Ο ΣΤΙΒΟΣ διαθέτει μερικούς αθλητές (και αθλήτριες) που τον οδηγούν σε μια υπολογίσιμη διεθνή παρουσία. Κάθε επιτυχία ευπρόσδεκτη και λίγο βάλσαμο στις πικραμένες ψυχές των, έστω αποδεκατισμένων, πιστών του. Ωστόσο ένα κάποιο ενθαρρυντικό χαμόγελο προσφέρθηκε κατά τους πανελληνίους αγώνες, καθώς το μέτρο δεν είναι μόνο η επίδοση αλλά και η διείσδυση στην κοινωνία. Ετσι διαπιστώνεται μια άνθηση του Στίβου στην περιφέρεια ενώ στο Κέντρο –πιο σωστά στον άξονα Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης –η εικόνα κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι. Ολυμπιακός στους άνδρες και ΑΕΚ στις γυναίκες πάτησαν στην κορυφή των βαθμολογικών πινάκων. Θλίψη προκαλεί η έλλειψη ενός Εθνικού Γ.Σ., ενός Πανιωνίου, ενός Παναθηναϊκού, ενός Πανελληνίου… (ο τελευταίος διακρίθηκε μόνο στις αθλήτριες). Να πούμε SIC TRAΝSIT GLORIA; Κρίμα για σωματεία με τη δική τους ιστορία.
***
ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ στο ευχάριστο στοιχείο. Δεκάδες σύλλογοι της περιφέρειας –είτε σε πρωτεύουσες νομών είτε σε μικρότερες πόλεις, ακόμη και νησιά (π.χ. η Νάξος και η Μύκονος) –έχουν μια παρουσία λίαν επαινετή. Και όχι μόνο είναι κάποια παραδείγματα όπως αυτά του Πανναξιακού, του Α.Ο. Μυκόνου, του Σητειακού Κρήτης. Η αναλογική στατιστική οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα. Ετσι στις 38 πρώτες θέσεις οι σύλλογοι της περιφέρειας υπερέβησαν το 50%. Στη συγκομιδή του Κέντρου υπάρχουν λίγα φωτεινά παραδείγματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Γ.Σ. Κηφισιάς ή τον Ηλυσιακό. Στη Θεσσαλονίκη μάχονται τον καλόν αγώνα ο ιστορικός Ηρακλής και ο ΜΕΑΣ Τρίτωνας. Ειδική μνεία και δη επαινετική να γίνει για τον δυναμισμό που δείχνει και στις δύο κατηγορίες ο Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος Χανίων. Στη Θράκη, η Ολυμπιάδα Κομοτηνής. Το ευχάριστο είναι ότι στον γεωγραφικό χάρτη διαχέεται η γεύση του Στίβου από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλία και από εκεί στην Πελοπόννησο και στα Δωδεκάνησα (οι ειδικότερες αναφορές έχουν ενδεικτικό και όχι απολογιστικό χαρακτήρα).
***
ΑΡΙΣΤΑ έπραξε η ΝΕΡΙΤ, όχι μόνο για την επαρκέστατη κάλυψη και σχολιασμό των αγώνων, αλλά και τις συνεντεύξεις γνωριμίας με τους αθλητές και τις αθλήτριες άξιους στην προσπάθειά τους, αλλά άγνωστους στο ευρύ κοινό. Και επιτέλους είδαμε έναν υφυπουργό Αθλητισμού, τον κ. Γιάννη Ανδριανό, να μιλά και να σχολιάζει τα του Στίβου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ