Λίγο προτού κλείσει η Βουλή για τον Δεκαπενταύγουστο παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη η «Εκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στα ΑΕΙ». Ουδείς γνωρίζει ακόμη το περιεχόμενό της, παρά μόνον ότι αποτελείται από 600 σελίδες, ότι συντάκτες της είναι ένα ανεξάρτητο επιτελείο με επικεφαλής τον ομογενή Ευ. Κουφουδάκη, ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο και, τέλος, ότι στην έκθεση αναφέρονται, όπως πληροφορήθηκα, «τέρατα και σημεία» για όσα συμβαίνουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ούτε καν ο αρμόδιος υπουργός γνωρίζει το περιεχόμενό της και, τέλος, πληροφορούμαι επίσης ότι κάποια στιγμή η «έκθεση-καταπέλτης για την Ανώτατη Εκπαίδευση» θα συζητηθεί στο Τμήμα Μορφωτικών Υποθέσεων.


Αδωνις: «Τα μεγαλοποιούμε με τους Ρώσους»

Την ώρα που στο υπουργείο Εξωτερικών γινόταν η μία σύσκεψη μετά την άλλη για το μείζον θέμα που προέκυψε με το εμπάργκο των Ρώσων στα ελληνικά προϊόντα, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης δίνει τη δική εκδοχή για τους Ρώσους: «Νομίζω ότι μεγαλοποιούμε το θέμα με τους Ρώσους. Η Ελλάδα ανήκει στη δυτική συμμαχία και ακολουθούμε την πολιτική της. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο». Κάτι όμως που δεν συμμερίζεται το υπουργείο Εσωτερικών όπου τη Δευτέρα ο υφυπουργός Δ. Κούρκουλας σε συνεχή επαφή που είχε με τον Ευ. Βενιζέλο κάλεσε εκπροσώπους τριών υπουργείων για την εκτίμηση των ζημιών, για την προώθηση των προϊόντων (κυρίως των ροδάκινων σε τρίτες χώρες ή στην εγχώρια κατανάλωση) και βεβαίως για την προετοιμασία για ισχυρές αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες.


«Βάλτε και κανένα τούρκικο, ρε παιδιά»

Επέστρεψαν στην Αθήνα οι δύο παρατηρητές των τουρκικών προεδρικών εκλογών, η (γαλάζια) Φωτεινή Πιπιλή και ο (πράσινος) Κ. Τριαντάφυλλος γεμάτοι αναμνήσεις, αλλά και σχόλια. Πρώτα απ’ όλα, όπως μου είπε η κυρία Πιπιλή, σε όποιο εστιατόριο και αν πήγαιναν αμέσως σταματούσε η τουρκική μουσική και άρχιζε μια άλλη, αυτή με «τα παιδιά του Πειραιά». «Αυτό γινόταν συνεχώς, μας έσπασαν τα νεύρα, οπότε σε ένα εστιατόριο στην Αγκυρα, αφού έπαιξαν ολόκληρο το τουριστικό ελληνικό ρεπερτόριο, τους είπαμε: «Πήξαμε με τα ελληνικά, βάλτε και κανένα τούρκικο, ρε παιδιά, έτσι για αλλαγή» ανέφερε. Και το έκαναν, μόνον που έπαιξαν ναι μεν τουρκικά τραγούδια, αλλά μόνον όσον αφορά τους στίχους γιατί η μουσική ήταν η ίδια με αυτήν στα… ελληνικά.
***

Το δεύτερο που τους έκανε εντύπωση είναι ότι η Σμύρνη δεν ήθελε Ερντογάν. Μάλιστα, σε ένα εκλογικό τμήμα, στο χωριό του Σεφέρη, τα Βουρλά (το σπίτι του νομπελίστα, μου είπε, το αξιοποίησε ένας Τούρκος και το έκανε το ένα τμήμα του γκαλερί και το άλλο καφενείο), ήταν παρούσα η ίδια στην καταμέτρηση ψήφων. Από τα 50 πρώτα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν ενώπιόν της μόνον… ένα είχε το όνομα του Ερντογάν: «Στη Σμύρνη είναι οι περισσότεροι Κεμαλιστές» όπως της εξήγησαν.


Ντόρα: «Εκανα καινούργιους φίλους»

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσους καινούργιους φίλους έκανα επειδή με… έκοψαν από επίτροπο» έλεγε η Ντόρα Μπακογιάννη σε διάφορους παραθεριστές από την Τζιά όπου βρισκόταν κάνοντας μπάνια. «Ισως αυτό να μου βγει σε καλό». Πολλοί την πλησίαζαν για να την παρηγορήσουν, αλλά και να της πουν τον πόνο τους για λάθη του ΕΝΦΙΑ: «Οπου πάω, όπου βρεθώ, εκείνο που διαπιστώνω είναι ότι ο κόσμος βρίσκεται στα κάγκελα με τον ΕΝΦΙΑ». Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι σε λίγες ημέρες θα σταματήσουν και τα λόγια παρηγοριάς, αλλά και οι διαμαρτυρίες. Και ξέρετε γιατί; Θα βρίσκεται στην Κίνα μαζί με τον σύζυγό της για την Ολυμπιάδα των Νέων.


Το πρόβλημα του Επιτίμου

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης έχει να επιλύσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Σε ποιο χωριό των Χανίων να πρωτοπάει για να του κάνουν το… τραπέζι, χωρίς να δυσαρεστήσει άλλα χωριά! Απίστευτο κι όμως συμβαίνει. Μη νομίζετε ότι το θέμα είναι απλό αφού μου λένε ότι ο επίτιμος έχει πονοκεφαλιάσει και κάνει ολόκληρο σχεδιασμό ώστε να μην αφήσει κανέναν παραπονούμενο. Τις προάλλες ήταν σε χωριό των Χανίων όπου 250 άτομα (ανάμεσα στους οποίους και οι αρχές της πόλης) του έκαναν το τραπέζι με κρητικούς μεζέδες, τσικουδιά και πεντοζάλη.


Διαγραφές μετά απειλών στη Χρυσή Αυγή

Στη Λάρισα, μαθαίνω, έγινε το έλα να δεις το Σαββατοκύριακο με τους χρυσαυγίτες. Ενας από αυτούς, από τους λεγόμενους εκλεκτούς του Ηλ. Κασιδιάρη, ο οποίος ήταν μάλιστα και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, διεγράφη με συνοπτικές διαδικασίες από την οργάνωση επειδή… απειλούσε ένα άλλο στέλεχος, η οποία πρόσκειται στον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο. Το περίεργο σε όλη αυτή την ιστορία με το νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα στη Λάρισα (όπου υπενθυμίζω ανήκε και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τη Χρυσή Αυγή για εγκληματικές πράξεις) είναι ότι για τα όσα σοβαρά συνέβησαν το Σαββατοκύριακο ενημερώθηκε και η Αστυνομία η οποία και παρενέβη. Επιπλέον καμιά τριανταριά στελέχη που πρόσκεινται στον διαγραφέντα απειλούν με… αποχώρηση.

HeliosPlus