ΣΥΧΝΑ εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης περιστατικά –φυσικά και πολλά άλλα παραμένουν αθέατα στο ευρύ κοινό αλλά είναι υπαρκτά –των δυσκολιών ακόμη και μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης αθλητών και αθλητριών διεθνούς βεληνεκούς. Ανήκουν σε αθλήματα που ναι μεν είναι «φτωχά» αλλά πλούσια σε συγκομιδή μεταλλίων. Θα ήταν ανόητο να γίνει συσχέτιση των συνθηκών προπόνησης και γενικότερα καθημερινής ζωής τους με το χρήμα που ρέει –παρά τις σύγχρονες δυσχέρειες του τόπου –με τις κάποιες δεκάδες αθλητών επαγγελματικών ομάδων κυρίως ποδοσφαίρου και σε μικρότερο ποσοστό μπάσκετ.
***
Η ΕΙΚΟΝΑ είναι σαφέστατη και δεόντως ανησυχητική. Συνεπώς επείγουσα η ανάγκη κάτι να γίνει όσον αφορά τη μέριμνα και την αποτελεσματική στήριξη των νέων κυρίως αθλητών και αθλητριών με υψηλούς στόχους, όταν σηκώνουν τα χέρια η Ολυμπιακή Επιτροπή, οι ομοσπονδίες και φυσικά τα κατά κανόνα φυτοζωούντα σωματεία. Συμπερασματικά, το βάρος πέφτει στην Πολιτεία που έχει χρέος μετά την περικοπή των επιχορηγήσεων προς τις ομοσπονδίες να την εξισορροπήσει με μια άλλη διαδικασία ενίσχυσης αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη. Αυτών που με πάθος και συναίσθηση ευθύνης κρατούν σε υψηλό επίπεδο τον ελληνικό αθλητισμό, έξω από τα ευδιάκριτα πλαίσια του επαγγελματισμού.
***
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι τι μπορεί να γίνει. Πριν από καιρό η στήλη είχε προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου «υιοθεσίας» (αφορά και τα δύο φύλα) από φορείς και πρόσωπα που έχουν αίσθηση του φιλαθλητισμού και όχι κέρδη άμεσα και έμμεσα από τις περίφημες χορηγίες. Ισως αξίζει τον κόπο το υφυπουργείο Αθλητισμού να δημιουργήσει ένα «Γραφείο Αθλητικής Μέριμνας» που θα έχει την ευχέρεια προσέγγισης φορέων και φιλάθλων (ατόμων) για να συμπαρασταθούν μακράν της άμεσης και ανταποδοτικής δημοσιότητας στους νέους αθλητές και αθλήτριες που διαβιούν σε στενότητα οικονομική και απασχόλησης. Ισως αυτό ή κάτι παρεμφερές.
***
ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Δύο λέξεις, μεγάλη η σύζευξη εννοιών. Τον υψηλό αυτόν στόχο υπηρετεί με συνεπή επιστημοσύνη το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης –εδρεύει στην Κομοτηνή –με την ανελλιπή έκδοση πενήντα και πλέον τευχών του ομότιτλου περιοδικού. Στο 54ο τεύχος καλύπτονται δώδεκα θέματα ποικίλης επιστημονικής και κοινωνικής στοχοσκόπευσης. Από την ανάγκη της ενεργού συμμετοχής φοιτητών και φοιτητριών στον πανεπιστημιακό αθλητισμό ως την επίδραση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σε θέματα περιβάλλοντος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ