Το τσιγάρο…
Σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στην Avenue de Friedland θα καταλύσει το μεσημέρι της Τρίτης η ελληνική αποστολή που θα δώσει τη «μάχη» με την τρόικα στο Παρίσι. Η απόσταση από την Αψίδα του Θριάμβου είναι μόλις ένα τσιγάρο δρόμος, άγνωστη είναι όμως η απόσταση από… τον θρίαμβο της διαπραγμάτευσης!
***

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική ομάδα, η οποία αριθμεί περί τα 20 άτομα, θα «πετάξει» από την Αθήνα στις 08.35 το πρωί για να βρεθεί στο Παρίσι στις 11.10 τοπική ώρα. Απαντες θα ταξιδέψουν στην οικονομική θέση.

***

Τα στενά καθίσματα ίσως να ταλαιπωρήσουν τη μέση των μελών της αποστολής, κάτι τέτοιο όμως δεν θα συμβεί με το ξενοδοχείο «Napoleon», που βρίσκεται στον αριθμό 40 της λεωφόρου Friedland. Το πιο απλό δωμάτιο κοστίζει, με τιμές πόρτας, λίγο πάνω από 300 ευρώ τη βραδιά!

…το κροκ μεσιέ…
Ας μη μιλήσουμε για το room service, καθώς ένα στέικ με πατάτες κοστίζει 33 ευρώ. Και το μπουκάλι νερό των 750 ml μόλις 7,5 ευρώ (όσο περίπου 5 λίτρα αμόλυβδη στη Γαλλία)!
***

Βλέποντας τις τιμές αυτές κάποια μέλη της ελληνικής αποστολής άρχισαν να ψάχνουν αγωνιωδώς στο Διαδίκτυο για εναλλακτική λύση. Και τελικά βρήκαν ξενοδοχείο στον ίδιο δρόμο με δωμάτια κάτω από τη μισή τιμή, περίπου 140 ευρώ τη βραδιά.

***

Εντρομοι μάλιστα αποφάσισαν «να τη βγάζουν» με φαγητό στο πόδι! Πληροφοριοδότης της στήλης αποκαλύπτει ότι αποφάσισαν να τρέφονται με κροκ μεσιέ και κροκ μαντάμ (είναι σαν το μεσιέ με αβγό μάτι από πάνω).

…και το πρόγραμμα
Την ευθύνη της οργάνωσης των συναντήσεων έχει αναλάβει ο καθηγητής και πρέσβης της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι κ. Γιώργος Πρεβελάκης, ο οποίος βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Ολες οι συναντήσεις θα γίνουν στις αίθουσες της ελληνικής αντιπροσωπείας.
***

Το βράδυ της Τρίτης μόνο με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, την Τετάρτη πρωί-βράδυ με τα άλλα υπουργεία και την Πέμπτη το πρωί για τη σύνοψη των επαφών. Το απόγευμα της Πέμπτης ενδέχεται να υπάρξει ενημέρωση των δημοσιογράφων στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας.

Νοσταλγία
Από τη συνάντηση του Παρισιού θα λείπουν τόσο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν (αναβαθμίστηκε και αποσύρθηκε από την τρόικα) όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.
***

Και οι δύο ήταν πρωταγωνιστές σπαρταριστών επεισοδίων τα τελευταία χρόνια: από τη συζήτηση για την τρύπα που άφησε η σφαίρα στο τζάμι του υπουργικού γραφείου έως τα κλειδιά που προσέφερε ο κ. Στουρνάρας στον δανό ελεγκτή λέγοντάς του να τα παραδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να αποκρούσει πιέσεις.

***

Πάντως ο κ. Στουρνάρας δεν έκρυψε σε πληροφοριοδότη της στήλης ότι του λείπει τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η ένταση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα…

Σωτήρες
Μπορεί το ΠαΣοΚ ακόμη και στις καλές του εποχές να είχε ισχνή εκπροσώπηση στον χώρο των επιμελητηρίων, αλλά φαίνεται πως είναι αυτό που τελικώς διεκδικεί τη σωτηρία τους.
***

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανακοίνωσε προ ημερών ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πρόκειται να συζητήσει με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά την οικονομική σωτηρία των επιμελητηρίων με βάση δύο συγκεκριμένα σχέδια.

***

Πρώτον, να διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα της συνδρομής των επιχειρήσεων και, δεύτερον, στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να παραταθεί το σημερινό καθεστώς που λήγει στο τέλος του χρόνου ώσπου να ετοιμαστεί ο μηχανισμός ανταποδοτικότητας με βάση τους πόρους που μπορούν να αντληθούν από το ΓΕΜΗ.

***

Το σχετικό σχέδιο έχει επιμεληθεί ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός –τοποθετημένος από το ΠαΣοΚ στο υπουργείο Ανάπτυξης. Φαίνεται ότι την ηγεσία του συγκυβερνώντος κόμματος την κατατρύχει ως Ερινύα η εποχή που «οι μικρομεσαίοι ήταν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας»…

Αντάρτες
Δεν τους έφτανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, τώρα τους έχει προκύψει και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου) κ. Βασίλης Κορκίδης.
***

Πρόκειται για τους δύο κατ’ εξοχήν αντιπολιτευόμενους επιμελητηριακούς παράγοντες –πρώην(;) στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο δεύτερος μάλιστα και υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος.

***

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές της στήλης, στο υπουργείο Εργασίας ενοχλήθηκαν σφόδρα όχι τόσο με τη συνάντηση του κ. Κορκίδη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα όσο με τη δήλωσή του πως υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα θέματα και κυρίως στον βασικό μισθό των 751 ευρώ.

***

Το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση είναι το γεγονός ότι η θέση των 751 ευρώ είναι πάγια θέση της ΕΣΕΕ. Το τέλος ου γαρ έρχεται μόνον…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ