Ανοιχτός είναι πλέον ο πόλεμος μεταξύ του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon και μεγάλων ευρωπαίων και αμερικανών εκδοτών και συγγραφέων. Τελευταία μάχη σε αυτόν τον κηρυγμένο πόλεμο είναι η ανοιχτή επιστολή 1.000 και πλέον γερμανόφωνων συγγραφέων, από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, που κατηγορούν τον αμερικανικό κολοσσό ότι «μαγειρεύει» τις λίστες των ευπώλητων και ότι χρησιμοποιεί τους συγγραφείς και τα βιβλία τους ως ομήρους προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους εκδότες για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ανάμεσα στους συγγραφείς που υπογράφουν είναι η νομπελίστρια Ελφρίντε Γέλινεκ αλλά και οι δημοφιλέσταστοι δημιουργοί αστυνομικών ιστοριών Ινγκριντ Νολ και Νέλε Νόιχαους. Την αντίδραση των συγγραφέων προκάλεσε το «μποϊκοτάζ» της Amazon στον μεγάλο γερμανόφωνο εκδοτικό οίκο Bonnier. Σύμφωνα με το κείμενο της διαμαρτυρίας των συγγραφέων, θύματα αυτού του μποϊκοτάζ είναι τα ίδια τα βιβλία τους, αφού η Amazon ψεύδεται, όπως τονίζουν, σε σχέση με τη διαθεσιμότητά τους, καθυστερεί υπερβολικά την παράδοσή τους και τα αποκλείει από τις προτεινόμενες λίστες των αξιανάγνωστων.
Η αντιπαράθεση της Amazon με τον Bonnier ακολουθεί την αντιπαράθεσή της με τον Hachette, έναν από τους πέντε μεγάλους εκδοτικούς οίκους των ΗΠΑ (οι άλλοι, οι HarperCollins, Penguin Random House, MacMillan, Simon & Schuster), που έχει ακριβώς τις ίδιες αιτίες. Μάλιστα η πρώτη διαμαρτυρία συγγραφέων κατά της πολιτικής της Amazon έγινε στις ΗΠΑ με τη διαμαρτυρία 900 συγγραφέων-μελών της Αuthors United.
Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πόλεμο τιμών και τιμολόγησης μεταξύ της Amazon και των εκδοτών που αφορά, όπως είπαμε, την τιμή των ηλεκτρονικών βιβλίων. Από την πλευρά της, η Amazon επικαλείται το συμφέρον των καταναλωτών. Αλλά οι ευρωπαίοι συγγραφείς φοβούνται ότι αυτή η αντιπαράθεση μπορεί να συμπαρασύρει στην πτώση όλο το θεσμικό πλαίσιο της ενιαίας τιμής του βιβλίου που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες –εκτός της Ελλάδας –και να απειλήσει τον εκδοτικό πλούτο της Γηραιάς Ηπείρου όπως αυτός αποτυπώνεται σε ειδικευμένους και μικρούς εκδοτικούς οίκους.
Το θέμα θα κυριαρχήσει στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ