από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

STOP brain drain!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

 Εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα παρατηρείται ένα έντονα ανησυχητικό φαινόμενο, το φαινόμενο brain drain η αλλιώς φυγή μυαλών. Η συγκεκριμένη τάση έχει γίνει έντονα αισθητή τα τελευταία 5 χρόνια όπου και έκτοτε δεκάδες χιλιάδες έχουν χάσει την εργασία τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και αναζητούν  στο εξωτερικό την οικονομική τους ευημερία.

  Έτσι λοιπόν, βλέποντας την όλο και πιο αυξανόμενη μετανάστευση των Ελλήνων και ιδιαίτερα αυτών με υψηλά προσόντα γίνεται εύκολα αντιληπτή η τεράστια απώλεια που υφίστανται το ανθρώπινο  και παράλληλα επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Οι επιπτώσεις στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλες από την μείωση των δυναμικότητας της οικονομίας, των ερευνητικών δραστηριοτήτων σε εγχώριο επίπεδο, την υποβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας  και τον κλυδωνισμό της οικονομικής σταθερότητας του κράτους. Για να δοθεί μία λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει η ΕΕ να καταμερίσει σωστά την εργασία της.

  Πιο συγκεκριμένα προτείνω η ΕΕ να  χωριστεί σε 2 οικονομικές ζώνες, την Βόρεια ζώνη και την Νότια ζώνη. Η Βόρεια ζώνη(Γερμανία,Γαλλία,Ολλανδία.Σκανδιναβικές χώρες και οι υπόλοιπες ευημερούσες οικονομίες της ΕΕ), έχουν το πλεονέκτημα να αναπτύσουν νέα προϊόντα και να τα τοποθετούν στις παγκόσμιες αγορές. Οι χώρες του Νότου (Νότια ζώνη) έχουν κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν περιορίσει το κόστος εργασίας και θα μπορούσαν να αναλάβουν την αρμοδιότητα της συναρμολόγησης και την παραγωγή των προϊόντων της Βόρειας Ζώνης. Παράλληλα, μετά την τελειοποίηση της συναρμολόγησης τα έτοιμα προς πώληση προϊόντα θα ξαναστέλνονται πίσω στις χώρες όπου παρήχθησαν και από εκεί θα γίνεται η πώλησή τους.

  Για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ιδέα, κρίνεται απαραίτητη η χρηματοδότησή της από την ΕΕ, η λήψη μια σταθερής συμφωνίας μεταξύ των κρατών της ΕΕ (Βορείων και Νοτίων) και η εγκαθίδρυση ενός πρωτοπόρου-οικολογικού μέσου μεταφοράς (πχ ηλεκτρικού τρένου με χρήση αποκλειστικά πράσινης ενέργειας, ) με το οποίο θα μεταφέρονται τα εμπορεύματα σε μικρό χρονικό διάστημα και με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα.

 Την ίδια στιγμή, πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι ένα τεράστιο κομμάτι του νεανικού πληθυσμού ασχολείται με την ψηφιακή τεχνολογία και αναγκαία το κράτος πρέπει να υποστηρίξει τον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό με την υλοποίηση των παρακάτω προτάσεων. Αρχικά το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να διαθέσει όσα κτίσματα δεν χρησιμοποιούνται(πχ των Δήμων), σε νέους οι οποίοι θα επιθυμούσαν να εργαστούν πάνω στην ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και να αναπτύξουν ηλεκτρονικές εφαρμογές . Στην συνέχεια, να υποστηρίξει σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς   το κατάλληλο marketing έτσι ώστε να εξάγει τις τεχνολογικές καινοτομίες  που θα εφευρεθούν.

  Με την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων, θα υπάρξουν άμεσα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας αλλά και της ΕΕ. Πρώτα πρώτα, με τον καταμερισμό εργασίας μέσα στην ΕΕ θα υπάρξει άμεση ζήτηση για εργατικό δυναμικό στις Νότιες χώρες και με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η υψηλή ανεργία και θα αποφευχθεί φυγή ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης η έμμεση απασχόληση στον τομέα των μεταφορών της ΕΕ θα είναι μεγάλη, διότι θα πολλαπλασιαστεί το συνολικό μεταφορικό εμπόρευμα.

 Όσον αφορά τους νέους, με την υλοποίηση των προαναφερθέντων προτάσεων θα τους δοθεί η ευκαιρία  να εργαστούν, να έχουν ελπίδες για το μέλλον τους και η Ελλάδα θα μπορεί αξιοποιεί ορθολογικά τις ικανότητες των νέων της και να εξάγει τα επιτεύγματά τους.

 Καταληκτικά μπορεί να επισημάνει κανείς το γεγονός ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα σχέδιο χρηματοδότησης  αλλά ένα σχέδιο καταμερισμού εργασίας για να καταπολεμήσει την ανεργία σε μία περίοδο όπου οι Ευρωπαϊκές ανάγκες το επιζητούν αυτό. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα θέλει με κάθε τρόπο να κρατήσει το ανθρώπινο δυναμικό της και ιδιαίτερα  τους νέους της. Με την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων θα δημιουργηθεί ένα προσοδοφόρο κλίμα για τους νέους εργαζόμενους και το ανθρώπινο δυναμικό θα σταματήσει να μεταναστεύει.

 

 Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (27)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ | 09/12/2016 11:13
  Λοιπόν για μην έχουμε φυγή εκπαιδευμένων ανθρώπων (επιστημόνων, ή τεχνιτών) προς το εξωτερικό θα πρέπει να έχουμε ανάπτυξη . Όμως ανάπτυξη για χάρη όλων, για το έθνος των Ελλήνων, και όχι ανάπτυξη, για τους κομματικούς στρατούς δημοσίων υπαλλήλων των πουλημένων συνειδήσεων. Οι βασικότερες άμεσες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη είναι: 1ον άμεση απόλυση όσων δημοσίων δεν έχουν προσόντα και δεν εργάζονται, 2ον μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στα επίπεδα της πραγματικής οικονομίας του ιδιωτικού τομέα 3ον Φορολόγηση πραγματικών κερδών και εισοδημάτων και όχι φανταστικών θεωρητικών τεκμαρτών κερδών. Με το υπάρχον σύστημα κάποιος με κερδος 4000,00 πληρώνει 3.800,00 φόρο (καλα διαβασατε)
  ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ
  απάντηση00
   
   
  Καλύτερα brain drain παρά να χάσουμε το train.. | 27/02/2015 13:23
  Βρίσκω υπερβολικές και υποκριτικές τις ανησυχίες ορισμένων εξαιτίας του brain drain (διαρροή επιστημονικού δυναμικού) που υφίσταται η χώρα μας γιατί ξεχνάνε πως το κανόνι το βαρέσαμε εν μέσω υπερπληθώρας brain gain (εισροής επιστημονικού δυναμικού)... Έχουμε γεμίσει σοβατζήδες, σουβλατζήδες, κουλουρτζήδες, φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες και ένα σωρό παπατζήδες και χαβαλετζήδες... ΄πτυχιούχους ανωτάτων σχολών.... Αλλά και χιλιάδες πτυχιούχους σαΐνια του δημοσίου τομέα.... πολιτικούς επιστήμονες της πλάκας, γιατρούς που παίρνουν φακελάκια, μηχανικούς που τα κάνουν πλακάκια με την Πολεοδομία, δικηγόρους με τα δικαστήρια, λογιστές με τις Δ.Ο.Υ., οικονομολόγους της πτώχευσης κ.ο.κ. ... Αρκετοί δεν είναι; Καλύτερα, λοιπόν, brain drain παρά μ' όλη αυτή τη σαβούρα να χάσουμε οριστικά το train...
  Kimon
  απάντηση27
   
   
   
  σιγα | 08/08/2014 00:45
  Σιγα μη χασουμε τους πυρηνικους επιστημονες,εαν ηταν μυαλα,δεν θα αποφοιτουσαν απο ελλημπανικα πανεπιστημια,θα πηγαιναν για σπουδες κατευθειαν σε αμερικανικα πανεπιστημια...Στη χωρα μας δυστυχως,ολοι παριστανουν τους επιστημονες
  Δημητρης
  απάντηση1125
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Nothing new for Greece | 08/08/2014 00:15
  If the Greek civilization survived the 400 years of Turkish occupation, it was because the educated Greeks left and prospered in foreign countries until the right time came and the country began to develop after the 1821 revolution. Will it be better for these bright minds to stay in Greece and be destroyed? Of course it is regrettable that such an exodus is happening now but if the politicians and the Greek people transform our economy to a better one,many of them will return carrying valuable expertise and patriotism. I immigrated 40 years ago for the same, perhaps,reasons but I never lost my love and admiration for my country, however, I would never return under the present conditions.
  Apodimos stin Ameriki
  απάντηση650
   
   
  Ούτως ή άλλως | 07/08/2014 21:32
  προς τα εκεί πάει το πράγμα. Η μεταφορά μονάδων παραγωγής στην Κίνα στοιχησέ ακριβά στις πολυεθνικές λόγο κλοπής τεχνογνωσίας και υποβάθμισης της ποιότητας. Μετά μεταφερθήκανε στην Τουρκία του Ερντογάν, άλλα ούτε εκεί είναι σταθερά τα πράγματα. Η λύση ήρθε με την κρίση του 2009, η νότια Ευρώπη, που ούτως ή άλλως έχει οικονομικά προβλήματα και εύκολα ελένξίμους πολιτικούς λόγο διαφθοράς κινεζοποιήθηκε με φθίνοντες μισθούς, απολύσεις, ανεργία και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ο βορράς συνεχίζει να παράγει το σύνολο των εφευρέσεων και ανακαλύψεων της ΕΕ. Στο τέλος, οι οικονομικές ζώνες δέν θα χωρίζονται βάση εθνότητας, άλλα βάση IQ και μόρφωσης/πτυχίων. Και αυτή η μέρα δέν αργεί να έρθει...
  Οδοστρωτήρας
  απάντηση291
   
   
  τί λες καλέ; | 07/08/2014 20:28
  να σταματήσει η διαρροή εγκεφάλων; και τότε πως θα πήξουμε στους βλάκες που μας χρειάζονται για να εξοντωθούμε εντελώς;;;;;
  e oxi
  απάντηση60
   
   
  Το πρόβλημα είναι | 07/08/2014 19:57
  ότι σήμερα υπάρχουν ανά τον κόσμο πολύ πιο φθηνές, πιο αποδοτικές και πιο πειθαρχικές χώρες για την «παραγωγή των καινοτομιών του Βορά» από ότι είναι η Ελλάδα. Και χρήση αυτού γίνεται εδώ και δεκαετίες - ΕΕ η ΞΕΕ. Και πιστεύω ότι δεν λέω κάτι παράφορο, ισχυριζόμενος ότι οι ενδιαφερόμενοι κύκλοι ΔΕΝ πρόκειται να συγκινηθούν από τα παρακάλια «του Νότου» της ΞΕΕ. Όχι, η λύση βρίσκεται τελείως κάπου αλλού.
  LEON
  απάντηση32
   
   
   
  Ακατανοητη εχθροτητα σε νεες ιδεες | 07/08/2014 19:23
  Διακρινω μια εχθροτητητα σε καποια σχολια και απορω για την σταση των σχολιαστων. Η Πολωνια εχει καταφερει να προσελκυσει σχεδον ολες τις μοναδες παραγωγης επιπλων απο Γαλλια και Γερμανια. Η Ελλαδα θα μπορουσε καλιστα να το κανει στον τομεα τροφιμων. Προτασεις ειναι παντα ευπροσδεκτες
  Jack Norris
  απάντηση501
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  BRAIN DRAIN ειναι κατ΄αρχην .... | 07/08/2014 16:05
  Η φυγη ανθρωπινου κεφαλαιου απο τις χωρες του Νοτου ειναι ενα ανησυχιτικο αλλα και ιδιαιτερα αρνητικο γεγονος. Η ,,αιμοραγια,, αυτη θα εχει αντικτυπο - οταν και εαν με το καλο- επανελθει η χωρα σε αναπτυξιακο σταδιο. Το ηδη μεγαλο προβλημα του δημογραφικου εντεινεται μεσω αυτης της τασης....
  προβλημα δημογραφικο !!
  απάντηση560
   
   
   
  αμπελοφιλοσοφιες !!! | 07/08/2014 15:25
  Το αρθρο δειχνει παντελη αγνοια της διαδικασιας ερευνα-παραγωγη. Το κοστος ανα μοναδα παραγομενου προιοντως ειναι ακριβο στην Ελλαδα, οσο και να σας φαινεται παραξενο. Δεν το συγκρινω με Κινα, αλλα με βορεια Ευρωπη. Η φορολογικη νομοθεσια δεν ειναι σταθερη, και οι διαδικασιες αδειοδοτησης ειναι αδιαφανεις. Οποτε θελει ο ελληνας κλεινει τους δρομους και τα αεροδρομια και χιλια αλλα κακα. Γι αυτο και δεν προκειται να δει βιομηχανικη παραγωγη ! Μπορει ομως να δει ερευνα γιατι χρειαζεται μικροτερες μοναδες που αλληλεπιδρουν λιγοτερο με το δημοσιο. Χρειαζεται προαγωγη της αριστειας και να εξαφανιστουν οι μετριοι "κολλητοι" απο τις σημαντικες θεσεις. Αν γινουν αυτα, οι Ελληνες θα επιστρεψουν.
  Judge Dredd
  απάντηση4647
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Λύσεις υπαρχουν. θέληση? | 07/08/2014 14:53
  Εμπεριστατομενο και επίκαιρο άρθρο απο τον Βασίλη παρόλο το νεαρό της ηλικίας του. Πολύ φοβάμαι όμως οτι δεν υπάρχει διάθεση και θέληση από τις άλλες χώρες να αλλάξει ουτε στο ελάχιστο αυτή η κατάσταση.
  alexiosts
  απάντηση536
   
   
  Ψηφιακη τεχνολογια | 07/08/2014 12:47
  http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/open-innovation-20 Digital Agenda for Europe A Europe 2020 Initiative
  Ν.Ν
  απάντηση30
   
   
  Ευρωπη της Αλληγευης | 07/08/2014 12:27
  Ο φοιτητης -πιθανον του Οικονομικου- προυποθετει την αλληγευη μεταξυ των μελων της ΕΕ και πολυ πιθσνον νσ πιστευει οτι ο Γιουνκερ θα μπορεσει να ωθησει στην ενδυναμωση της ευρωπαικης συνεργασιας και του περιορισμου των ενδοευρωπαικων περιφερειακων ανισοτητων. Εαν αυτα ειναι πραγματικα η επιθυμα γεγονοτα θα το δειξει το μελλον
  Βλαχος Κων.
  απάντηση502
   
   
  Πολύ καλή ιδέα | 07/08/2014 12:05
  Φυσικά, όποιος έχει μυαλό, θα προτιμήσει να την κάνει, παρά να συαναρμολογεί προϊόντα προς όφελος του δισεκατομμυριουχου με έδρα το Λίχτενσταϊν. Πόσο δε μάλλον να συντηρεί διά της φορολογίας των εν λόγω προϊόντων έναν "κρατικό" μηχανισμό ο μόνος σκοπός του οποίου είναι να αρπάζει τιμωρητικά και εν συνεχεία να παραχωρεί τα λιγοστά πλούτη της χώρας στις πέντε δέκα γνωστές οικογένειες ως οικόπεδα.
  Πέτρος Διβέρης
  απάντηση502
   
   
  fantasy | 07/08/2014 11:39
  People will move where there are jobs for them. If Greece wants to keep the highly educated of her people better create the environment and conditions to keep them in the country. Otherwise, they will leave as I did in 1983 and others like me. So stop paying judges, politicians, generals and priests and start paying scientists and engineers for the country to have a future!
  specialized and working abroad since 1983
  απάντηση814
   
   
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ | 07/08/2014 11:17
  Ζωντανές και πρακτικές οι ιδέες σου Βασίλη, ελπίζω να τις ασπαστούν οι ιθύνοντες και εσύ να συνεχίσεις με τα ζουμερά άρθρα σου να μας φωτίζεις όλους.
  μ**α
  απάντηση5520
   
   
  Ellinas apo Souidia | 07/08/2014 10:24
  Evhomai otan teleioseis tis spoudes sou ta pragmata na einai pio kala stin Ellada. Oi protaseis einai ontos kales kai exypnes. Ego anagkastika me didaktoriko kai exeidikevsi stin Nanotehnologia na metanastevso stin Stokholmi. Gia na eimai omos eilikrineis ektos tou kairou einai polla pragmata pou mou aresoun edo !
  Brain drain is not the solution
  απάντηση594
   
   
   
  Υψηλότατο IQ | 07/08/2014 09:50
  Θα έβαζα στοίχημα βέβαια ότι ο συγγραφέας του άρθρου λόγω του υψηλότατου IQ που διαθέτει δεν θα έμενε Ελλάδα οπότε δεν θ' ανήκε στο εργατικό δυναμικό του Νότου... Αγαπητέ αρθρογράφε δεν κάνεις ανάπτυξη έτσι χωρίζοντας αθρώπους σε "μαύρους" και "λευκούς" (δύο οικονομικές ζώνες). Διάβασε περισσότερο, μορφώσου, και μην αναμασάς ιδέες που σου δίνουν άλλοι...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση3749
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων