Το σχέδιο…
  • Πυρετωδώς εργάζεται, όπως πληροφορείται η στήλη, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου που αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
  • Οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, το θέμα έχει διάφορες πτυχές και ορισμένες εξαιρετικά δύσκολες και πρέπει η τελική παρέμβαση να έχει τον χαρακτήρα λεπτής χειρουργικής επέμβασης.

…το non paper…
  • Πάντως, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Δένδιας έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις με όλες τις συναρμόδιες πλευρές στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων κατέληξε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων.
  • Αυτές κατεγράφησαν σε ένα «non paper», όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται τα ανεπίσημα έγγραφα, το οποίο και απεστάλη στους υπουργούς Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Γιώργο Ζανιά, από τους οποίους ζητεί τις τελικές παρατηρήσεις τους.

…και το στοίχημα
  • Στόχος του είναι –το έχει ζητήσει και από τους συνομιλητές του –το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο στο τέλος του Αυγούστου έτσι ώστε να το συζητήσει με την τρόικα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου που θα βρίσκεται στην Αθήνα για να λάβει και το τελικό ΟΚ και ακολούθως να πάρει τον δρόμο της νομοθέτησης.
  • Νύξη φυσικά θα κάνει και στους επίσημους συνομιλητές του στο Βερολίνο, το οποίο θα επισκεφθεί την προσεχή εβδομάδα. Θεωρεί μάλιστα το όλο θέμα προσωπικό του στοίχημα…

Το δίπορτο…
  • Επειτα από 54 ημέρες στην καρέκλα του υπουργού ο νέος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κ. Γκίκας Χαρδούβελης αναχώρησε την Τετάρτη με τη σύζυγό του Σούζαν για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κυνουρία.
  • Μαθαίνουμε ότι ο κ. υπουργός ακολουθεί την παράδοση του «δίδυμου» χωριού από το οποίο κατάγεται: τον χειμώνα οι κάτοικοι μένουν στα Πελετά (τόπος γέννησής του), ενώ τα καλοκαίρια «κατεβαίνουν» στα παραθαλάσσια Πούλιθρα, όπου εδώ και χρόνια ανάμεσα στις ελιές βρίσκεται η εξοχική κατοικία του κ. Χαρδούβελη.

…και το μυστικό
  • Το μυστικό για τους γνωρίζοντες την περιοχή είναι η καταπληκτική παραλία του Φωκιανού, στην οποία φτάνει κανείς κατηφορίζοντας από τα Πελετά, σε διαφορετική κατεύθυνση από τα Πούλιθρα.
  • Η συγκεκριμένη παραλία όμως λέγεται ότι έχει ένα μειονέκτημα: «Είναι γεμάτη νταβάνια (σ.σ.: είδος αλογόμυγας που τσιμπάει) και όταν βγαίνεις από τη θάλασσα, αλατισμένος και αστραφτερός, ορμούν για να σου πιουν το αίμα» λέει με δόση υπερβολής κάτοικος της περιοχής και πληροφοριοδότης της στήλης.
  • Για τον κ. υπουργό βεβαίως η απειλή των εντόμων, τα οποία άλλωστε, φανταζόμαστε, γνωρίζει παιδιόθεν, μοιάζει «παιχνιδάκι» μπροστά στο ενδεχόμενο συνάντησής του με ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων της περιοχής που έλαβαν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ…

Ερωτηματικό
  • Στο ίδιο νησί, στην πανέμορφη Σέριφο των Κυκλάδων, βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνησή του κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
  • Βεβαίως οι δύο άνδρες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Η οικία του κ. Παπακωνσταντίνου είναι πιο κοντά στο λιμάνι, ενώ ο κ. Παπανδρέου φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια σε συγκρότημα κατοικιών πάνω από δύο υπέροχες παραλίες, τη Λια και τον Αγιο Σώστη, σε ένα σημείο όπου διατηρεί εντυπωσιακό ακίνητο και ο πετυχημένος σκηνογράφος κ. Μανόλης Παντελιδάκης.
  • Αγνωστο παραμένει ωστόσο αν τα δύο πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο συναντήθηκαν στο νησί…

Η μεταγραφή…
  • «Στο Third Point ή άντε σε κάποιο άλλο μεγάλο hedge fund τον περιμέναμε, στον Μαρινάκη τον βρήκαμε» σχολίαζαν κορυφαία στελέχη της τραπεζικής αγοράς τη μετακίνηση του πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Πέτρου Χριστοδούλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Capital Product Partners του εφοπλιστή κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.
  • Εύλογη η έκπληξη που εκφράζουν για τη μεταγραφή, αφού ο κ. Χριστοδούλου εγκατέλειψε μια ηγετική θέση σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα με ενεργητικό 110 δισ. ευρώ για μια εταιρεία με ενεργητικό μόλις 1 δισ. ευρώ.

…και οι φήμες
  • Διότι άλλο είναι να πάει, όπως ακουγόταν, στο Third Point ή σε κάποιο αντίστοιχο επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται δισ. δολάρια και άλλο σε μια εισηγμένη στον Nasdaq με κεφαλαιοποίηση 730 εκατ. ευρώ. Είναι σαν ο Χάμες Ροντρίγκεζ να πήγαινε από τη Μονακό στον Ολυμπιακό του κ. Μαρινάκη και όχι στη Ρεάλ των 10 Champions League.
  • Βεβαίως οι αμοιβές μπορεί να είναι μια εξήγηση, λένε οι ίδιοι, αφού οι ελληνικές τράπεζες πλέον δεν πληρώνουν τα λεφτά που πλήρωναν στο παρελθόν. Οι κακές γλώσσες πάντως υπενθυμίζουν τις φήμες για εξαγορά ακινήτου συμφερόντων του κ. Μαρινάκη από θυγατρική της Εθνικής αντί 120 εκατ. ευρώ το 2012, αμέσως μόλις ο κ. Χριστοδούλου ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ