοτυφλούν είτε δεν έχουν καταφέρει να ερμηνεύσουν πολιτικά την πανωλεθρία του 1,2% στις ευρωεκλογές του Μαρτίου – πάνω από 6 % είχε πάρει η ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του Ιουνίου 2012 – αιτία της οποίας ήταν προφανώς η αλλοπρόσαλλή στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος.

Επιγραμματικά θυμίζω: η ΔΗΜΑΡ μπήκε στην τρικομματική και έβαλε πλάτη σε δύσκολες αποφάσεις και επώδυνα οικονομικά μέτρα, κόντρα στο ρεύμα λαϊκισμού της εποχής, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και να μείνει στο Ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε να αποχωρήσει από την συγκυβέρνηση με αφορμή το «μαύρο» στην ΕΡΤ χωρίς ,όμως, να μπορέσει να δικαιολογήσει στον κόσμο της ΔΗΜΑΡ γιατί η υπεράσπιση της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι πιο σημαντική από την σωτηρία της χώρας. Ακολούθησε η απόρριψη των προσκλήσεων για την δημιουργία μιας ενιαίας κεντροαριστεράς αλλά και οι γέφυρες της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και στους αποχωρήσαντες από το ΠαΣοΚ .

Η χώρα βρίσκεται και πάλι σε σημείο καμπής . Μετά την φοροκαταιγίδα των μνημονίων που γονάτισε την μεσαία τάξη και έστειλε 1,5 εκατομμύριο πολίτες στην ανεργία , η Ελλάδα βλέπει ,επιτέλους, κάποιο φως στο τούνελ: έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ,καταφέρνει να βγει δειλά-δειλά στις αγορές, και ελπίζει σε ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους της από την Ευρωπαϊκή Ένωση για γρηγορότερη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Για να δρέψει τους καρπούς αυτούς η χώρα θα πρέπει να παραμείνει πολιτικά σταθερή .Να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μην μπει σε νέες πολιτικές περιπέτειες και πρόωρες κάλπες που είναι πολύ πιθανό να μην αναδείξουν κυβέρνηση, όπως παραδέχονται και ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Κουβέλης αντιλαμβάνεται το πολιτικό αδιέξοδο και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί να ειναι υποψήφιος για την Προεδρία. Κάποιοι βουλευτές του κόμματος του, ωστόσο, έχουν αντίθετη άποψη.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν είναι ότι ο κόσμος εγκατέλειψε την ΔΗΜΑΡ όταν έπαψε να είναι Αριστερά της ευθύνης. Υπάρχει ακόμη καιρός για την ηγεσία του κόμματος αλλά και για τους ίδιους να επανορθώσουν τα λάθη που οδήγησαν το κόμμα στο περιθώριο.​