Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης βρέθηκε κάποια στιγμή στις Σπέτσες (καθ’ οδόν προς το Πόρτο Χέλι όπου παραθερίζει) και ενώ έκανε μια βόλτα στην Ντάπια έπεσε πάνω στον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. «Πρόεδρε, έλα να σε κεράσω έναν καφέ να τα πούμε» του είπε. Πρόσκληση στην οποία αμέσως ανταποκρίθηκε ο κ. Μεϊμαράκης. Και μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παραθεριστών (που έβλεπαν έναν συριζαίο –και μάλιστα εκπρόσωπο της σκληρής γραμμής –να πίνει καφεδάκι με τον Πρόεδρο της Βουλής) άρχισαν να συζητούν, τι νομίζετε; Για τα πάντα εκτός πολιτικής. Αλλωστε, όπως είπαν και οι δύο εξαρχής, «βρισκόμαστε σε περίοδο… απόλυτων διακοπών».


Εφαγε πόρτα το… BBC

Ηθελε το BBC, εκμεταλλευόμενο προφανώς το όνομα και το κύρος του, να έχει προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά τις ανασκαφές στην Αμφίπολη. Δοκίμασε, μου είπαν, μία φορά να περάσει στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά δεν του επετράπη η είσοδος. Τη δεύτερη φορά επιχείρησε να το κάνει πιο συντεταγμένα και πιο επίσημα. Απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας να εισέλθει στον υπό ανασκαφή αρχαιολογικό χώρο και να έχει για δικό του όφελος τα πρώτα τηλεοπτικά πλάνα, αλλά έφαγε πόρτα. Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε και αυτό εγγράφως συμβουλεύοντας ευγενικά το BBC να περιμένει τη σειρά του και να έχει κατά νου ότι όλες οι επίσημες ανακοινώσεις που αφορούν την Αμφίπολη θα εκδίδονται από το υπουργείο Πολιτισμού. Και οι ανακοινώσεις αυτές θα απευθύνονται προς όλους. Τι κι αν είσαι BBC, δεν θα έχεις προνομιακή μεταχείριση…


Ο νέος υπουργός Αμυνας

Ενα από τα πρώτα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μετά την επιστροφή του στην Αθήνα (βρίσκεται ακόμη κλινήρης στο «Κόστα Ναυαρίνο») είναι η τοποθέτηση του νέου υπουργού Αμυνας σε αντικατάσταση του Δ. Αβραμόπουλου που τοποθετήθηκε επίτροπος. Μαθαίνω ότι έγιναν ορισμένες σκέψεις, τις οποίες ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Οσοι ελπίζουν ότι θα γίνει κάποια κίνηση προς τον Γ. Καρατζαφέρη για την ανάληψη αυτής της θέσης θα μείνουν με την ελπίδα, γιατί –δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί –υπάρχει ήδη μεγάλος αναβρασμός στη ΝΔ μόνο και μόνο από τις πληροφορίες περί επιστροφής του στο κόμμα. Υπήρξε επίσης μια πρόταση (από στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού) να αναλάβει ο κ. Σαμαράς το υπουργείο, πρόταση όμως που δεν φαίνεται να προχωρεί, καθ’ ότι ο Πρωθυπουργός θα είναι απασχολημένος με την οικονομία και τη μείωση του δημόσιου χρέους.
***

Και μια και ο λόγος για άμυνα και αμυντική πολιτική, σας πληροφορώ ότι καλοκαιριάτικα βρίσκεται στην Αθήνα μία από τις υφυπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Οι Αμερικανοί ζητούν από εμάς να τους παραχωρηθεί βάση στη Σούδα για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (λένε μάλιστα ότι είναι μέσα στις συμβατικές μας υποχρεώσεις), ενώ εμείς ζητάμε να μας παραχωρηθούν δωρεάν 12 Σινούκ (από τα αποθέματα), 90 άρματα μάχης και κινητήρες αεροσκαφών.


Η ορκωμοσία του Ψινάκη

Επέλεξε την ημερομηνία και τον χώρο για να ορκιστεί νέος δήμαρχος Μαραθώνα ο Ηλ. Ψινάκης. Ορκίζεται στις 29 Αυγούστου, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, πολιούχου του Μαραθώνα. Η σεμνή, όπως τη χαρακτηρίζει, τελετή της ορκωμοσίας θα γίνει στην αφετηρία του Μαραθώνιου Δρόμου και έχει κληθεί και ο Μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος. Τώρα θα πείτε: Ψινάκης (που εξελέγη από τον πρώτο γύρο δήμαρχος) και σεμνή τελετή γίνεται; Αλλο τελετή ορκωμοσίας και άλλο δεξίωση που θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες. Αλλά ο κ. Ψινάκης λέει ότι παραλαμβάνει «καμένη γη» στον Μαραθώνα, ότι ο απερχόμενος δήμαρχος δεν έχει βοηθήσει καθόλου, ότι έχει εγκαταλείψει τον δήμο στο έλεος των σκουπιδιών, ότι ο διαχειριστικός έλεγχος που πραγματοποιείται από ορκωτούς λογιστές έδειξε «πράγματα και θαύματα» και γενικά χαρακτηρίζει την απερχόμενη δημοτική αρχή… «τσιφλίκι αδιαφάνειας».


Η χρυσαυγίτικη… Μερτσέντες

Χρυσαυγίτης με Μερτσέντες γίνεται; Κι όμως στη Λάρισα ανακάλυψαν, όπως με πληροφορούν, ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του νεοναζιστικού αυτού μορφώματος που επί σειρά ετών το έπαιζε… εθνικιστής και ακτιβιστής όχι μόνο να είναι κάτοχος μιας ολοκαίνουργιας Μερτσέντες, αλλά το αυτοκίνητο να το είχε γράψει και σε… εταιρεία. Βεβαίως η ανακάλυψη, όπως μου είπαν, έγινε εκ των υστέρων, μετά τη διαγραφή του συγκεκριμένου στελέχους επειδή ήρθε σε αντίθεση με την εκλεκτή του Νίκου Μιχαλολιάκου στην περιοχή. Να σημειώσω ότι ο διαγραφείς ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα του Ηλ. Κασιδιάρη. Αυτή η διαγραφή έφερε τα πάνω κάτω με τους χρυσαυγίτες στη Λάρισα, αφού οι φίλοι του διαγραφέντος απειλούν να καταθέσουν τις κομματικές τους ταυτότητες σε τοπική… εφημερίδα απαιτώντας την επανεγγραφή του.

HeliosPlus