H επέκταση των αρμοδιοτήτων των ΚΕΠ με την ανάθεση σε αυτά της έκδοσης αδειών οδήγησης καθώς και των μεταβιβάσεων αυτοκινήτων, είναι ένα θετικό βήμα για την γρηγορότερη και απλούστερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στα 12 χρόνια της λειτουργίας τους τα ΚΕΠ, ένας πρωτοποριακός θεσμός για τα ελληνικά δεδομένα, έχουν πράγματι συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της γραφειοκρατίας, διευκολύνοντας σημαντικά τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το δημόσιο.
Δυστυχώς όμως το τέρας της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί δεκαετίες τώρα τους πολίτες, μπορεί να έχει περιοριστεί κάπως, αλλά δεν έχει τιθασευτεί. Σε μια εποχή που η τεχνολογία και οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες έχουν κατακτήσει τον κόσμο διευκολύνοντας και απλουστεύοντας τη ζωή του, το χαρτοβασίλειο εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει στις δημόσιες υπηρεσίες. Παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες για μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και απλούστευση των διαδικασιών συνεχίζουμε να δαπανούμε ατέλειωτες εργατοώρες και να ταλαιπωρούμε τους πολίτες που αναγκάζονται να απευθυνθούν σε μια δημόσια υπηρεσία .
Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στους νόμους που ψηφίζονται και στις εγκυκλίους που βγαίνουν κατά χιλιάδες κάθε χρόνο για να διαπιστώσει ότι η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει. Η πολυπλόκαμη νομοθεσία, δίνει επίσης το άλλοθι σε αρκετούς βαριεστημένους ή και ασυνείδητους υπαλλήλους να ταλαιπωρούν και να βασανίζουν τους πολίτες που θέλουν να λύσουν ένα πρόβλημα τους ή να πάρουν μια οποιαδήποτε άδεια για τη δουλειά τους ή για την επιχείρηση τους. Δεν μπορεί ο πολίτης να αντιμετωπίζεται εκ προοιμίου ως απατεώνας και να του ζητούν να αποδείξει τα αυτονόητα, επειδή κάποιοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.
Όσο αποτελεσματικά λοιπόν κι αν είναι τα ΚΕΠ, όσο κι αν διευκολύνουν τους πολίτες, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Χρειάζεται επιτέλους οι υπουργοί να σταματήσουν να παράγουν ατέλειωτες δόσεις γραφειοκρατίας και οι κάθε λογής αρμόδιοι και αναρμόδιοι να συνειδητοποιήσουν ότι ο ρόλος τους είναι να υπηρετούν και όχι να ταλαιπωρούν τους πολίτες. Αν θέλουμε κάποια στιγμή να γίνουμε ευρωπαϊκό κράτος..

ΤΟ ΒΗΜΑ