Η ανεργία δεν είναι μόνο οικονομικό πρόβλημα, αλλά είναι και ένα βαθύτατα κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα. Παρά τα πρώτα δειλά αλλά φανερά σημεία οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, που μπορούν να μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την σταθερότητα και το αύριο της χώρας, η ανεργία ομολογουμένως παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η ανεργία ως ένα κοινωνικό αίτημα μείζονος σημασίας που επιζητά άμεσα επίλυση, απαιτεί αφενός ριζικές μεταρρυθμίσεις στους κανόνες της αγοράς εργασίας και της οικονομίας, αλλαγή νοοτροπίας, καινοτόμες μεθόδους και αφετέρου άμεσα ενεργητικά και αποτελεσματικά μέτρα που θα προστατέψουν το μεγαλύτερο αναπτυξιακό κεφάλαιο της χώρας μας, το ανθρώπινο δυναμικό της.

Πράγματι, πολλές πολιτικές έχουν προταθεί κατά καιρούς για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η πιο ουσιαστική λύση, όμως, είναι αυτή που στηρίζεται στις αναπτυξιακές προοπτικές, στην διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και στην οριστική αφαίρεση των «καρκινωμάτων» που αφήνουν την χώρα μας στάσιμη και προκαλούν τις κρατικές και πολιτικές παθογένειες. Νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν, αρκεί να γίνουν στοχευμένες κινήσεις.

Είναι αναγκαίο να δοθεί άμεση έμφαση για την εξάλειψη της διαφθοράς, που στοιχίζει σημαντικά στο κράτος και χάνει πολύτιμους πόρους. Παράλληλα, πρέπει να συρρικνωθεί το «μεγάλο» κράτος, που δεν ευνοεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της επενδυτικής πρωτοβουλίας. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος με ορθολογική φορολόγηση και κοινωνική δικαιοσύνη, που θα ενισχύσει τους μικρομεσαίους, των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά η φοροδοτική ικανότητα εξαιτίας της υπερφορολόγησης, να αποτελέσουν σπουδαίο «πυρήνα» προσφοράς νέων θέσεων εργασίας ιδίως σε νέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρήσιμοι και κρίσιμοι πόροι είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων πρέπει να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ είναι απαραίτητη και η ανάπτυξη μιας νέας επαγγελματικής και επιχειρηματικής παιδείας στους νέους.

Οι νέες προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο απαιτούν αποφασιστικές αλλαγές. Όσο μένει στα χαρτιά η αναπτυξιακή επίλυση του προβλήματος της ανεργίας στην χώρα μας και όσο ο λαϊκισμός δεν αφήνει να προωθηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η οικονομική κρίση θα αποτελεί έναν φαύλο κύκλο με τον οποίο οι πολίτες θα έρχονται ξανά και ξανά αντιμέτωποι!