Ούτε ήταν δική του ιδέα ούτε είχε προγραμματίσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης (φωτογραφία) να καρφιτσώσει στο πέτο του την ημέρα της ορκωμοσίας του δημοτικού συμβουλίου το άστρο του Δαβίδ. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η ιδέα, όπως μου είπε, ανήκει στην Ελεάνα Ιωαννίδου, εκπρόσωπο των Οικολόγων, η οποία λίγα λεπτά πριν από την ορκωμοσία πλησίασε τον κ. Μπουτάρη έχοντας στα χέρια της καμιά εικοσαριά χάρτινα άστρα του Δαβίδ. Του ζήτησε να τα φορέσουν ως ένδειξη τιμής για τα δεινά που υπέστησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης από τους ναζί και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία χρυσαυγιτών στην αίθουσα. Υπήρχε στο άστρο κάτι γραμμένα στα εβραϊκά και ο δήμαρχος ρώτησε προτού το καρφιτσώσει τι σημαίνει η φράση. Και όταν η κυρία Ιωαννίδου του εξήγησε πως σημαίνει «Είμαι Εβραίος», το καρφίτσωσε αμέσως στο πέτο του, όπως το καρφίτσωσαν και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.


«Οσοι θέλουν πολιτικό όρκο στα δεξιά»

Ο κ. Μπουτάρης ορκίστηκε με πολιτικό όρκο, αν και στην τελετή βρισκόταν και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος. Ο μητροπολίτης ήρθε ειδικά για να ορκίσει όσους ήθελαν θρησκευτικό όρκο. Πάντως δεν διαμαρτυρήθηκε στον δήμαρχο που επιμένει χρόνια τώρα στον πολιτικό όρκο γιατί ο κ. Μπουτάρης είχε φροντίσει και για τη… χωροταξία του όρκου. «Οσοι θέλουν πολιτικό όρκο στα δεξιά, οι άλλοι στα αριστερά» τους είπε και οι πάντες υπάκουσαν. Δεν υπάκουσαν όμως οι χρυσαυγίτες στις εκκλήσεις του δημάρχου για ηρεμία μέσα στην αίθουσα (φώναζαν διάφορα συνθήματα για τους εγκλείστους στον Κορυδαλλό). Οπως δεν υπάκουσαν και οι συριζαίοι που επετίθεντο φραστικά στους χρυσαυγίτες (και το αντίστροφο). Οπότε ο δήμαρχος, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του (αν και εισέπραξε και ο ίδιος μερικά… γαλλικά κυρίως από χρυσαυγίτες), τους είπε: «Να βρίζετε όσο θέλετε, αλλά όταν αρχίσει η τελετή της ορκωμοσίας όποιος δημιουργήσει πρόβλημα θα φωνάξω την Αστυνομία να τον πετάξει έξω». Και ο άγιος φοβέρα θέλει…


Γιατί ο Τσίπρας αποχώρησε;

Το νέο πρόβλημα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης προήλθε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν ήθελαν να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα με τους χρυσαυγίτες. Και πάλι επενέβη ο κ. Μπουτάρης λέγοντας σε έναν συριζαίο: «Δεν μου λες, όταν ορκίζονταν οι χρυσαυγίτες βουλευτές, είχε αποχωρήσει ο Τσίπρας από τη Βουλή; Τι θέλεις τώρα να κάνουμε; Πώς θα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο;». Και ο συριζαίος φαίνεται ότι πείστηκε γιατί σιώπησε. Ενας άλλος όμως επέμενε να διαμαρτύρεται για τους χρυσαυγίτες, οπότε ο δήμαρχος του λέει: «Γιατί φωνάζεις; Γιατί διαμαρτύρεσαι; Πώς εξελέγησαν, νομίζετε, όλοι αυτοί; Εσείς δεν τους ψηφίσατε;». Και σιώπησε και αυτός.
«Θέλω να γνωρίσω τη Δούρου»

Εκείνο που έκανε εντύπωση στον κ. Μπουτάρη είναι, όπως έλεγε σε φίλους του, η Ρένα Δούρου. Την είδε έτσι με τις κόκκινες γόβες στιλέτο, ντυμένη σικ, ξανθιά και απεφάνθη: «Ρε, αυτή είναι ωραία κοπέλα. Δεν την έχω γνωρίσει ακόμα, αλλά πολύ θα το ήθελα». Οσο για τις κόκκινες γόβες της, είπε ότι του άρεσαν πολύ…
Τολμάς; Ανευ λαιμοδέτου;

Αστραψε και βρόντηξε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης όταν είδε να μπαίνει στην αίθουσα της Βουλής (για να προεδρεύσει σε μια επιτροπή) ο προσωπικός του φίλος, βουλευτής Λάρισας (και γιατρός) Χρ. Κέλλας ντυμένος σαν… πανηγύρι. Δηλαδή, φορούσε… κόκκινο τζιν παντελόνι, πουκάμισο με πολύχρωμες ρίγες, μπλέιζερ σακάκι και καφέ παπούτσια: «Πώς τολμάς να εμφανίζεσαι έτσι στη Βουλή άνευ λαιμοδέτου;» τον ρώτησε, αγνοώντας προφανώς ότι το θερμόμετρο έξω από το Κοινοβούλιο έδειχνε εκείνη την ώρα 36 βαθμούς. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Κέλλας τα έχασε, αφού λίγες ημέρες νωρίτερα είχε κάνει το τραπέζι στο σπίτι του στον Πλαταμώνα στον κ. Βορίδη προσφέροντάς του μια πεντάκιλη συναγρίδα, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε: πρώτον, ότι ο κ. Βορίδης είναι φαν του… λαιμοδέτου (ποτέ δεν εμφανίζεται δημοσίως, ακόμη και σε περίοδο καύσωνα, χωρίς γραβάτα)· και, δεύτερον, ότι αρέσκεται να βλέπει τους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας με γραβάτες. Μου λένε ότι και οι σεκιουριτάδες που φρουρούν το υπουργείο φορούν όλοι γραβάτες.


Οι ψευδαισθήσεις του Βύρωνα

Κέφια είχε ο Βύρων Πολύδωρας στη Βουλή και έκανε με βουλευτές και δημοσιογράφους τα γνωστά (αρχαιοελληνικά) λογοπαίγνιά του. Κάποια στιγμή σοβαρεύτηκε όμως και τον ρώτησα αν όντως αληθεύουν οι φήμες που τον θέλουν να επανέρχεται στη ΝΔ. Η απάντηση που μου έδωσε ήταν ένα ηχηρό και παρατεταμένο «χα, χα, χα, χα». Οταν επέμεινα λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί απάντηση, μου είπε για αυτούς που διαδίδουν τέτοιες φήμες: «Κάνουν τις ψευδαισθήσεις τους πραγματικότητα» (το είπε μάλιστα στα… λατινικά). Ρωτήθηκε εν συνεχεία αν κατά τη γνώμη του η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν απάντησε και όταν κάποιος τον ρώτησε «τι θα κάνετε αν σας προτείνουν εσάς για Πρόεδρο;» γύρισε την πλάτη του και έφυγε θυμωμένος.


Με πατερίτσες ο Αρης στην ορκωμοσία

Με πατερίτσες θα παρουσιαστεί στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, όπως με πληροφορούν, δικαιωμένος, όπως λέει, για τις θέσεις του (τις θυμάστε;) περί δημοψηφίσματος για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα.

HeliosPlus