Το φετινό καλοκαίρι, παρά τα πολλά προβλήματα των πολιτών, αφήνει μια γεύση γλυκιά. Ο καιρός ήταν καλός, ζεστός, χωρίς πολλούς αέρηδες, ιδανικός για θάλασσα και ξεκούραση.
Οι ξένοι το εκμεταλλεύθηκαν στο μέγιστο βαθμό κατακλύζοντας στην κυριολεξία τους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς τουριστικούς προορισμούς.
Η Κρήτη, η Ρόδος, οι Κυκλάδες, η Χαλκιδική, οι ακτές της Πιερίας, της Θεσσαλίας, του Πηλίου, η Δυτική Πελοπόννησος, τα Επτάνησα, οι ακτές της Ηπείρου, αλλά και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη «βούλιαξαν» από το πλήθος των επισκεπτών, σχεδόν εξήντλησαν τις δυνατότητές τους, υπήρχαν περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να διαχειρισθούν το πρωτοφανές τουριστικό ρεύμα.
Χωρίς αμφιβολία το φετινό ισχυρό τουριστικό ρεύμα των περίπου 21 εκατ. τουριστών αμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης, προσφέρει ανάσες σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, ανεβάζει τόσο τις προσδοκίες, όσο και τις αξίες γης και εταιρικών σχημάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές πρωτοβουλίες που θα εμπνεύσει και θα προκαλέσει.
Το μοναδικό κύμα τουριστών ενεργοποίησε επίσης όλη την αλυσίδα συγγενών δραστηριοτήτων, από την φιλοξενία και την εστίαση, το εμπόριο,τις μεταφορές, την αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή μέχρι κι αυτή ακόμη την νεκρωμένη οικοδομή επηρέασε, κυρίως εξαιτίας των προσδοκιών που επικρατούν για την επόμενη χρονιά.
Η αλήθεια είναι ότι όποιος τρίτος επισκέφθηκε φέτος το καλοκαίρι την Ελλάδα μόνο εικόνες μεγάλης οικονομικής κρίσης και απόλυτης καταστροφής δεν συνάντησε.
Αυτές – είναι επίσης αλήθεια – δεν αναιρούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού, ούτε εξωραΐζουν τα πάμπολλα βάρη των φόρων και των εισοδηματικών ανισοτήτων.
Ωστόσο, δημιουργούν την πεποίθηση ότι σιγά – σιγά η κρίση αμβλύνεται, ότι δεν είναι προς θάνατον και ότι τέλος πάντων η οικονομία είναι δυναμική κατάσταση, εξελίσσεται, αλλάζει κι όπως βυθίστηκε μπορεί να ανέβει.
Αυτό που σίγουρα αποδείχθηκε φέτος το καλοκαίρι είναι ότι η χώρα έχει δυνάμεις, δυνατότητες και ευκαιρίες. Δεν είναι για πέταμα όπως πολλοί ήθελαν κι ορισμένοι επιδίωκαν την πλήρη απαξίωσή τους δι’ίδιον όφελος.
Η Ελλάδα αν εκμεταλλευθεί σωστά τις ευκαιρίες που έχει στο δρόμο της κατά πάσα βεβαιότητα θα καταστήσει σύντομα την κρίση μακρινή ανάμνηση..