Θετικά ήταν τα μηνύματα στήριξης που μας έστειλε ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισκεπτόμενος την Ελλάδα -πρώτη- από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , θυμίζοντας μάλιστα ότι πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για να κρατήσει τη χώρα στο Ευρω όταν οι Γερμανοί πίεζαν για το Grexit .

Όμως για να μπορέσει να βγει η χώρα από την στενωπό σκληρής λιτότητας στην οποία έχει μπει τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τις εντολές της τρόικας χρειάζονται πολύ περισσότερα από τις διαχύσεις του κ. Γιούνκερ .

Τα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα έχουν γιγαντωθεί, σχεδόν δυο εκατομμύρια πολίτες ζουν σε συνθήκες φτώχειας ,οι άνεργοι είναι το ένα τρίτο του πληθυσμού, οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν μια δουλειά της προκοπής, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, και οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μόλις που αχνοφαίνονται.

Με λίγα λόγια , θα χρειαστεί τιτάνιο έργο για να μπορέσει και πάλι να γυρίσει ο τροχός της ελληνικής οικονομίας – δεν θα ξαναφτάσουμε ποτέ ,ίσως, στο οικονομικό επίπεδο του 2004 αλλά ακόμη και για αγγίξουμε το επίπεδο του 2008 θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία δεκαετία σκληρής προσπάθειας !

Πως να ανταγωνισθεί μία ελληνική επιχείρηση ,τις αντίστοιχές γερμανικές όταν δανείζεται χρήματα κίνησης με επιτόκιο 9 % ενώ οι ανταγωνιστές της στη Βορειο Ευρώπη μόλις με 2 % ;Πώς να προσελκύσει κεφάλαια η Ελλάδα όταν οι βόρειες χώρες επωφελούνται από την αρνητική οικονομική συγκυρίας στον ευρωπαϊκό Νότο και μαζεύουν όλες τις καταθέσεις στα δικά τους ισχυρότερα τραπεζικά ιδρύματα; Πώς να γίνουν επενδύσεις στη χώρα όταν ακόμη και σήμερα ξένοι οίκοι θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί κι ότι η Ελλάδα παραμένει πρώτη στον κατάλογο των χωρών που θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν!

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα να επιταχύνει τον βηματισμό της , να μπει πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και να κερδίσει ταχύτερα το χαμένο έδαφος είναι να έχει ένα ισχυρό χέρι βοηθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατ αρχήν με την διευθέτηση του υπέρογκου χρέους της χώρας -στο τέλος του χρόνου – και δεύτερον με την γενναία ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας από τα κοινοτικά κονδύλια , αλλά και την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η νέα -άκρως πολιτική- Κομισιόν με επικεφαλής τον κ. Γιούνκερ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλo για την αλλαγή προτεραιοτήτων στην γηραιά ήπειρο. Να δώσει ώθηση στην προσπάθεια των χωρών του Νότου, με επικεφαλής την Ιταλία του κ. Ματέο Ρέντσι για μια τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική που θα βοηθήσει και την Ελλάδα. Μια αναπτυξιακή πολιτική που μειώσει το χάσμα Βορρά -Νότου και θα δώσει μία πειστική απάντηση στα ακροδεξιά ,αντιευρωπαϊκά κόμματα που έχουν εκρηκτική άνοδο τα τελευταία χρόνια .

Αλλιώς το … “the party is over” που είχε πει δηκτικά για την Ελλάδα το 2009 ο κ. Γιουνκερ , κινδυνεύει να ισχύσει –με διαφορετική αυτή τη φορά έννοια- για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.