Εδωσε στους συνεργάτες του το έναυσμα για φυγή από την Αθήνα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και όπου φύγει-φύγει (δηλαδή όσοι είχαν μείνει ως την Τρίτη το μεσημέρι). Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης απέδρασε στη Σίφνο, ο Κ. Μπούρας στην Αλόννησο, η Σοφία Βούλτεψη στην Αρκαδία, στο χωριό του συζύγου της, ο Δημ. Σταμάτης στη Θεσσαλονίκη. Και το Μέγαρο Μαξίμου έμεινε (για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες) άδειο, χωρίς κανέναν ένοικο, παρά μόνον τη φρουρά στην οδό Ηρώδου Αττικού. Και ο Πρωθυπουργός, θα ρωτήσετε; Είχε μείνει τη Δευτέρα και την Τρίτη άγρυπνος ασχολούμενος με την υπόθεση των ροδακίνων και εν συνεχεία είχε αναχωρήσει πολύ πρωί για την Αμφίπολη προκειμένου να επιθεωρήσει τις ανασκαφές. Μόλις γύρισε αισθανόταν κούραση και αϋπνία. Είπε στους συνεργάτες του: «Να πάτε όπου θέλετε, αρκεί να επιστρέψετε την Κυριακή, μας περιμένει αρκετή δουλειά» και έφυγε οικογενειακώς για την Καλαμάτα (μου λένε για το «Κόστα Ναυαρίνο») για να ξεκουραστεί.
***

Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι περισσότεροι υπουργοί βρίσκονται παρά θίν’ αλός, άλλοι ξεκουράζονται και άλλοι εργάζονται από… απόσταση. Να, πάρτε για παράδειγμα τον Ευ. Βενιζέλο που παραθερίζει στη Σκιάθο με τη σύζυγό του, αλλά βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον υφυπουργό Δ. Κούρκουλα όσο και με ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Ο Αδωνις βρήκε την… Ιθάκη του

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης απέδρασε με την οικογένειά του στην Ιθάκη: «Κάνω τα μπάνια μου, ξεκουράζομαι και ασχολούμαι με τα παιδιά» λέει. Μόνον που ο Αδωνις δεν μπορεί χωρίς επικοινωνία. Οχι, δεν έστησαν λινγκ τα κανάλια στην Ιθάκη, αλλά βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς για συνεντεύξεις επί παντός επιστητού.


Αυγουστιάτικα κουίζ

Και τώρα μερικά αυγουστιάτικα κουίζ, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε: 1. Ποιοι άνδρες προσωπικής ασφαλείας πρωτοκλασάτου πολιτικού θεωρούνται οι πιο τυχεροί, αφού κάνουν τζάμπα διακοπές σε πολυτελές ξενοδοχείο, τρώνε πλούσιο πρωινό και φρέσκα ψάρια το μεσημέρι και γενικά περνούν ζωή και κότα, αφού υποτίθεται ότι φρουρούν τον πολιτικό ακόμη και στις διακοπές του; 2. Ποιος πολιτικός, επίσης πρωτοκλασάτος, στις διακοπές του, τώρα με τις ζέστες, παραγγέλνει για πρωινό… κρύα σούπα με φρούτα; 3. Και σε ποιον άλλο πρότειναν να δώσουν ένα μικρό σκάφος για περιήγηση στις κοντινές παραλίες όπου διαμένει; Τι λέτε; Το αρνήθηκε ή όχι;


Μια νέα… ΔΕΚΟ δημιουργείται

Εκεί που πήγαιναν να καταργήσουν πολλές ΔΕΚΟ, να σου ένα καλοκαιρινό νομοσχέδιο στη Βουλή που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας ΔΕΚΟ, η οποία μάλιστα θα λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών. Πρόκειται, όπως έμαθα, για ΔΕΚΟ αυτή τη φορά του υπουργείου Υγείας, η οποία θα έχει στόχο να συλλέγει στοιχεία από τα νοσοκομεία, αλλά και από τους… ασθενείς για την κωδικοποίηση των ιατρικών πράξεων. Η ΔΕΚΟ, προτού ακόμα συσταθεί (προηγουμένως θα πρέπει να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή), πήρε και… όνομα. Λέγεται Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων και σε αυτήν θα είναι υποχρεωμένα τα κρατικά, αλλά και το ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα να αποστέλλουν στοιχεία κάθε είδους, από οικονομικά ως και των ασθενών. Αν δεν το πράξουν προβλέπονται και ποινές.


Ποιος παίρνει πόσα στο Δημόσιο

Και μια και ο λόγος για το Δημόσιο, ιδού τι ανακαλύφθηκε όσον αφορά τις δαπάνες μισθοδοσίας ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών. Ξέρετε, για παράδειγμα, πόση είναι η μισθολογική δαπάνη για την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία είναι μεν ανεξάρτητη, αλλά εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών; Ούτε λίγο ούτε πολύ η μισθολογική της δαπάνη ανέρχεται σε 2.285.000 ευρώ. Μια άλλη υπηρεσία, η οποία επίσης εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών και έχει να κάνει με το νευραλγικό ζήτημα της χώρας, αυτό του δημόσιου χρέους, έχει μισθολογική δαπάνη που δεν ξεπερνά τα 51.000 ευρώ. Κάντε τώρα τις συγκρίσεις και βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.
***

Εκεί όμως όπου γίνεται το έλα να δεις είναι με τα μισθολογικά στους δήμους. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με στοιχεία που αλίευσα από τη Βουλή στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, η μισθολογική δαπάνη είναι 10.343.000 ευρώ. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι 6. 473.000 ευρώ, στον Δήμο Πειραιά είναι 2.444.811 ευρώ, στον Δήμο Ρόδου είναι 2.350.000 ευρώ, στον Δήμο Νίκαιας 1.576.000 ευρώ, στον Δήμο Φυλής 1.396.000 ευρώ και πάει λέγοντας. Τι συμβαίνει όμως με τα υπουργεία; Στο υπουργείο Παιδείας το μισθολογικό κόστος υπολογίζεται στα 332 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 16 εκατ. προορίζονται για τη Γραμματεία Θρησκευμάτων. Στο Οικονομικών είναι 41 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 32 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη… Γενική Γραμματεία Εσόδων!


Η σκοπιανή αθλήτρια

Αυτό το «ΜΚD» που γράφτηκε στον πίνακα του σταδίου της Ζυρίχης όπου διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου για μια αθλήτρια από τα Σκόπια έβαλε σε μπελάδες τόσο τον ΣΕΓΑΣ όσο και το υπουργείο Εξωτερικών. Αναμένονται διαβήματα. Γιατί δεν είναι μόνον ότι γράφτηκε στον ηλεκτρονικό πίνακα, αλλά επαναλήφθηκε και κατά την εκφώνηση του ονόματος της αθλήτριας. Απλώς να υπενθυμίσω ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις οι Σκοπιανοί εισέρχονται στα στάδια με πινακίδα που γράφει FYROM.

HeliosPlus