από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Δυο χρόνια «Ξένιος Ζευς»

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σήμερα, Δευτέρα, συμπληρώνονται δύο χρόνια καταχρηστικών πρακτικών της ελληνικής αστυνομίας εις βάρος των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», η οποία -κατά ειρωνικό τρόπο- πήρε το όνομά της από τον θεό της φιλοξενίας κατά την αρχαιοελληνική μυθολογία.

Στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας, οι καταχρηστικοί έλεγχοι και έρευνες της αστυνομίας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία με βάση την υπόθεση ότι είναι παράτυποι μετανάστες. Άτομα με εμφάνιση αλλοδαπού υποβάλλονται σε ελέγχους ρουτίνας για εξακρίβωση στοιχείων, αδικαιολόγητη έρευνα των προσωπικών τους αντικειμένων, προσβολές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σωματική κακοποίηση.

Ακόμη και όταν τα εν λόγω άτομα διαθέτουν έγγραφα ταυτότητας που αποδεικνύουν ότι έχουν νόμιμο δικαίωμα να βρίσκονται στην Ελλάδα, αυτό δεν εμποδίζει πάντοτε την αστυνομία από το να τους οδηγεί σε αστυνομικό τμήμα όπου ενδέχεται να τεθούν υπό κράτηση για ώρες εν αναμονή της εξακρίβωσης του νομικού καθεστώτος τους. Η Human Rights Watch κατέγραψε αυτές τις παραβιάσεις στην έκθεση με τίτλο «Ανεπιθύμητοι επισκέπτες» που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2013.

Μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι αστυνομικοί έχουν ευρείες εξουσίες να σταματούν άτομα για έλεγχο και να τους ζητούν να επιδείξουν αποδεικτικό της ταυτότητάς τους χωρίς καμία υπόνοια διάπραξης εγκληματικής ενέργειας. Δεν υπάρχουν νομικές διασφαλίσεις ούτε καθοδήγηση που να διέπει τους ελέγχους εξακρίβωσης στοιχείων, και οι αστυνομικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Σε έκθεση που εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 2013, και με την οποία καταδικάζει τις εν λόγω πρακτικές, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ανέφερε ότι «δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα των επιχειρήσεων εξακρίβωσης στοιχείων μεταναστών, κρίνεται όμως αμφίβολη η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο διεξήχθη η επιχείρηση Ξένιος Ζευς». Ο Συνήγορος του Πολίτη επέκρινε την επιχείρηση τον Σεπτέμβριο του 2013, αναφέροντας ότι είναι δυσανάλογη και ότι συνιστά διάκριση. 

Παρά τη θέσπιση νόμου, πέρυσι τον Μάρτιο, που καθιστά ευκολότερη την υποβολή καταγγελίας για καταχρηστική συμπεριφορά των αρχών επιβολής του νόμου και αναγνωρίζει τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις πρακτικές διακρίσεων λόγω εθνοτικής καταγωγής ή θρησκείας ως λόγους καταγγελίας κατά αστυνομικών, η συμπεριφορά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των ελέγχων εξακολουθεί να είναι απογοητευτική. 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αναθεωρήσει τις γενικές εξουσίες όσον αφορά την εξακρίβωση στοιχείων και τη σωματική έρευνα ούτε έχει θεσπίσει τις αναγκαίες νομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας διεξάγονται σε πλαίσιο πλήρους συμμόρφωσης με το εθνικό και το διεθνές δίκαιο που απαγορεύουν τις διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της διακριτικής αντιμετώπισης ατόμων βάσει εθνοτικής καταγωγής, την κακομεταχείριση και την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας. Οι αστυνομικοί που διεξάγουν ελέγχους εξακρίβωσης στοιχείων μεταναστών χρειάζονται κατάλληλη εκπαίδευση, εξοπλισμό και καθοδήγηση για το πώς να διενεργούν τους εν λόγω ελέγχους χωρίς να παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Αντ' αυτού, στις 16 Ιουλίου, η κυβέρνηση ξεκίνησε νέα αστυνομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, την επονομαζόμενη επιχείρηση «Θησέας», με στόχο, φαινομενικά, την καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών, της πορνείας, καθώς και της παράτυπης μετανάστευσης στο κέντρο της Αθήνας. Οι αξιόπιστες αναφορές περί καταχρηστικών αστυνομικών ελέγχων στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής δεν πρέπει να προκαλούν καμία έκπληξη.

Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ελέγξει την παράτυπη μετανάστευση και το καθήκον να βελτιώσει την ασφάλεια στους δρόμους για όλους. Μέχρι όμως η ελληνική κυβέρνηση να ρυθμίσει αποτελεσματικά τις εξουσίες της αστυνομίας όσον αφορά την εξακρίβωση στοιχείων, το βαρύ τίμημα θα συνεχίσουν να το καταβάλλουν οι ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα.

*Η κυρία Εύα Κοσέ είναι ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch)Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (18)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Άντε με το καλό τώρα και ΕΜΠΟΛΑ! | 05/08/2014 23:48
  Γιατί χρεος μας είναι να τους αγκαλιάσουμε για να μην είμαστε ξενόφοβοι! Έρχονται και σε λίγο η επιδημία δεν θα είναι μόνο στην Αφρική! Με το καλό να τους δεχτείτε και καλά κρασιά!
  Η ώρα η καλή
  απάντηση33
   
   
  Τα δικά μου δικαιώματα πού πήγαν Κα Ευα μας;; | 05/08/2014 17:16
  Το να ζω σε μια χώρα ακόμα πιο υποβαθμισμένη; Το να μην μπορώ να κυκλοφορήσω; Το να φοβάμαι να μείνω σπίτι μου; Το να φοβάμαι να κρατήσω τσάντα; Το να φοβάμαι ότι θα μου αρπάξουν το κινητό, την τσάντα, τα χρήματα μου, το να φοβάμαι ότι θα με βιάσουν, θα με δολοφονήσουν, θα μου επιτεθούν; Τις αρρώστιες από δερματικά ως ebola τα σκέφτηκες; Τα δικά μου δικαιώματα πού είναι Κα Ευα μας;;; Γιατί το να νοιάζεσαι μόνο για τα δικαιώματα των παρανόμων είναι και γελοίο αν μη τι άλλο!
  Να αποφεύγεις τα ψεκάσματα!
  απάντηση44
   
   
  Η κοινοτυπία του Κακού | 05/08/2014 09:37
  Αν μη τι άλλο οι μετανάστες, ως Άλλος, βοηθάν να αναδειχθεί το βρωμερό και ηλίθιο πρόσωπο του νεοέλληνα.Που δε γουστάρει να έχει ξένους στη χώρα του (εκτός και αν είναι τουρίστες οπότε και δε θα διστάσει να κάνει πογκρόμ στους έλληνες ελέυθερους παραθεριστές), ωστόσο δεν τον πειράζει που στάλθηκαν ελληνικά στρατεύμτα στο αφγανιστάν.Που θεωρεί ότι σε μια παγκόσμια επέλαση της φτώχειας και των πολέμων, έχει δικαίωμα να πει ότι δε γουστάρει πρόσφυγες. Που δεν έχει καν τη στοιχειώδη νοημοσύνη να καταλάβει ότι σε περιόδους κρίσης η βοήθεια σε έναν εξαθλιωμένο φέρνει έναν πιθανό σύμμαχο, ενώ η βία και περαιτέρω εξαθλίωση, έναν σίγουρο εχθρό.
  Βασίλης Ι.
  απάντηση89
   
   
  Η Χρυσή Αυγή σας ευχαριστεί... | 05/08/2014 07:40
  για το άρθρο σας. Χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι του κόμματος αυτού πρόκειται να καταθέσουν την ψήφο τους, απόλυτα δικαιολογημένα, διότι αποδεικνύεται ότι είναι το μόνο αληθινά ΕΛΛΗΝΙΚΟ κόμμα. Συνεχίστε το έργο σας!!!
  Παρατηρητής
  απάντηση811
   
   
  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ''ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ'' | 05/08/2014 03:13
  ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΚΟΣΕ ;;;;ΟΤΙ 2.000.000 ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΛΩΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..-ΠΕΡΙΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ---ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ,ΚΑΚΩΣ ΑΣΚΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ....ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΚΟΣΕ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ -ΜΠΑΤΑ ΑΛΕΣΤΕ ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ-.....Ο ΛΑΟΣ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΗ ΑΠΟΨΗ ΠΩΣ ...ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ..
  οδυσσέας
  απάντηση187
   
   
   
  εύκολα συμπεράσματα | 04/08/2014 15:46
  Η ζωή ειναι δύσκολη. Δεν έχω δουλειά. Δεν έχω λεφτά. Και αυτό γιατί γεμίσαμε από μετανάστες, με ή χωρίς άδεια. Άρα άς τους πετάξουμε όλους έξω, η ζωή θα γίνει εύκολη, θα έχω γαμάτη δουλειά (θα μαξεύω φράουλες), θα έχω γεμάτο πορτοφόλι (από τα χρωστούμενα) και έναν όμορφο καθαρό τόπο (με τον stamow, τον Πέτρο, κ τον Νίκο που δεν έχουν ιδέα για το τι τους φταίει αλλά εκφέρουν γνώμη χωρίς ενδοιασμό και ντροπή)
  Theo
  απάντηση1121
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Παραμύθια, κυρία μου 2 | 04/08/2014 15:38
  Το "βαρύ τίμημα" το καταβάλλουν οι ηλικιωμένοι που πέφτουν θύματα κλοπών και δολοφονιών μέσα στις κατοικίες τους, οι γυναίκες που δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν σε συνοικίες της Αθήνας μετά τη δύση του ήλιου, οι κάτοικοι του κέντρου (όσοι έμειναν) που είδαν τις γειτονιές τους μέσα σε 10 χρόνια να μετατρέπονται σε γκέτο, την παράνομη πορνεία και το εμπόριο ναρκωτικών να εκτοξεύεται, η οικονομία μας και άρα εμείς οι ίδιοι που χάνουμε εκατομμύρια σε φόρους απο την παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, η οικονομία μας και άρα εμείς οι ίδιοι που χάνουμε εκατομμύρια σε επιχειρήσεις Ξένιου Δία και κέντρα υποδοχής μεταναστών. Να συνεχισω;
  Κατερίνα Δ. απο εξωτερικό
  απάντηση3210
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δικαιώματα; | 04/08/2014 15:38
  "χωρίς να παραβιάζονται τα δικαώματα των ανθρώπων". Να μας πεί η Κυρία ερευνήτρια, εάν ο παρανόμως εισερχόμενος σε οποιαδήποτε χώρα, παραβιάζει τα σύνορα της χώρας και τους νόμους και μετά γιά όλα τα άλλα.Οι αστυνομικοί, σ' 'ολον τον κόσμο, έχουν δικαίωμα και καθήκον να εξετάζουν άτομα τα οποία , καλώς ή κακώς τους κίνησαν την περιέργεια.
  Ιωάννης Παπαδάκης
  απάντηση329
   
   
   
  Παραμύθια, κυρία μου | 04/08/2014 15:08
  Πείτε μας τώρα, πως είναι δυνατό σε ευνομούμενη πολιτεία, 90% των μεταναστών που ελέγχονται απο την ΕΛ.ΑΣ να διαθέτoυν νομιμοποιητικά έγγραφα. Ήρθαν με βίζα εργασίας που σφραγίστηκε στα ελληνικά προξενεία του Πακιστάν και του Αφγανιστάν όλοι αυτοί και πέταξαν αεροπορικώς; Ή μήπως μπαίνουν παράνομα με βάρκες και η ελληνική νομοθεσία, με την αρωγή οργανώσεων σαν τη δικιά σας, τους δείχνει το δρόμο για να παίρνουν άδεια παραμονής και να κάνουν μεροκάματα; Σε ποιά άλλη χώρα γίνονται αυτά; Και περιμένετε να σταματήσουν να έρχονται κατα κύματα, όταν γνωρίζουν, οτι είτε νόμιμα (αποκτώντας έγγραφα) είτε παράνομα (λαθρεμπόριο, μέταλλα, πορνεία κτλ) και θα ζήσουν και θα στείλουν πίσω χρήμα;
  Κατερίνα Δ. απο εξωτερικό
  απάντηση2511
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Human Rights | 04/08/2014 14:45
  Σαν ερευνητρια [Human Rights Watch] καλα θα ηταν να ερευνει ταυτοχρονα και τα Human Rights των εκατονταδων χιλιαδων Ελληνων πολιτων που δεχτηκαν την διεισδηση εκατονταδων χιλιαδων παρανομων μεταναστων και αλλοιωσαν τη ζωη τους, τις περιουσιες τους και το περιβαλλον τους. Ενταξει η μεταχειρηση τους πρεπει να ειναι ανθρωπινη χωρις αλλο, αλλα οχι οτι παραβιαζονται τα ανθρωπινα δικαιωματα οταν ζητα το οργανο της ταξης να δει αν ειναι παρανομοι. Μην τρελλαθουμε
  stamow
  απάντηση3910
   
   
  Τέτοια να γράφετε και θα δείτε το Πατακό ΠτΔ | 04/08/2014 14:43
  Δικαιώματα σε αυτή τη χώρα δεν έχουν μόνο οι ΛΑΘΡΟμετανάστες . Έχουμε και εμείς που πάνω από όλα θέλουμε Κοινωνική ηρεμία και ανάπτυξη. Δε μπορεί να έχεις τεράστια εγκληματικότητα από λαθρομετανάστες εισβολείς και ταυτόχρονα να υπερασπίζεσαι τα "δικαιώματα" τους αγνοώντας τα δικαιώματα των Ελλήνων. ΕΚΤΟΣ και αν αυτό που θέλεις είναι να αφανίσεις τον Ελληνικό πληθυσμό και να τον αντικαταστήσεις με υπάκουους και πρόθυμους στο διαμελισμό της Χώρας αλλοδαπούς
  Πέτρος
  απάντηση4012
   
   
  Επειδή μας τα είπαν και άλλοι κα Κοσέ.... | 04/08/2014 14:31
  Μια είναι η λύση κα Κοσέ για να αποφεύγονται τέτοιου είδους φαινόμενα: ΑΜΕΣΗ σφράγιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας, με εντολές στο αρμόδιο προσωπικό να μεταχειρίζεται ΚΑΘΕ τρόπο για να εμποδίζει τους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ εισβολείς. Εκτός κάποιων εξαιρέσεων (όπως έκαναν πρόσφατα οι Γάλλοι που έδωσαν άσυλο στους χριστιανούς της Μοσούλης / οι μουσουλμάνοι σε τουρκία, κατάρ, λίβανο και όπου αλλού ζουν ομόθρησκοι τους). Και αφού βεβαίως πρώτα προηγηθεί ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το κατά πόσον θέλουμε ή όχι λαθρομετανάστες στην επικράτεια μας. Υ.Γ. Για να γίνει σε όλους αντιληπτό: ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ . Οι υπόλοιποι ας πάνε όπου τους φωτίσει ο Θεός (τους). ΟΧΙ ΕΔΩ.
  Αχιλλέας
  απάντηση3911
   
   
  Δικαίωμα της Ελληνικής Πολιτείας να διώξει τους παράνομους. | 04/08/2014 13:30
  Μακάρι να υπήρχε μια επιχείρηση Ξένιος Ζευς σε κάθε Ελληνική πόλη. Δυστυχώς οι λαθραίοι και παράνομοι ξένοι μετανάστες, λημαίνονται τις Εληνικές πόλεις και διαπράτουν πληθώρα παρανομιών, ενώ δεν προσφέρουν τίποτα στην Ελληνική κονωνία και Οικονομία. Ειδικά στην τελευταία, με ανεργία των νέων στα επίπεδα του 60%, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μετανάστες και εδικά παρανόμους!
  Νίκος
  απάντηση429