Λέγονται διάφορα τούτο τον καιρό με αφορμή το εμπάργκο των Ρώσων στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα και ιδιαιτέρως στα δικά μας φρούτα και λαχανικά.

Επικρίνεται μάλιστα η κυβέρνηση γιατί εφάρμοσε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και από ορισμένους ζητείται ακόμη και η άρση των μέτρων από την πλευρά μας.

Ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αγνοούν οι περισσότεροι ότι η ελληνική συμμετοχή στα μέτρα ένθεν – κακείθεν πηγάζει από τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ιδιαιτέρως με την κατάρριψη του Μαλαισιανού αεροσκάφους και την εντελώς άδικη απώλεια 298 αθώων επιβατών, ούτε βεβαίως να εξαιρεθούμε από τα ρωσικά αντίμετρα της απαγόρευσης των εισαγωγών νωπών κηπευτικών, φρούτων, ψαριών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Αλλά πέραν αυτών είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε το στρατηγικό ελληνικό συμφέρον, που πηγάζει από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη ειδικότερα.
Οσοι κλαίνε και οδύρονται για τα φρούτα και τα κηπευτικά και έναντι αυτών των απωλειών ζητούν άλλη πολιτική από την Ελλάδα προφανώς δεν προσμετρούν πολλαπλάσια που προκύπτουν εκ της ευρωπαϊκής μας ιδιότητας.
Ας το πούμε καθαρά και ξάστερα, χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις: Τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα είναι συντονισμένα με την Ευρώπη. Από εκεί έρχονται απίστευτοι πόροι επί μακρόν, οι αγροτικές κοινοτικές ενισχύσεις μόνο ανέρχονται σε δισ. ευρώ το χρόνο και είναι πολλαπλάσιες των μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που χάνονται από την απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία.
Και τέλος πάντων απέχουν παρασάγγας τα οφέλη που απολαμβάνει η χώρα μας από τη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς από τις όποιες ρωσικές συναλλαγές. Είναι λοιπόν απολύτως προβληματικό Έλληνες πολιτικοί να μην αντιλαμβάνονται τη διαφορά των μεγεθών και τη διάσταση των στρατηγικών συμφερόντων μας με την Ευρώπη και να λένε από το πρωί ως το βράδυ ανοησίες, που παρασέρνουν και ερεθίζουν το λαό.
Η Ελλάδα ειδικά τούτη την ταραγμένη περίοδο έχει πολλούς λόγους να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τη στρατηγική της θέση στην Ευρώπη. Είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να την υπονομεύει.
Οσοι δεν καταλαβαίνουν ή καλύτερα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ας ρίξουν ένα βλέμμα στο γειτονικό κόσμο και θα καταλάβουν επακριβώς τι εννοούμε…