Το τι έχει γίνει με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιωτικών Ακινήτων, τον περιλάλλητο ΕΝΦΙΑ, είναι φανερό διά γυμνού οφθαλμού.

Το υπουργείο Οικονομικών, υπό την πίεση των δημοσιονομικών συνθηκών και υπό το βάρος των απαιτήσεων της τρόικας για την επιβολή ενός καθολικού φόρου επί της ιδιοκτησίας, πρώτα έραψε το φορολογικό κοστούμι και στη συνέχεια επιχείρησε να το φορέσει σε όλους ανεξαρτήτως δυνατοτήτων και δυνάμεων.
Αποτέλεσμα αυτής της φορομπηχτικής επιλογής ήταν αδικίες, στρεβλώσεις και πρωτοφανείς επιβαρύνσεις, οι οποίες πλέον είναι ομολογημένες.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτική και εμφανώς απολογητική. Πρώτη φορά στα χρονικά το υπουργείο Οικονομικών αποδέχεται το υπερβάλλον βάρος και τις πολλές αδικίες του φόρου.
Ωστόσο, δεν αρκεί η αναγνώριση του προβλήματος. Ούτε βεβαίως η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών διορθωτικών δηλώσεων στους φορολογούμενους φθάνει.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οφείλει πριν απ’ όλα να ανακοινώσει επακριβώς το ύψος των προσδοκώμενων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ.
Διαθέτει πλέον πλήρη μηχανογραφικά στοιχεία, έχει ολοκληρώσει την έκδοση των εκκαθαριστικών του φόρου των ακινήτων και επιβάλλεται να ανακοινώσει το ύψος του επιβαλλόμενου φόρου στις ιδιοκτησίες των Ελλήνων.
Ώστε να γίνει σαφές το υπερβάλλον βάρος του φόρου, να διακριβωθεί πόσο απέχουν από τις πραγματικές δημοσιονομικές ανάγκες και βάσει αυτών των στοιχείων να ακολουθήσουν διορθώσεις και εκπτώσεις που θα καθιστούν το βάρος του φόρου ανεκτό για κάθε ένα πολίτη σύμφωνα με την περιουσία και τις εισοδηματικές δυνατότητες όπως σαφώς ορίζει το Σύνταγμα.
Τα υπόλοιπα είναι έργα φορομπηχτών και μανδαρίνων, που δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα της ατέλειωτης κρίσης.

ΤΟ ΒΗΜΑ