από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Μπορεί να υπάρξει μια νέα 3η του Σεπτέμβρη;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ναι μπορεί να υπάρξει, αρκεί να αποτυπώνει με σαφήνεια τα σημερινά κεντρικά αιτήματα της χώρας και των Ελλήνων. Να προτείνει με καθαρότητα τις κατευθύνσεις και το περιεχόμενο των απαντήσεων. Σήμερα δεν αρκούν οι συναισθηματικές αναφορές στο παρελθόν, ούτε οι εκκλήσεις συμπαράταξης, από όποιον και αν προσφέρονται, εάν αυτές δεν έχουν γενναιότητα, καθαρότητα επιλογών, θεσμικές και συλλογικές εγγυήσεις.

Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠαΣοΚ, ήταν δημιούργημα μιας οριακής στιγμής για την Ελλάδα. Το ριζοσπαστικό περιεχόμενό της, ήθελε να απαντήσει σε τέσσερα κατεπείγοντα αιτήματα: εθνική αξιοπρέπεια, εθνική συμφιλίωση, Δημοκρατία, οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Η περίοδος των 40 χρόνων μέχρι σήμερα, είναι μακράν η καλύτερη των Ελλήνων από ιδρύσεως του Νεοελληνικού κράτους. Στην διαχρονική αυτή επιτυχία, καθοριστική είναι η συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων και όλων των πολιτών. Την ίδια περίοδο έγιναν και πολλά λάθη, δεν ξεπεράστηκαν χρόνιες παθογένειες ή ακόμη χειρότερα δημιουργήθηκαν και νέες.

Ο κύκλος αυτός έκλεισε με την επώδυνη κρίση που εκδηλώθηκε το 2009, ως αποτέλεσμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, της αβελτηρίας των ευρωπαίων εταίρων και των εκρηκτικών θεσμικών, οικονομικών, κοινωνικών και ηθικών ελλειμμάτων που είχαν συσσωρευτεί στη χώρα μας.

Μετά την πτώση της Χούντας, το ΠαΣοΚ κυβέρνησε αυτοδύναμα περίπου 21 χρόνια, ενώ σε δύο διαφορετικές περιόδους, αθροιστικά περίπου τρία χρόνια μέχρι σήμερα, συμμετείχε σε μία οικουμενική κυβέρνηση και σε δύο κυβερνητικές συμμαχίες. Λογικά, πρέπει να πιστωθεί ένα σχετικά μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας, κάτι ανάλογο είναι φυσικό να διεκδικεί και κάθε άλλο κόμμα. Πρέπει όμως να χρεωθεί και ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών, φαντάζομαι πως κάτι αντίστοιχο πρέπει να ισχύει και για τα άλλα κόμματα.

Το ΠαΣοΚ, από ριζοσπαστικό Σοσιαλιστικό κίνημα, μιας χώρας της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μετεξελίχτηκε σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μιας ευρωπαϊκής χώρας. Από το 2009 πρωταγωνιστεί ή συμμετέχει στην βίαιη υλοποίηση πολιτικών, οι οποίες

σχεδιάζονται από τους εταίρους και δανειστές μας. Η υποσχόμενη διάσωση της οικονομίας συρρικνώνει δραματικά ακόμη και παραγωγικά τμήματά της και προκαλεί σε μεγάλο βαθμό μη αντιστρεπτά, στον ορατό ορίζοντα, κοινωνικά ρήγματα..

Το πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών, αδυνατούν να αποδεχθούν τα λάθη των προηγούμενων χρόνων. Δεν μπορούν να αποδεχθούν, πως ένα μέρος της ευημερίας, που έζησαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν προήλθε από παραγωγικές δραστηριότητές, αλλά από κοινοτικούς πόρους, δάνεια κυρίως του δημοσίου, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και την παραοικονομία. Ακόμη περισσότερο δεν μπορούν να κατανοήσουν τα αίτια της κρίσης, γιατί οι οικονομικές και κοινωνικές τους απώλειες, είναι καθολικές και δεν πιστεύουν πως στο άμεσο μέλλον μπορούν να καλύψουν έστω και μέρος αυτών. Η στάση της νέας γενιάς είναι ακόμη πιο απορριπτική και αυτό είναι απολύτως κατανοητό, γιατί νιώθει πως οι προηγούμενες γενιές έζησαν εις βάρος της. Η στάση της πλειοψηφίας των πολιτών, επηρεάζεται είτε από τον φόβο για το μέλλον, είτε από την αγανάκτηση. Η βαθιά και παρατεταμένη κρίση, όπως και σε ανάλογα ιστορικά παραδείγματα, περιορίζει τους ρεαλιστικούς μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς και τις ορθολογικές σκέψεις και πρακτικές.

Το πολιτικό περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικό, γιατί κυβέρνηση και αντιπολίτευση πολιτεύονται, σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να έχουν ένα συνολικό σχέδιο με το οποίο θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την συμμετοχή των πολιτών στην υλοποίηση του και θα επαναδιαπραγματευθούν ουσιαστικά με τους εταίρους μας, τόσο το πρόγραμμα, όσο και το πλαίσιο της συνεργασίας. Παρά τις διακηρύξεις των κομμάτων, η πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει, πως ούτε τα δύσκολα πέρασαν, ούτε εύκολες λύσεις υπάρχουν. Τα κόμματα δεν εκφράζουν σήμερα αυτήν την ωριμότητα.

Αυτήν την ωριμότητα πρέπει να συμπυκνώσει και να εκφράσει μια «νέα 3η του Σεπτέμβρη»,

Ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με βαθύ μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, που θα συμβάλλει στην επανάκτηση της εθνικής αυτοπεποίθησης και την ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας.

Ένα ουσιαστικά συμμετοχικό δημοκρατικό προοδευτικό κόμμα, με αξιακό περιεχόμενο, την εθνική αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την δικαιοσύνη.

Ένα κόμμα της σύγχρονης μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας, το προγραμματικό πλαίσιο του οποίου θα έχει ως βασικούς πυλώνες: την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το Κράτος Δικαίου, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ενδιαφέρουσα άποψη | 06/09/2014 00:50
  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γιάννη με ουσιατικές προτάσεις για την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας και στοχευμένες παρατηρήσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν μια δημιουργική αυτοκριτική για την κοινωνία μας, για ενα νέο ξεκίνημα, μακρυά απο μίζερες και ανώφελες , κοινότυπες διαπιστώσεις που δεν προσφέρουν στο σημερινό πολιτικό διάλογο, ο οποίος πάσχει από έλλειψη επιχειρημάτων και περίσευμα λαϊκισμού.
  Νίκος Τσολακίδης
  απάντηση00
   
   
  Ευθύνες-αχαριστία | 05/09/2014 21:15
  Κ. Μαγκριώτη, εσεις ωραία τα λέτε , ακούει κανείς? που είναι όλοι αυτοί που ήταν στο προσκήνιο στα καλά χρόνια του ΠΑΣΟΚ? δε σεβάστηκαν ούτε τον κόσμο που τους ψήφιζε και τους ανέδειξε. Μπροστά στα δύσκολα άλλαξαν κόμματα για να επιβιώσουν πολιτικά. Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που συμμετείχαν σε θέσεις ευθύνης και ξαφνικά ξύπνησαν από το 2009 και μετά.
  ΔΑΣΚΑΛΟΣ
  απάντηση00
   
   
  Οχι άλλο Ζάππειο!!!! | 02/09/2014 20:36
  Αρκετά κακοποιήται το ΠΑΣΟΚ από την προηγούμενη και την σημερινή Ηγεσία, είναι ώρα σοβαρών αλλαγών...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση71
   
   
  Ωρα για πρωτοβουλίες | 02/09/2014 20:27
  Πιστέυω ότι το κείμενο λέει τα αυτονόητα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι πρωτοβουλίες για να βγεί το ΠΑΣΟΚ από το αδιεξοδο. Το χθεσινό Ζάππειο δείχνει πως το αδιέξοδο πάει να γίνει απόλυτο.
  Αλέξης
  απάντηση50
   
   
  ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΑ | 02/09/2014 19:58
  Παιδιά το Άρθρο έχει ουσία και δεν το χετε διαβάσει. Αφήστε τους Αφορισμούς με πανομοιότυπα, επαναλαμβανόμενα σχόλια.
  ack
  απάντηση61
   
   
  "μπαγιάτικα υλικά" | 02/09/2014 11:06
  "ποντίκια στη φάκα" ή "χαμαιλέοντες" ή τόσα άλλα κοσμητικά θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε πολλούς. Ψάχνετε για "ελιές" , μπαίνετε στα "ποτάμια" , ξεθάβετε "πορτραίτα" , ανασταίνετε νεκρούς που οι ίδιοι ασελγήσατε πάνω στην πολιτική τους , με ένα και μοναδικό σκοπό ! Την βίαιη εκμετάλλευση της εξουσίας και την διαπλοκή , που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας μας . Παραμερίστε λοιπόν ταπεινά από την εξουσία , δεν θέλουμε άλλη "προσφορά" σας , και αφήστε ήσυχη την φθινοπωρινή μέρα της 3ης του Σεπτέμβρη , διότι ανήκει στην ιστορία καλώς ή κακώς ....
  με σεβασμό
  απάντηση87
   
   
  Απολιθώματα. | 02/09/2014 10:48
  Αγαπητέ μου κύριε Μαγκριώτη εφόσον εξέλειπαν τα εύκολα δανικά "φράγκα" δεν υπάρχει περίπτωση να μας σώσει ούτε η τρίτη του Σεπτέμβρη, ούτε η τετάρτη, ούτε η πέμπτη. Το τραγικό όμως της υπόθεσης είναι ότι γαλουχήσατε ένα λαό ο οποίος εθίστηκε στην τεμπελιά στην λαμογιά και στην κατανάλωση του εύκολου χρήματος. Επομένως Γιάννη μου άστο, μην το ψάχνεις, αυτά που ξέρατε τελείωσαν, με εσάς θα ασχοληθεί πλέων μόνον η ιστορία.
  Δημήτρης.
  απάντηση137
   
   
   
  Αλλος Γιγαντας της πολιτικης... | 02/09/2014 08:50
  Ο κος Μαγκριωτης -παιδι του Ακη για να μην ξεχνιομαστε, κατορθωσε να πλασαρισθει στην ομαδα του Σημιτη και στην συνεχεια ,,αγαπησε ,, τον Γιωργακη- το μονο που εχει προσφερει στην Θεσσαλονικη ειναι ο λαμπρος του γαμος αλα Κουγια...Δυστυχως τιποτε αλλο !!
  ..βγαλμενος απο το χρονοντουλαπο
  απάντηση147
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  .... | 02/09/2014 07:50
  δεν με φτάνει ο χώρος για να γελάσω..
  μπαχαχαχαχαχαχα
  απάντηση135
   
   
  Αγαπητέ | 02/09/2014 07:23
  Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια.
  X
  απάντηση145