Το επεσήμανε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης και σας το μεταφέρω ευθύς αμέσως: «Εφέτος πολλά καρπούζια ήταν μεν κατακόκκινα στο εσωτερικό τους, αλλά… άγευστα, είχαν γεύση κολοκύθας». Τι ακριβώς συμβαίνει; Οπως μου εξήγησε, πολλοί ήταν αυτοί που δεν γεύτηκαν τούτο το καλοκαίρι κανονική γεύση καρπουζιού. Και οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον στην κόπωση της γης από τη συνεχή καλλιέργειά τους (αυτός ήταν και ο λόγος που επέμενε ως υπουργός στις εναλλακτικές καλλιέργειες) και δεύτερον στον εμβολιασμό τους. Καλά, θα πείτε, εμβολιάζουν και τα καρπούζια; Και όμως ναι. Ο εμβολιασμός προκρίθηκε ως η καταλληλότερη λύση μετά την απαγόρευση του φυτοφαρμάκου βρομιούχου μεθαλίου (που κρίθηκε από τους διεθνείς διατροφικούς οργανισμούς ότι περιέχει ουσίες βλαπτικές για την υγεία μας). Ετσι, κατά τον υπουργό, άρχισαν οι ομαδικοί εμβολιασμοί καρπουζιού σε κολοκύθες. Δηλαδή βάζουν μία καρπουζιά σε μία κολοκυθιά. Το πάνω φυτό όμως και το κάτω επικοινωνούν. Και να σκεφτείτε ότι σήμερα υπάρχουν στην ελληνική ύπαιθρο περί τις 1.000 ποικιλίες αγριοκολοκυθιάς, οι περισσότερες από τις οποίες είναι άγνωστες στους καλλιεργητές. Και αφού εξήγησε τι συμβαίνει με τα καρπούζια, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι με τη μέθοδο του εμβολιασμού (σε κολοκύθες ή σε άλλα φυτά) γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή αγγουριών, το 70% της παραγωγής πεπονιών και το 40% της παραγωγής καρπουζιών.
Ποιος θα ορκίσει τη Δούρου;

Εύλογο ερώτημα με εύκολη όμως απάντηση. Τη νέα περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου δεν πρόκειται να την ορκίσει κανένας. Οχι επειδή δεν θέλουν οι ιερωμένοι να την ορκίσουν, αλλά επειδή δεν θέλει η ίδια, η οποία θα ορκιστεί με πολιτικό όρκο. Ρώτησα τι σημαίνει ακριβώς πολιτικός όρκος και ενώπιον ποίου θα δοθεί, αλλά δεν πήρα απάντηση, παρά μόνον ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δώσει θρησκευτικό όρκο. Παραμένει, μου είπαν, πιστή στις αρχές και στις πεποιθήσεις της. Υπάρχουν όμως και άλλες λεπτομέρειες από τον ορκωμοσία της κυρίας Δούρου. Η πολιτική της ορκωμοσία θα γίνει την Τετάρτη, στο κλειστό γυμναστήριο Ανω Λιοσίων. Ρώτησα εάν ο χώρος της ορκωμοσίας συμβολίζει κάτι και ιδού τι απάντηση εισέπραξα: «Γίνεται εκεί για συμβολικούς λόγους, για να δείξει ότι θα χτυπήσει αλύπητα τη διαπλοκή που υπάρχει με τα σκουπίδια…».


Ιερώνυμος για τον Μπακογιάννη

Ως ύψιστη τιμή (αλλά συνάμα και ασυνήθιστη) θεωρεί ο νέος περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης την ορκωμοσία του από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Η ορκωμοσία θα γίνει την Πέμπτη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί βουλευτές, πρώην βουλευτές, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κ. Μητσοτάκης (οποίος δήλωσε ότι αδυνατεί να παραστεί), υπουργοί και πρώην υπουργοί. Ρώτησα τον νέο περιφερειάρχη εάν έχουν προσκληθεί βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα και εκείνο που μου είπε προκαλεί έκπληξη: «Να ξέρεις ότι το 1/3 του συνδυασμού μου αποτελείται από μέλη του σκληρού ΠαΣοΚ, όχι απλώς ΠαΣοΚ, σκληροί σου λέω» συνεπώς, όπως συμπλήρωσε, έχουν προσκληθεί οι πάντες. Και ποιο νομίζετε ότι θα είναι το πρώτο μέλημά του με την ανάληψη των καθηκόντων του; Να φτιάξει, όπως υπόσχεται, δρόμους στην Εύβοια, να βελτιώσει το οδικό της δίκτυο, γιατί το τελευταίο μεγάλο έργο που έγινε στην περιοχή ήταν η γέφυρα.


Κουβέλης: Δεν μου έγινε καμία βολιδοσκόπηση

Ηταν αδύνατον τη Δευτέρα να επικοινωνήσει κανείς με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, μετά τα δημοσιεύματα περί προεδρικής εκλογής. Στο τηλέφωνό του συνήθως απαντούσε είτε η γραμματέας του είτε η σύζυγός του λέγοντας στερεότυπα ότι «βρίσκεται σε σύσκεψη ή σε συνάντηση». Να σκεφτείτε, ακόμη και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ρωτούσαν δημοσιογράφους εάν υπάρχει κάποια αντίδραση του κ. Κουβέλη για την πιθανολογούμενη υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού και αυτοί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του. Εκείνο που έμαθα όμως και που λέει συχνά στους συνεργάτες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι ότι «δεν μου έχει γίνει καμία βολιδοσκόπηση ακόμα για το ζήτημα αυτό» και κυρίως ότι «δεν είναι της ώρας τέτοιες συζητήσεις». Οπως και να ‘χει το πράγμα Κυριακή κοντή γιορτή, γιατί την Πέμπτη συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ και η Εκτελεστική της Επιτροπή και ήδη γνωρίζω τρεις τουλάχιστον βουλευτές που θα φέρουν το θέμα Κουβέλη στα κομματικά όργανα.


Το φιλαράκι μου ο Βενιζέλος

Ξέρετε τι λέει ο υπουργός Παιδείας (και άρτι επανακάμψας στην ΚΟ του ΠαΣοΚ) Α. Λοβέρδος για τον πρόεδρό του; Τα καλύτερα: «Οι σχέσεις μου σήμερα με τον Βενιζέλο είναι πολύ καλύτερες από τότε που συνεργαστήκαμε στενά, τότε που είχε βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠαΣοΚ με αντίπαλο τον Γ. Παπανδρέου». Κατά τον υπουργό Παιδείας, ο κ. Βενιζέλος είναι το «καλύτερο φιλαράκι» του και μαζί θα πορευτούν έως το συνέδριο του κόμματος.

Να τι παθαίνεις όταν κυκλοφορείς με κράνος

Ο κ. Στ. Θεοδωράκης (του Ποταμιού) άρχισε ως γνωστόν τις επισκέψεις του σε διάφορα υπουργεία, κάνοντας αρχή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όχι τυχαία, ξεκίνησε να βλέπει υπουργούς με πρώτο τον συμπατριώτη του Κυρ. Μητσοτάκη. Αλλά ο κ. Θεοδωράκης νόμιζε ότι μπορεί να εισέλθει σ΄ένα υπουργείο (και μάλιστα αυτό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που είναι το πρώτο στην αντιμετώπιση διαδηλώσεων) φορώντας κράνος, καβάλα σε… μοτοσικλέτα αρκετών κυβικών. Και νάταν μονάχα αυτό; Ο Σταύρος επιχείρησε να εισέλθει με τη μοτοσικλέτα του από την κεντρική είσοδο του υπουργείου.

Οι αστυνομικοί (που είναι αρκετοί απ΄έξω) βλέποντας κάποιον να εισβάλει στο υπουργείο φορώντας μάλιστα κράνος σήμαναν συναγερμό: «Πού πας εσύ;» τον ρώτησε ένας από τους αστυνομικούς κλείνοντάς του την είσοδο. Και δεν του άνοιγε με τίποτα: «Έχω ραντεβού με τον υπουργό» είπε ο κ. Θεοδωράκης, αλλά ο αστυνομικός ήταν ανένδοτος: «Δεν περνάς από εδώ με τίποτα» του έλεγε. Τον συμβούλευσε μάλιστα ότι έπρεπε να παρκάρει τη μοτοσικλέτα του «πιο κάτω», παρά το γεγονός ότι στον περίβολο του υπουργείου υπήρχαν κι άλλα αυτοκίνητα με δεσπόζουσα θέση αυτό του υπουργού. Τι να κάνει ο επικεφαλής του «Ποταμιού» υπάκουσε και έβγαλε από αγανάκτηση το κράνος του. Και εγένετο αμέσως… θαύμα. Ένας από τους κλητήρες τον αναγνώρισε και λέει στον αστυνομικό: «Είναι ο Θεοδωράκης, ο Σταύρος αφήστε τον να μην βρούμε κανένα μπελά» όπερ και εγένετο.

HeliosPlus