Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την πραγματοποίηση τριών εκδηλώσεων. Σε μια εποχή που η κληρονομιά της «Αθήνας 2004» αμφισβητείται στο φως της οικονομικής κρίσης αλλά και των εγκαταλελειμμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων η πρωτοβουλία της ΕΟΕ μοιάζει να είναι μια επικοινωνιακή αντεπίθεση για την υπεράσπιση των επιλογών του 2004.
Η ΕΟΕ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή επιστημονικής ημερίδας με στόχο να αναλυθούν οι επιπτώσεις που είχαν οι Αγώνες για τη χώρα μας. Κανείς δεν θα μπορούσε να έχει αντίρρηση για μια αντικειμενική αποτίμηση των θετικών και των αρνητικών της διοργάνωσης. Η δήλωση όμως του προέδρου της ΕΟΕ κ. Σπύρου Καπράλου αποκαλύπτει την κατεύθυνση που θα έχει η ημερίδα. Ο κορυφαίος ολυμπιακός παράγοντας αλλά και στέλεχος της «Αθήνα 2004» δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για τις αστοχίες, για τα λάθη, για τους «λευκούς ελέφαντες», για τις σπατάλες, για τις αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς. Αναφορές μόνο στην οργανωτική επιτυχία των Αγώνων, κοινότοπες κρίσεις για «τις ικανότητες των Ελλήνων» και αμνησία για τα παρατράγουδα.
Η στάση του προέδρου της ΕΟΕ, όπως και άλλων μελών της ελληνικής ολυμπιακής ηγεσίας, είναι απολύτως εξηγήσιμη, αφού οι ίδιοι βρίσκονταν σε ηγετικές θέσεις στην «Αθήνα 2004», ενώ ο κ. Καπράλος κατείχε το 2004 και την κυβερνητική θέση του γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων. Εχουν λοιπόν ευθύνες για την επιλογή να κατασκευαστούν μεγάλες, μόνιμες και τελικά όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων άχρηστες εγκαταστάσεις προκειμένου να ικανοποιήσουν τους συναδέλφους τους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και να χτίσουν τη δική τους διεθνή ολυμπιακή καριέρα. Εχουν ευθύνες για τη μετέπειτα εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων γιατί ποτέ δεν κατάφεραν να αρθρώσουν αυτόνομο αθλητικό λόγο αλλά πολιτεύθηκαν με τη λογική των εξυπηρετήσεων από τους κομματικούς κυβερνητικούς φίλους τους. Και οι ευθύνες αυτές δεν εξαλείφονται με εκδηλώσεις-μνημόσυνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ