Οι φρικαλεότητες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής μοιάζει να μην έχουν τέλος. Με το σπαθί και το Κοράνι οι σαλαφιστές τζιχαντιστές αναβιώνουν τη σκληράδα του 7ου αιώνα μ.Χ., επιβάλλονται σε μια εκτεταμένη ζώνη με την προπαγάνδα του αίματος και της σφαγής, γυρνούν τον κόσμο 1.300 χρόνια πίσω και προκαλούν ρίγη ανησυχίας κυρίως στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, εκεί όπου οι ανόητοι Μπους και Μπλερ εκπόνησαν τα ατυχή σχέδια των δύο πολέμων του 1993 και του 2003 στις αφιλόξενες ερήμους της Μεσοποταμίας.
Την περασμένη Παρασκευή η Μεγάλη Βρετανία αναβάθμισε την επιφυλακή της προκειμένου να αντιμετωπίσει επαπειλούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις και στις ΗΠΑ οι μυστικές υπηρεσίες διεξάγουν έρευνες για τους Αμερικανούς που πολεμούν με τους μαχαιροβγάλτες του Ισλαμικού Κράτους.
Την ίδια στιγμή Αμερικανοί και Εγγλέζοι υπό το βάρος των προηγούμενων εμπειριών από την περιοχή αποφεύγουν να δεσμευθούν ότι θα αναλάβουν στρατιωτική δράση στη Συρία. Ταυτόχρονα οι Κούρδοι νιώθουν ευθέως την απειλή, ο Λίβανος και η Ιορδανία τρέμουν στην ιδέα μιας εισβολής τζιχαντιστών, η Λιβύη περνάει στα χέρια αντίστοιχων ισλαμικών ομάδων και η Αίγυπτος, παρότι διαθέτει αξιόμαχο στρατό, ζει καθημερινά με τον εφιάλτη μιας γενικευμένης ισλαμικής εξέγερσης.
Επιπλέον η Σαουδική Αραβία, που μέχρι πρότινος χρύσωνε τους τζιχαντιστές, παλεύει με θηριώδη έργα υποδομής να συγκρατήσει τον πληθυσμό της και οι εμίρηδες του Κατάρ που έκαναν το ίδιο αποσύρονται σταδιακά από την υποστήριξη του τέρατος έπειτα από τις έντονες πιέσεις των Αμερικανών.
Κατά τα φαινόμενα, η Δύση έχει χάσει την μπάλα στην ευρύτερη αυτή ζώνη και το Ισραήλ προφανώς αισθάνεται εντονότερη πλέον την απειλή και γι’ αυτό πρόσφατα υπερέβη τα εσκαμμένα στη Γάζα υιοθετώντας την ίδια λογική του αίματος και της επιβολής.

Αργά ή γρήγορα, μέσα από ποτάμια αίματος και ατέλειωτης φρίκης και στον βαθμό που η Δύση δεν καταφέρει να επιδράσει αποτελεσματικά ούτε να χρησιμοποιήσει τους Ρώσους που έχουν ερείσματα στην περιοχή αλλά αυτόν τον καιρό αντιμετωπίζουν τα δικά τους θέματα στην Ουκρανία και εχθρεύονται Αμερικανούς και Ευρωπαίους, τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους.
Η περιοχή θα διαμοιρασθεί με νέους όρους υπό την επίδραση του Ισλαμικού Κράτους, οι ισορροπίες θα αλλάξουν, το Ιράν θα αναδειχθεί σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, οι Κούρδοι πιθανώς θα αποκτήσουν κράτος, η Τουρκία θα ζήσει τις συνέπειες της νέας αρχιτεκτονικής στη Μεσοποταμία και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το λιγότερο ατέλειωτα κύματα προσφύγων.
Δεν ξέρουμε επίσης ποια θα είναι η στάση της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και άλλων μικρότερων δυνάμεων σε αυτή τη διαδικασία αναδιάταξης του κόσμου. Ηδη οι Αμερικανοί επικρίνουν τους Κινέζους ότι κάνουν την πάπια, ότι δεν αναλαμβάνουν τις διεθνείς ευθύνες τους και απλώς μαζεύουν λεφτά.
Και η Ευρώπη θυμίζει μεγάλο ασθενή που παρακολουθεί σχεδόν απαθής. Η Γερμανία και οι πλούσιοι δορυφόροι της δείχνουν περισσότερο αφοσιωμένοι στον όποιον εθνικό στόχο και λιγότερο στον ευρωπαϊκό, η Γαλλία μοιάζει ακινητοποιημένη από τη φιλήδονη μπουρζουάδικη ηγεσία της, η Ιταλία δεν έχει βρει ακόμη αξιόπιστη ηγεσία, η Ισπανία δεν έχει τις δυνάμεις και συνολικά η Ευρώπη δείχνει εγκλωβισμένη, δεν είναι σε θέση να υπηρετήσει το όραμα μιας γενναίας ενοποίησης που θα την καθιστούσε ηγεμονική δύναμη και εγγυήτρια της ειρήνης και της προόδου.
Δεν χωρεί πια καμία αμφιβολία ότι ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητες μεγάλες, μετατοπίζεται και χάνει τις προηγούμενες ισορροπίες του και αναδεικνύει απειλές ξεχασμένες.
Γι’ αυτό η Ελλάδα και ο λαός της οφείλουν, αν μη τι άλλο, πρόνοιες και ενότητα εθνική. Οι καιροί δεν επιτρέπουν ελαφρότητες, ευκολίες και άλματα στο κενό.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ