Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά. Να χορηγείται 24ωρη άδεια σε προφυλακισμένους (με κακουργηματικές πράξεις) για να… ορκιστούν δημοτικοί σύμβουλοι! Ο εισαγγελέας φυλακών έκανε δεκτό το αίτημα των προφυλακισμένων χρυσαυγιτών που έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι (ανάμεσα στους οποίους και ο Ηλ. Κασιδιάρης, που εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων) και τους χορήγησε 24ωρη άδεια προκειμένου να ορκιστούν και εν συνεχεία να επιστρέψουν στα κελιά τους. Εξυπακούεται ότι οι προφυλακισμένοι θα πάνε στον τόπο ορκωμοσίας τους συνοδεία περιπολικών και αυτοκινήτων της Ασφάλειας και με τον ίδιο τρόπο θα επιστρέψουν στα κελιά τους.
«Ο ΕΝΦΙΑ είναι εκπληκτικός φόρος»

Προτού σας περιγράψω τι λένε στο περιθώριο των πολυδιαφημιζόμενων συναντήσεων των δύο αρχηγών (έτσι, για να έχετε μία εικόνα της σοβαρότητας της καταστάσεως), σας ενημερώνω ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης τάσσεται ανεπιφυλάκτως υπέρ του ΕΝΦΙΑ: «Είναι απίστευτη φορολογική μεταρρύθμιση ο ΕΝΦΙΑ, είναι εκπληκτικός φόρος» έλεγε στη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τον Χρύσανθο με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ προηγουμένως υπήρχε χάος, δημιουργήθηκε τώρα και για πρώτη φορά Κτηματολόγιο και «γνωρίζουμε πλέον επακριβώς τι έχει ο καθένας, γίνεται μ’ αυτό ταυτοποίηση των αυθαιρέτων, διευρύνθηκε η φορολογική βάση, από 300.000 που ήταν έφτασε σήμερα στα 6.150.000» και πολλά άλλα, όπως λέει. Αυτός ο «φόρος-θαύμα», όπως πολλοί κυβερνητικοί τον αποκαλούν (που με τη θέσπισή του όμως και τα λάθη του είχε αναστατώσει όλη την Ελλάδα), έχει την ιστορία του. Οπως μου είπε ο κ. Λαζαρίδης, δημιουργήθηκε μέσα σε 1,5 χρόνο, ενώ «εντοπίσαμε τα λάθη μέσα σε 24 ώρες και σε 48 ώρες τα είχαμε διορθώσει. Επιπλέον οι δόσεις αποπληρωμής γίνονται έξι αντί πέντε που είχε αρχικά προβλεφθεί».
nnn
Πάμε τώρα στο περιθώριο της σύσκεψης των δύο αρχηγών (Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου) με τους συνεργάτες τους. Προτού αρχίσει η σύσκεψη και προτού εισέλθουν οι δύο αρχηγοί στην αίθουσα ένα ήταν το κύριο θέμα που επικρατούσε: «Ποιος μαύρισε περισσότερο απ’ όλους στις διακοπές;». Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η συζήτηση περί… μαυρίσματος επεκτάθηκε σε διάφορες… κατηγορίες (σώματος, προσώπου, ακόμη και σε… πόδια) και θα συνεχιζόταν εάν δεν υπήρχαν στην αίθουσα και δύο κυρίες (Κατερίνα Σαββαΐδου και Σοφία Βούλτεψη) που μόνον με την παρουσία τους και το έκπληκτο βλέμμα που κοίταζαν τους μετέχοντες στη συζήτηση τους έκοψαν τη φόρα. Οχι τίποτα άλλο δηλαδή, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μάθουμε ποτέ και ποιος μαύρισε περισσότερο. Και να σκεφτείτε επρόκειτο να ακολουθήσει μία σύσκεψη με τους δύο αρχηγούς για ένα θέμα που έχει αναστατώσει όλη την Ελλάδα.
«Είμαι και θα παραμείνω ΠαΣοΚ»

Για να διασκεδάσει προφανώς τις πληροφορίες που τον θέλουν να μην παρίσταται στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠαΣοΚ (που διοργανώνει το επίσημο ΠαΣοΚ) ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου διαλαλεί σε κάθε τόνο ότι «δεν έφυγα, ούτε πρόκειται να φύγω από το ΠαΣοΚ». Απλώς, όπως αναφέρει, δεν θα παρευρίσκεται στην εκδήλωση επειδή είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό μία ομιλία του σε ένα σεμινάριο (που οργανώνει η Royal Bank of Scotland) στο Λονδίνο. Και κάτι ακόμα. Ψάχνοντας το θέμα με τον Γ. Παπανδρέου και στην παρουσία του ή όχι στην εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη τι νομίζετε ότι ανακάλυψα; Οτι ο πρώην πρωθυπουργός εφέτος δεν πρόκειται να διδάξει σε κανένα ξένο πανεπιστήμιο (αυτά που γνωρίζατε περί Χάρβαρντ, Γέιλ και Κολούμπια αποτελούν παρελθόν) είτε επειδή δεν τον κάλεσαν είτε επειδή δεν ήθελε ο ίδιος να διδάξει. Παρά ταύτα, όπως πληροφορήθηκα, εφέτος θα περνά περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα και θα κάνει όμως μερικές ομιλίες στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο πάντως θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου συνεδριάζει η Σοσιαλιστική Διεθνής στο περιθώριο της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Συνάντηση Βενιζέλου – Ερντογάν

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα γίνει την Πέμπτη με κάθε επισημότητα στην Αγκυρα. Εδώ υπάρχει όμως παρασκήνιο, καθότι ο κ. Βενιζέλος θα είναι ο πρώτος έλληνας πολιτικός που θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο αμέσως μετά την ανάληψη των επίσημων καθηκόντων του και, δεύτερον, ο κ. Βενιζέλος θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί στην Αγκυρα με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Από την Αγκυρα ο κ. Βενιζέλος θα πάει στο Μιλάνο συμμετέχοντας στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσω ότι στην Κύπρο άρχισαν ήδη οι διαμαρτυρίες για την παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζουν, επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, την προσεχή Δευτέρα. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας επέλεξε ως πρώτη του επίσκεψη με τα νέα του καθήκοντα να βρεθεί «επισήμως» στα Κατεχόμενα, ένα ψευδοκράτος που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Γεύμα στην Τράπεζα της Ελλάδος

Αρχισε τα γεύματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο διοικητής της Ι. Στουρνάρας. Την Τρίτη το μεσημέρι προσκάλεσε για ψαράκι το υπουργό Εργασίας Ι. Βρούστη και όχι μόνον. Ήταν εκεί παρούσες, η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη και η ιδιαιτέρα του κ. Στουρνάρα. Θέμα της συζήτησης ήταν το ασφαλιστικό και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο των Παρισίων με την τρόικα. Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι οι σχέσεις Στουρνάρα- Βρούτση ήταν άριστες και η συνεργασία τους όταν ο κ. Στουρνάρας βρισκόταν στην κυβέρνηση υποδειγματική.

Το φυσάει και δεν κρυώνει

Εκείνος είναι υφυπουργός, σκληρός πασόκος, όπως τον χαρακτηρίζουν σε κυβέρνηση και σε κόμμα. Εδωσε πραγματική μάχη για να διατηρήσει στη θέση της μία από τις γραμματείς του, την οποία την θεωρούσαν οι πάντες στο υπουργείο «ικανότατη».Έλα όμως που η γραμματέας έδωσε ξαφνικά την παραίτησή της. Εκείνο, όπως έμαθα, που ενόχλησε περισσότερο τον υφυπουργό δεν είναι ότι η γραμματέας του παραιτήθηκε, αλλά επειδή προσελήφθη στο επιτελείο ευρωβουλευτή της ΝΔ!

HeliosPlus