Οταν προχθές ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανήγγειλε ότι αμερικάνικα αεροπλάνα θα βομβαρδίσουν το Ιράκ ο περισσότερος κόσμος κατάλαβε ότι αμερικανικός στόχος ήταν οι τζιχαντιστές. Εκείνο που δεν είδαν ήταν ότι, με μια απότομη στροφή πολιτικής που κατά ειρωνεία μπορεί να συμβεί μόνο στην Εγγύς Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βομβαρδίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Τα όπλα και το άλλο στρατιωτικό υλικό που είχαν δώσει στο Ιράκ.

Ιδού περί τίνος πρόκειται. Την δεκαετία που ακολούθησε την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ οι ΗΠΑ ξόδεψαν έναν ολόκληρο θησαυρό γυμνάζοντας και οπλίζοντας τον ιρακινό στρατό με την ελπίδα ότι θα ήταν έτοιμος να προστατέψει τη χώρα όταν θα έφευγε η Αμερική. Γι αυτό εξοπλίσαν τον ιρακινό στρατό με πανάκριβα, αμερικανικής κατασκευής όπλα τελευταίας τεχνολογίας, με τανκς, τζιπς, πυροβολικό και άλλα.
Αλλά ο ιρακινός στρατός αποδείχθηκε μια σκέτη φούσκα. Πλήρης αποτυχία. Οταν οι τζιχαντιστές εισέβαλαν από την Συρία τον Ιούνιο οι ιρακινοί στρατιώτες είτε αυτομολήσαν είτε υποχώρησαν μαζικά και χωρίς μάχη. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν τον αμερικανικό οπλισμό τους. Οι τζιχαντιστές πήραν τα πάντα και τώρα τον χρησιμοποιούν απ’ άκρου σε άκρο του Ιράκ καταλαμβάνοντας πόλεις, τρομοκρατώντας τις μειονότητες και τελικά προωθήθηκαν προς την κάποτε «απολύτως ασφαλή» κουρδική περιοχή. Πάντοτε χάρη στο πρώτης κατηγορίας αμερικανικό στρατιωτικό υλικό.
Ετσι, οι αμερικάνικοι βομβαρδισμοί των τζιχαντιστών αποσκοπούν στην καταστροφή αμερικανικών όπλων -ιδιαίτερα των κανονιών που χρησιμοποιήσαν οι τζιχαντιστές εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.
Η τρέλα, ο παραλογισμός πάει μακρια. Η Αμερική χρησιμοποιεί αμερικάνικα όπλα για να βομβαρδίσει αμερικάνικα όπλα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο λόγος που αυτά τα αμερικάνικα όπλα βρέθηκαν σ’ αυτά τα μέρη είναι που το 2003 οι ΗΠΑ έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τον δικό τους στρατό για να ξαναφτιάξουν τον ιρακινό στρατό τον οποίο μόλις διέλυσαν τα αμερικάνικα όπλα. Αλλά, τα αμερικάνικα όπλα που έδωσαν οι ΗΠΑ στον ιρακινό στρατό δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ησυχία και ειρήνη στο Ιράκ και, αντίθετα, έγιναν «μέσα και όργανα» τρομοκρατίας από τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα που τρομοκρατούσαν τους Ιρακινούς τους οποίους υποτίθεται ότι απελευθερώσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν δέκα χρόνια. Ετσι λοιπόν, οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν αμερικάνικα όπλα για να καταστρέψουν τα αμερικάνικα όπλα που οι ίδιες έδωσαν στο Ιράκ για να κάνουν το Ιράκ ασφαλές.
Υπάρχει και συνέχεια. Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν χάρη των συμμάχων τους, Κούρδους του Ιράκ, επειδή ο οπλισμός τους είναι παλιάς ρώσικης τεχνολογίας, ενώ οι τζιχαντιστές, που είναι εχθροί της Αμερικής, χρησιμοποιούν αμερικάνικα όπλα υψηλής τεχνολογίας. Σωστή τρέλα, δηλαδή. «Οι κουρδικές δυνάμεις κυριολεκτικά εκμηδενιστήκαν από τους τζιχαντιστές οι οποίοι πολεμούν με εκατομμυρίων δολαρίων αμερικανικό οπλισμό τον οποίο πήραν από τον ιρακινό στρατό ο οποίος τον εγκατέλειψε», έγραψε στους «New York Times» πρώην αμερικανός αξιωματούχος στο Ιράκ.
Μια εξήγηση για την τόσο επιτυχή κατάληψη του βορείου Ιράκ από τους τζιχαντιστές είναι ότι διαθέτουν μια μεγάλη βάση επιχειρήσεων στη Συρία οπού εκμεταλλεύθηκαν τον εμφύλιο πόλεμο και κατέλαβαν μεγάλες περιοχές της χώρας. Και ένας λόγος που οι τζιχαντιστές είχαν επιτυχία στη Συρία είναι ότι οι ΗΠΑ δεν εξόπλισαν τους «ήπιους» σύρους εξεγερμένους από φόβο μήπως τα όπλα πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών. Τώρα λοιπόν βομβαρδίζουμε τα όπλα τα οποία δεν θέλαμε να τους δώσουμε.
Δεν πρόκειται όμως για τρέλα. Είναι σύμβολο της 15-χρονης καταστροφικής πολιτικής της Αμερικής στο Ιράκ. Χαιρετίζουμε την σπουδαία αμερικάνικη πολιτική στη Μέση Ανατολή βομβαρδίζοντας τα δικά μας όπλα.
* Ο Max Fisher είναι εκδότης του αμερικάνικου περιοδικού «The Atlantic Monthly»