Η αναγνώριση ότι υπήρξαν λάθη και αστοχίες στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από τον υπουργό Οικονομικών και οι επιμέρους διορθωτικές κινήσεις που εξαγγέλθηκαν δεν μειώνουν το δυσβάστακτο βάρος για ορισμένες τουλάχιστον κατηγορίες πολιτών, αλλά αποτελούν ένα βήμα για τον μελλοντικό εξορθολογισμό του φόρου. Γιατί είναι προφανές ότι όσο δίκαιος κι αν είναι ο φόρος στην περιουσία,άλλο τόσο αυτονόητο πρέπει να είναι ότι πρέπει να πείθει για τη δικαιοσύνη του, ιδιαίτερα σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έχει συσσωρευθεί μια δυσανάλογη, με την οικονομική δυνατότητα των πολιτών, φορολογική επιβάρυνση. Η χρόνια αβελτηρία των κυβερνήσεων, που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κτηματολόγιο και ένα ολοκληρωμένο περιουσιολόγιο, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση με συνέπεια να πληρώνουν ακριβά οι πολίτες, τις αμαρτίες των κυβερνώντων.

Είναι σημαντικό επίσης, πέρα από τις διορθώσεις που θα γίνουν, να υλοποιηθεί το συντομότερο η εξαγγελία του κ. Χαρδούβελη για τη μεταφορά του φόρου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρώτα από όλα γιατί ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει με πιο ακριβή τρόπο, αφού οι τοπικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους, άρα θα αποφεύγονται ακραίες επιβαρύνσεις, όπως αυτές που διαπιστώθηκαν πρόσφατα. Δεύτερο και ίσως σημαντικότερο γιατί οι δημοτικοί φόροι είναι ανταποδοτικοί, άρα τα έσοδα τους θα κατευθύνονται σε έργα και δράσεις της περιοχής που θα γίνονται αμέσως αντιληπτά από τους κατοίκους που πληρώνουν. Και τρίτον γιατί θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσου ελέγχου από τους πολίτες, που επιλέγοντας τους τοπικούς άρχοντες θα επιλέγουν ταυτόχρονα και το μοντέλο διαχείρισης και ανάπτυξης της περιοχής όπου ζουν.

Η αποκέντρωση του φόρου, θα αποτρέψει παράλληλα και τις ακραίες και κυρίως δημαγωγικές πολιτικές αντιδράσεις, που υπονομεύουν και την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα του φόρου. Θα είναι επίσης μια σημαντική ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση, να αποκτήσει έσοδα και να σταματήσει να εξαρτάται από τον κρατικό κορβανά.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία να αποφευχθούν οι ακρότητες, οι ισοπεδωτικές λογικές που επικράτησαν λόγω των δημοσιονομικών αναγκών στη διαμόρφωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και να αναλάβουν και οι τοπικοί άρχοντες, αλλά και οι πολίτες το χρέος και την ευθύνη που τους αναλογεί για τη διαχείριση και την ανάπτυξη της περιοχής τους. Όσο γρηγορότερα λοιπόν το τολμήσει η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τους πολίτες αλλά και για την ίδια.

ΤΟ ΒΗΜΑ