Οι ανασκαφές στην αρχαία Μεσσήνη ξεκίνησαν το 1895 με τον Θεμιστοκλή Σοφούλη. Συνεχίστηκαν με διάφορους επικεφαλής. Τελευταίος ανάμεσά τους, από το 1986, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ασχολήθηκε και με εργασίες στερέωσης-αναστήλωσης των μνημείων. Το έργο του υποδειγματικό, όπως φάνηκε και από την τηλεοπτική μετάδοση της συναυλίας-γκαλά όπερας που παρουσίασαν στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης τα Μουσικά Σύνολα της ΝΕΡΙΤ την περασμένη Κυριακή.
Εντυπωσιασμένος στην προ ετών επίσκεψή μου στην περιοχή, μαγεύτηκα εκ νέου με τα νυχτερινά πλάνα που μετέδιδαν τα συνεργεία της δημόσιας τηλεόρασης. Εκδήλωση ατμοσφαιρική, με την ορχήστρα να επιβεβαιώνει το καλό επίπεδό της, υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίας Γουρζή, και με την υψίφωνο Αννα Στυλιανάκη και τη μεσόφωνο Ελένη Βουδουράκη να ερμηνεύουν με συγκινητική απλότητα (η οποία ξεκινούσε από την ταιριαστή με τον χώρο και το είδος μουσικής που υπηρετούν εμφάνισή τους) άριες και ντουέτι των Μότσαρτ, Πουτσίνι, Γκλουκ, Μπιζέ, Ροσίνι, Σεν Σανς και Οφενμπαχ.
Σκέφτηκα, παρακολουθώντας την απευθείας μετάδοση, ότι κάτι τέτοιες διοργανώσεις δικαιολογούν την αναγκαιότητα να υπάρχει δημόσια τηλεόραση: μόνο σε αυτήν έχουν θέση οι μεγάλοι κλασικοί συνθέτες, μόνο από αυτήν προβάλλεται η άλλη Ελλάδα, η τόσο διαφορετική από τη χώρα του καλοκαιρινού ξεσαλώματος. Αξιοπρεπής η τηλεοπτική κάλυψη, αξιοπρεπής και ο ήχος. Ομως, για άλλη μία φορά, παρούσα και αυτή η αίσθηση αδιαφορίας – προχειρότητας που χαρακτήριζε ανέκαθεν παρόμοιες μεταδόσεις από τα δημόσια κανάλια. Δεν αναφέρομαι τόσο στην έλλειψη τηλεπαρουσιαστή –τη δουλειά την έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΝΕΡΙΤ Νίκος Ξανθούλης από τον χώρο της συναυλίας –όσο στην έλλειψη ελληνικών υποτίτλων στις άριες που ακούστηκαν. Θα μπορούσαν να βρεθούν εύκολα καθώς τα κομμάτια που είχαν επιλεχθεί ήταν από τα πιο δημοφιλή, και θα βοηθούσαν τους θεατές τής μετά… «χασάπη, γράμματα» εποχής να παρακολουθήσουν πιο ευχάριστα το γκαλά. Πρόκειται για λεπτομέρεια που θα έκανε πραγματικά τη διαφορά. Ισως στις συναυλίες που (ελπίζω) θα ακολουθήσουν;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ