Ηταν τόσο ενθουσιασμένος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από την επίσκεψή του στην Αμφίπολη που στο αεροπλάνο της επιστροφής μιλούσε συνεχώς για τον Μέγα Αλέξανδρο. Τον συνεπιβαίνοντα υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα τον εντυπωσίασαν, όπως έλεγε, οι λεπτομέρειες που γνώριζε ο Πρωθυπουργός για τον μεγάλο στρατηλάτη. Σε κάποια στιγμή, ενώ το πρωθυπουργικό αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 28.000 ποδών, ο κ. Σαμαράς γύρισε στον κ. Τασούλα και του αφηγήθηκε μια σχεδόν άγνωστη ιστορία, με πολιτική όμως σημασία, από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου, αφήνοντας τους πάντες άφωνους…
***
Την άνοιξη του 334 π.Χ. ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος ετοιμαζόταν να περάσει τον Ελλήσποντο, σκέφθηκε αυτούς που θα άφηνε πίσω του. Για να έχει το κεφάλι του ήσυχο και κυρίως για να έχει όλους τους ευγενείς και άρχοντες ευχαριστημένους άφησε στον έναν την είσπραξη των φόρων, στον άλλον την είσπραξη των δασμών από τα τελωνεία, σε έναν άλλον κτήματα και εκτάσεις, και γενικά σε όλους άφησε κάτι. Κάποια στιγμή (αφηγείται ο Πρωθυπουργός) ο πιστός στρατηγός του Περδίκκας τού λέει: «Τα έδωσες όλα, τι άφησες για τον εαυτό σου;». Και ο Μεγαλέξανδρος του απάντησε: «Αφησα για μένα το καλύτερο, τη δόξα».
***
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μία ώρα μετά την αναχώρηση του Πρωθυπουργού από την Αμφίπολη οι αρχαιολόγοι βρήκαν μπροστά στον τάφο ένα μωσαϊκό αρίστης κατάστασης. Και δεν πρόλαβαν να του το πουν. Ρωτήθηκε πάντως η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη γιατί απαιτούνται περίπου τρεις εβδομάδες για να εισέλθουν στον τάφο. Η απάντηση που έδωσε ήταν ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην καταστρέψουμε ευρήματα από τη βιασύνη μας». Να σκεφθείτε ότι κοσκινίζουν συνεχώς το χώμα προτού κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Τόσο προσεκτικοί είναι…
***
Το μεγάλο αυτό αρχαιολογικό εύρημα φαίνεται ότι αφήνει ασυγκίνητο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι τουλάχιστον δείχνει. Ζήτησα από έναν εκπρόσωπό του να το σχολιάσει, αφού ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας παραθερίζει μαζί με την οικογένειά του στην Αίγινα. Η απάντηση που έδωσε ήταν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πιαστεί από τον Μέγα Αλέξανδρο και δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες. Μεταξύ όμως σοβαρού και αστείου είπε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν πρόκειται να λύσει τον γόρδιο δεσμό των κυβερνητικών προβλημάτων. Μου απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να επισκεφθεί την Αμφίπολη. Θα κάνει περιοδείες, όπως μου είπε, για την… ανασυγκρότηση του κόμματος.
Στην Αίγινα ο κ. Τσίπρας


Και μια και ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ, σας πληροφορώ ότι ο πρόεδρος Αλέξης μπορεί να βρίσκεται στην Αίγινα (στον προσφιλή παραθεριστικό του χώρο), αλλά όπως έλεγαν οι συνεργάτες του έδωσε εντολή ως τις 20 Αυγούστου να κατατεθούν όλες οι προτάσεις από τα κομματικά όργανα για το τι θα εξαγγείλει από τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Από όλες αυτές τις προτάσεις, τις οποίες αναμένεται να επεξεργαστούν εν συνεχεία ειδικευμένοι στα οικονομικά, αλίευσα μία, που αφορά (τι άλλο;) τον ΕΝΦΙΑ. Δεν πρόκειται να τον καταργήσει (όταν και όποτε έρθει στην εξουσία) αλλά θα εξαγγείλει ότι προτίθεται να αυξήσει το αφορολόγητο. Θα το κάνει 300.000 ευρώ ανά άτομο, με κάποια ελαστικότητα όμως στις αντικειμενικές αξίες.
Η μισή κυβέρνηση στο Παρίσι


Οταν θα διαβάζετε τούτες τις γραμμές, πιθανόν να έχει ήδη γίνει η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, αφού οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη. Την ώρα δηλαδή που η Αθήνα άδειαζε, το οικονομικό επιτελείο υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη κατάφερε να πείσει για τα προαπαιτούμενα και να πάρει τη δόση πριν από το τέλος Αυγούστου, όπως ο υπουργός Οικονομικών είχε υποσχεθεί. Ετσι τώρα η προσοχή στρέφεται στην τελευταία (όπως πιστεύεται) αξιολόγηση, με τις διαπραγματεύσεις να διεξάγονται στο Παρίσι στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου. Η μισή κυβέρνηση θα πάει στο Παρίσι, ήτοι οι κ.κ. Χαρδούβελης, Βρούτσης, Μητσοτάκης, Δένδιας, Λαζαρίδης, Σταϊκούρας και φυσικά ο Στ. Παπασταύρου. Ρώτησα αν στις διαπραγματεύσεις αυτές που θα γίνουν ναι μεν εκτός Ελλάδος, αλλά σε έδαφος του… ΔΝΤ (στα γραφεία του στην Παγκόσμια Τράπεζα) θα τεθεί το μείζον ζήτημα των φοροελαφρύνσεων. Η απάντηση που μου δόθηκε είναι ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη… συγκυρία. Και τίποτε άλλο.
***
Της συνάντησης πάντως με την τρόικα στο Παρίσι θα προηγηθούν το Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Αυγούστου και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ. Ρώτησα την ίδια κυβερνητική πηγή αν μάθαμε τίποτε περισσότερο για το χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν που μας επιφυλάσσει ο κ. Γιούνκερ. Και η απάντηση: «Αυτό που ξέρουμε είναι η υπόσχεση που μας έδωσε ότι θα μείνουμε ευχαριστημένοι».
Ο φοιτητής και η κόρη του


Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη την περασμένη Τρίτη σε ένα από τα εκδοτήρια εισιτηρίων για πλοία που φεύγουν από τον Πειραιά. Πήγε εκεί ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος για να εκδώσει ένα εισιτήριο. Στο ταμείο ήταν μια γυναίκα, περίπου στα 35. Τον αναγνωρίζει και του λέει: «Βλέπεις αυτόν τον άνθρωπο με τα γκρίζα μαλλιά που κάθεται κοντά στον ανεμιστήρα και κοιτάζει με απλανές το βλέμμα το λιμάνι; Είναι ο πατέρας μου, συνταξιούχος αλλά και δευτεροετής φοιτητής ακόμη της Νομικής Σχολής». Ο υπουργός τα έχασε και πήγε κοντά στον άνθρωπο: «Είμαι φοιτητής από το 1950 και δεν πήρα ακόμη το πτυχίο μου, προλαβαίνω να το πάρω ή θα με διαγράψεις;» είπε εκείνος στον υπουργό. Τον λόγο όμως πήρε η κόρη του, η οποία φώναξε από το ταμείο: «Να τον διαγράψετε, να ησυχάσουμε και εμείς και εκείνος που δηλώνει ακόμη… φοιτητής».
***
Ενας πολιτικός επανέρχεται από τα παλιά ώστε να επαληθευτεί η γνωστή λαϊκή ρήση ότι κανένας δεν πάει χαμένος σε αυτή τη ζωή. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Δ. Τσιρώνης ετοιμάζεται να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα Διά Βίου Μάθησης στο υπουργείο Παιδείας. Θα γίνει βεβαίως αυτό μόλις υπογράψει την απόφαση ο Πρωθυπουργός.

Τι διαβάζει ο κ. Στουρνάρας
Στο διάβασμα το έριξε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Σύρο όπου παραθερίζει, αλλά και στο κολύμπι, στο περπάτημα και στα σόκιν ανέκδοτα με… Γάλλους και Κινέζους (τα οποία για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να σας μεταφέρω). Εμαθα όμως τι διαβάζει μετά μανίας. Πρόκειται για το βιβλίο του Τίμοθι Γκάιτνερ, υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, με τίτλο «Στρες Τεστ». Τον έχει συναρπάσει, όπως λέει, ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στην κρίση στην Ελλάδα και στο πώς ο Αμερικανός αντιμετώπισε τότε τους Ευρωπαίους. Μόλις χθες παρέλαβε ένα άλλο βιβλίο, του Ζαν Πιζανί-Φερί (επικεφαλής των «σοφών» του Ολάντ) με θέμα την κρίση του ευρώ.
Οι φοροφυγάδες και οι ελεγκτές

Με όλες αυτές τις καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μια συνομιλία με τους οικονομικούς εισαγγελείς έχει ασφαλώς τη σημασία της. Τις παλαιότερες περιπτώσεις (βλέπε λίστα Λαγκάρντ κ.τ.λ.) τις ελέγχουν ήδη, αλλά με την τρέχουσα φοροδιαφυγή τι γίνεται;
***
Λένε λοιπόν ότι το σύστημα ελέγχου πρέπει να αλλάξει και φέρνουν ως παράδειγμα την πρόσφατη έφοδο του ΣΔΟΕ σε κέντρο της Μυκόνου και ότι το πρόστιμο που θα επιβληθεί στον ιδιοκτήτη κατά πάσα πιθανότητα αυτός θα το μετακυλίσει στους πελάτες του και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά για τον ίδιο. «Πρέπει ο φοροφυγάς να νιώσει την ανάσα του φορολογικού ελέγχου» έλεγε ένας από τους εισαγγελείς, ο κ. Ι. Δραγάτσης. «Να ξέρει ότι αν κάνει παράβαση στα δέκα μέτρα θα βρίσκεται η Οικονομική Αστυνομία να τον ελέγξει». Και πού θα βρεθούν τόσοι ελεγκτές, ρώτησε ένας συνομιλητής του. Ο εισαγγελέας είχε έτοιμη την απάντηση: «Υπάρχουν τόσοι άνεργοι μαθηματικοί και απόφοιτοι οικονομικών σχολών. Με μια εκπαίδευση δύο εβδομάδων και με συμβάσεις έργου για το καλοκαίρι είναι έτοιμοι να κατακλύσουν όλες τις τουριστικές περιοχές». Πολλαπλό το όφελος, αν γίνει, δεν νομίζετε;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ