Οταν πολιτική, ιστορία και κουλτούρα συναντώνται, τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι εντυπωσιακά. Να, πάρτε για παράδειγμα έναν ξεχασμένο και κατά πολλούς «επικίνδυνο» και τυφλό στην έξοδό του πεζόδρομο στο κέντρο της Αθήνας με ιστορικό όνομα, τον πεζόδρομο Τοσίτσα. Ολοι τον γνωρίζουμε, όλοι τα τελευταία χρόνια αποφεύγουμε, λόγω των «περίεργων ενοίκων» του, να περάσουμε από εκεί, κυρίως τα βράδια. Αλλά μόλις ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού ο Κώστας Τασούλας (γνωστός αβερωφικός), συμφώνησε σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη όχι μόνο στην ανάπλασή του αλλά και στη μεταμόρφωσή του σε φυλασσόμενο υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο. Πώς θα γίνει αυτό;
***
Ο πεζόδρομος που φέρει το όνομα του ευπατρίδη Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα γειτνιάζει με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και είναι πολύ εύκολο να συνδεθεί με το Μουσείο και να μεταφερθούν σε αυτόν αρχαία αγάλματα, αρχαία αντικείμενα, σκεύη κ.τ.λ. Και κάτι που οι περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζουν: το οικόπεδο όπου βρίσκεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει παραχωρηθεί στο ελληνικό κράτος από την Ελένη Τοσίτσα. Απώτερος στόχος, όπως έμαθα, είναι να προσαρτηθεί και το κτίριο του ΕΜΠ ώστε να εκτεθούν σε όλον τον νέο χώρο που θα δημιουργηθεί σημαντικά αρχαία ευρήματα που τόσα χρόνια βρίσκονται αναξιοποίητα (και όχι στη δημόσια θέα) στα υπόγεια του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ο «Γάλλος Στουρνάρας» και ο original
Πολύ του άρεσε του Ι. Στουρνάρα ο χαρακτηρισμός που δόθηκε στον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν: ο «Γάλλος Στουρνάρας». Λέει ότι γνωρίζει τον Μακρόν και ότι είναι φίλος του (έτσι έλεγε πως γνώριζε και τους περισσότερους υπουργούς του Eurogroup, αλλά όταν πήγε στις συνεδριάσεις του γρήγορα κατάλαβε ότι οι παλιές φιλίες σε ζητήματα οικονομικά δεν παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο). Στην περίπτωση όμως του κ. Μακρόν τα πράγματα διαφέρουν, αφού ο Γάλλος είχε παίξει ρόλο άτυπου συνδέσμου ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον κ. Ολάντ στα πέτρινα χρόνια του Μνημονίου και όχι μόνον. Εκανε ό,τι μπορούσε ο άνθρωπος, ακόμη και πληροφορίες καμιά φορά έδινε για το τι σκέφτονται να πράξουν για μας οι Ευρωπαίοι και κυρίως τι προγραμματίζουν για μας οι Γερμανοί, που ήταν και είναι το «πρώτο βιολί» στην ΕΕ.
***
Το πιο ενδιαφέρον όμως με τον «Γάλλο Στουρνάρα» είναι ότι θεωρείται από πολλούς (και από τους συνεργάτες του κεντρικού τραπεζίτη που του το λένε) «το όραμα των απανταχού ώριμων γυναικών» λόγω της σχέσης που έχει με κατά 20 χρόνια μεγαλύτερή του σύντροφο. Και όχι, συμπληρώνω, σαν κάποιους άλλους (ονόματα δεν θίγω) που επιμένουν ακόμη να κυνηγούν… μικρούλες.
***
Σφίγγα εμφανίζεται ο κ. Γιούνκερ για τα χαρτοφυλάκια που θα διανέμει ανάμεσα στους επιτρόπους. Μου λένε ότι δεν κάνει λόγο για αυτά σε κανέναν και όλοι περιμένουν τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε θα τα ανακοινώσει ο ίδιος. Ετσι όσοι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν ποιοι και ποια χαρτοφυλάκια θα πάρουν μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει, αν ληφθεί υπόψη ότι ο κ. Γιούνκερ είναι αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα, δημιουργώντας και «κύκλους αρμοδιοτήτων», επικεφαλής των οποίων θα είναι… κομισάριοι, όπως θα τους ονομάζει. Τελικά, ποιος νομίζετε ότι θα έχει το πάνω χέρι; Ο επίτροπος ή ο κομισάριος επίτροπος;

Ο Σταμάτης και ο… Μιχάλης

Οι πληροφοριοδότες μου επιμένουν: ένας νέος πολιτικός «έρωτας» έχει προκύψει μέσα στην κυβέρνηση. Και μάλιστα είναι… «ανίερος». Ο «σαμαρικός» υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης και ο προερχόμενος από το ΠαΣοΚ υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης εδώ και μήνες συνεργάζονται στενά, συμπλέουν και διατηρούν ανοιχτή επικοινωνία. Μάλιστα η συνεργασία είναι τόσο έντονη και τακτική, μου λένε, που έχει εκτοπίσει από το προσκήνιο τον νεοδημοκράτη υφυπουργό Υποδομών Μ. Παπαδόπουλο. Οι δύο «Μιχάληδες», οι οποίοι είναι γνωστοί στο υπουργείο ως… Μ1 και Μ2, διατηρούν μια απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους. Οπως λένε οι κακές γλώσσες, ο Μ2 θυμάται τις Μεταφορές μόνο όπου υπάρχει πολιτική δόξα, ενώ ο Μ1, που ασκεί εντατικά τις αρμοδιότητές του, μαθαίνει τις παρεμβάσεις του Μ2 στον τομέα του από τις εφημερίδες.

Οι τεχνοκράτες της Nomura

Μυστικές επαφές είχαν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες κεντρικά στελέχη του διεθνούς επενδυτικού οίκου Nomura, που έχει προβλέψει εδώ και τρεις μήνες περίπου «ράλι των ελληνικών δεκαετών ομολόγων». Οπως πληροφορήθηκα, οι απεσταλμένοι της Nomura που ήταν στην Ελλάδα τη στιγμή που τα spreads ήταν αρκετά χαμηλά πέρασαν την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ είχαν και συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Οι ξένοι επισκέπτες ήθελαν να συναντηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως είχε «κλειστή την πόρτα», και έτσι οι τεχνοκράτες επέστρεψαν στην έδρα τους την ημέρα που ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης πρότεινε ρήτρα ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.
***
Ακόμη ψάχνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς να ανακαλύψουν αν ο λογαριασμός των… 5,2 δισ. ευρώ που βρέθηκε στα 65 CD που έστειλαν στο ΣΔΟΕ όλες οι ημεδαπές τράπεζες με καταθέσεις από 100.000 ευρώ και πάνω είναι πραγματικός ή όχι. Μου λένε ότι το μυστήριο θα λυθεί με την έλευση στην οδό Πειραιώς ενός ειδικευμένου στην πληροφορική τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Οι οικονομικοί εισαγγελείς εν τω μεταξύ ανακάλυψαν και άλλους τέσσερις λογαριασμούς με ποσά που κυμαίνονται από 1 δισ. ευρώ έως και 2,5 δισ. ευρώ και προσπαθούν να καταλάβουν αν υπήρξε κανένα λάθος κατά την εγγραφή στα CD ή όχι.
Ενας γάμος με εκπλήξεις
Σε γάμο που έγινε στη Θράκη σημειώθηκαν ορισμένα περίεργα πράγματα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Ηταν ο γάμος του μουσουλμάνου βουλευτή του ΠαΣοΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν (ο οποίος, να σημειώσω, είναι και ιμάμης και ήταν συχνός επισκέπτης των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ταγίπ Ερντογάν), στον οποίο είχαν προσκληθεί ένας υπουργός (Α. Λοβέρδος), βουλευτές του νομού όπως οι Ευ. Στυλιανίδης και Γ. Ντόλιος και πολλοί άλλοι. Το περίεργο είναι ότι ορισμένοι προσκεκλημένοι βουλευτές και πολιτευτές πήγαν στη δεξίωση αλλά έμειναν απ’ έξω. Κανείς δεν τολμούσε να εισέλθει στην αίθουσα. Ξέρετε γιατί; Επειδή παρευρίσκονταν στον γάμο οι λεγόμενοι… ψευδομουφτήδες, τους οποίους δεν αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία. Και έκαναν μια μίνι σύσκεψη λέγοντας ότι αν πήγαιναν στο γαμήλιο τραπέζι παρουσία των ψευδομουφτήδων κάποιοι πιθανόν να το εξελάμβαναν ως… αναγνώριση. Περίμεναν οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου λοιπόν να φύγουν οι ψευδομουφτήδες για να πάνε αργότερα στη δεξίωση, όπως και έγινε. Η άλλη έκπληξη που δοκίμασαν ήταν ότι στο γαμήλιο τραπέζι δεν υπήρχε ίχνος αλκοόλ παρά μόνο κρύο… τσάι.
Λουλούδια στον Μπέο από τη Ζέτα
Λουλούδια έστειλε στον δήμαρχο Βόλου (που ήταν και υπόδικος) Αχ. Μπέο η βουλευτής της ΝΔ (και πρώην υφυπουργός) Ζέτα Μακρή με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του. Αν ήταν στον Βόλο, θα πήγαινε στην ορκωμοσία, αλλά ήταν στην Αθήνα και έστειλε ανθοδέσμη. Αλλη μία ανθοδέσμη έστειλε και στον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό. Ας την κρίνουν οι ψηφοφόροι της.
Φιέστες στη ΔΕΘ, τέλος!
Αν περιμένετε συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα απογοητευθείτε και εφέτος. Ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη περισσότερο από πέντε ώρες και όσοι έχετε μείνει με τις αναμνήσεις του παρελθόντος καλό είναι να αναμένεται την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
***
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη συμπρωτεύουσα το πρωί του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, η ομιλία του θα γίνει στις 11 π.μ. σε χώρο της ΔΕΘ, θα ακολουθήσει σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στη συνέχεια θα επιστρέψει αεροπορικώς στην Αθήνα.
***
Πάντως εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε αυστηρή εντολή και εφέτος «τέρμα οι φιέστες στη Θεσσαλονίκη» και ότι θα πάνε στη συμπρωτεύουσα μόνο όσοι κριθούν απαραίτητοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ