Η κίνηση της Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) στην περιφέρεια Αττικής, του Κώστα Πελετίδη (ΚΚΕ) στο Δήμο Πατραίων και του Γιάννη Μπουτάρη στη Δήμο Θεσσαλονίκης να δώσουν πολιτικό όρκο ξένισε πολλούς και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση. Στην Ελλάδα της υπερβολής και των άκρων, όπως και σε κάθε θέμα, έτσι και στο συγκεκριμένο, δημιουργείται πολύ συχνά ένταση και απουσιάζει η σοβαρή συζήτηση.
Κατά καιρούς ακούγονται πολλά από πολλούς και άσχετους που δεν γνωρίζουν και επιμένουν ότι η Εκκλησία είναι αντίθετη στην κατάργηση του θρησκευτικού όρκου. Για τους μη γνωρίζοντες ο θρησκευτικός όρκος εισήχθη στη δημόσια ζωή με τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους και είχε συγκεκριμένη λογική, ενώ η Εκκλησία έδωσε τη συγκατάθεσή της να υπάρχει η σχετική διαδικασία, παρά τη ρητή απαγόρευση που υπάρχει από τα Ιερά Κείμενα και συγκεκριμένα από το Ευαγγέλιο.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι πλέον ότι ο θρησκευτικός όρκος δεν χρειάζεται και υπάρχουν και Ιεράρχες που παραδέχονται ιδιωτικά ότι ουσιαστικά αναγκάζονται να ορκίσουν βουλευτές, υπουργούς, περιφερειάρχες και δημάρχους. Κάποιοι λένε ότι τους…επιορκίζουν, αφού αρκετοί καταπατούν τον όρκο, τον οποίο με τόση ευκολία ή θεατρινισμό κάποιοι λένε…Μόνο την εικόνα ορισμένων δικαστηρίων να έχει κανείς στο νου του με τους πολλούς ψευδομάρτυρες που ορκίζονται στο Ευαγγέλιο αρκεί για να ενισχύσει τα επιχειρήματα περί της κατάργησης του όρκου.
Είναι παράλογο να μη δέχονται να ορκίζονται άθεοι και αλλόθρησκοι και όσοι δηλώνουν Χριστιανοί Ορξόδοξοι, παρά το ότι τα ιερά κείμενα το απαγορεύουν, να δίνουν όρκο και μάλιστα επικαλούμενοι την Αγία, Ομοούσια και Αδιαίρετο Τριάδα, άρα κάτι πολύ σοβαρό.
Εξάλλου σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας απαγορεύεται σαφώς και κατηγορηματικώς ο όρκος. «Εγώ δε λέγω υμίν μη ομοσαι όλως» (Ματθ.ε’ 34-37) αναφέρει ο Ιησούς στην επί του Ορους ομιλία. Ο αδελφόθεος Ιάκωβος εις την καθολική του επιστολή σημειώνει: «Προ πάντων αδελφοί μου μη ομνύετε μήτε εις ουρανόν μήτες εις την γη μήτε άλλον τινά όρκον» (Ιακ.ε’ 12). Υπάρχουν και άλλες αναφορές, από τον Μ.Βασίλειο, τον Γρηγόριο Θεολόγο και Ιωάννη Χρυσόστομο.
Είναι παρωδία να βάζει κανείς _όσοι δηλώνουν Χ.Ο._ το χέρι σου ελαφρά την καρδία στο Ευαγγέλιο και να ορκίζεσαι, έχοντας ελαστική συνείδηση. Ας ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας και όσοι εμφανίζονται υπερασπιστές της Ορθοδοξίας να κοιτάξουν να τηρούν όσο μπορούν τα όσα υπαγορεύουν τα ιερά κείμενα.
Πιστεύω ότι και αρκετοί Ιεράρχες δεν θα έχουν αντίρρηση, όπως π.χ. ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος που έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό δημόσια την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, καθώς θα βγάλει από τη δύσκολη θέση και όσους δηλώνουν και δηλώνουμε πιστοί.
Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε πει σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2008, ότι «η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία».
Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά για…κατανάλωση και αφορμές για ανέξοδες, ανούσιες και αδιάφορες μάχες διαφόρων προσώπων, είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά!