από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Αλλο αλληλεγγύη, άλλο ομοιοπαθητική

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το πιο ενδιαφέρον με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αργεντινή δεν είναι η χρεοκοπία, γιατί κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού η χώρα δεν απειλείται ούτε με δημοσιονομική κατάρρευση ούτε με υπέρογκα εξωτερικά ελλείμματα. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι θα υποστεί αρκετές συνέπειες σαν να είχε αυτά τα προβλήματα εξαιτίας της δικαιολογημένης απόφασης να μην καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια σε ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο που είχε προσφύγει σε αμερικανικά δικαστήρια. Μετά την υποβάθμιση που έγινε θα πληρώνει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, οι ξένοι θα είναι απρόθυμοι να επενδύσουν και η χώρα θα καταστεί κερδοσκοπικός στόχος για κάποιο διάστημα. Το κόστος για την Αργεντινή θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσό που αρνήθηκε να πληρώσει και το ερώτημα είναι γιατί επέλεξε αυτή τη στάση. Η κυβέρνησή της ήταν εγκλωβισμένη να φερθεί έτσι, γιατί σε περίπτωση που δικαίωνε το κερδοσκοπικό κεφάλαιο θα απαιτούσαν ίση μεταχείριση οι πολλοί περισσότεροι που δέχτηκαν να κουρευτούν τα ομόλογά τους και τότε όντως θα υποχρεωνόταν να κάνει γενική στάση πληρωμών και θα οδηγείτο σε πραγματική χρεοκοπία.

Αυτή ακριβώς η παγίδευση μιας μεγάλης χώρας στις μεθοδεύσεις ενός μικρού κερδοσκόπου και η αναγκαστική υιοθέτηση μοιραίων επιλογών είναι μια εξαιρετικά διδακτική ευκαιρία για να συζητηθούν με σοβαρότητα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και οι διαθέσιμες πολιτικές. Μια δημοφιλής άποψη στη χώρα μας είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους πρέπει να διαγραφεί και αν οι δανειστές δεν συναινέσουν, τόσο το χειρότερο για αυτούς. Εμείς θα το κάνουμε μονομερώς, ίσως περάσουμε μια δύσκολη περίοδο επειδή θα μας στοχοποιήσουν οι κερδοσκόποι, αλλά στο τέλος θα το πάρουν απόφαση και θα μας αφήσουν ήσυχους.

Τίποτε δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η περιπέτεια της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε ότι αν κάνεις στάση πληρωμών κανείς δανειστής δεν σε ξεχνά, όσο και αν χρειαστεί να περιμένει. Για να παρακάμψουν πολιτικά την ενοχλητική λεπτομέρεια, οι οπαδοί της μονομερούς διαγραφής καταγγέλλουν τα «αρπακτικά» της Γουόλ Στριτ που βυσσοδομούν ενάντια σε μια χώρα με πολλά κοινωνικά προβλήματα. Στην Ελλάδα όμως δεν θα υπάρχει καν αυτή η ιδεολογική εκτόνωση, γιατί κατά το μεγαλύτερο μέρος οι δανειστές δεν είναι πλέον τράπεζες ή ξένοι επενδυτές αλλά τα κράτη της ευρωζώνης, αρκετά εκ των οποίων φτωχότερα από εμάς. Πώς άραγε θα καταγγείλεις ως «γύπα» τον σλοβάκο ή τον πορτογάλο φορολογούμενο, όταν προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια γιατί οι πλουσιότεροι Ελληνες δεν του επιστρέφουν το δάνειο που τους έδωσε σε στιγμή ανάγκης;

Ακόμη χειρότερα, αν οι φτωχότερες ευρωπαϊκές χώρες δικαιωθούν εναντίον της Ελλάδας, τότε υπάρχει κίνδυνος και οι ιδιωτικές τράπεζες που δέχθηκαν το κούρεμα του 2012 να απαιτήσουν και αυτές ίση μεταχείριση, όπως ακριβώς ετοιμάζονται να κάνουν και στην Αργεντινή αν ναυαγήσει οριστικά η προσπάθεια συμβιβασμού. Η επαναστατική γυμναστική των ασυμβίβαστων απλώς θα καταλήξει να ωφελήσει τον άσπονδο στόχο τους.

Η άλλη επικίνδυνη ψευδαίσθηση είναι ότι και αν ακόμα χρειαστεί να φύγουμε από το ευρώ για να αποφύγουμε τις ευρωπαϊκές προσφυγές κατά της μονομερούς διαγραφής, πάλι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και η ανάπτυξη θα έλθει δυναμικά, όπως συνέβη και με την Αργεντινή. Είναι αλήθεια ότι μετά την κατάρρευση του νομίσματος το 2002 η Αργεντινή είχε μια μικρή ανάπτυξη, χαμηλότερη πάντως τόσο από αυτήν που είχε πετύχει τη δεκαετία του 1990 όσο και από την ανάπτυξη της Βραζιλίας τα χρόνια που ακολούθησαν. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη αυτή βασίστηκε αποκλειστικά στην αφαίμαξη των πραγματικών μισθών που ακόμη και σήμερα βρίσκονται κάτω από το επίπεδο διεθνούς αγοραστικής δύναμης που είχαν πριν από τη χρεοκοπία.

Τότε το νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 385%, με αποτέλεσμα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, όσοι ζούσαν από κοινωνικά επιδόματα και όσοι νοίκιαζαν την περιουσία τους σε εγχώριο νόμισμα, να χάσουν μέσα σε λίγους μήνες το 75% του πραγματικού εισοδήματος. Ούτε εκεί όμως σταθεροποιήθηκε η κατάσταση, γιατί φούντωσε ο πληθωρισμός και η Αργεντινή συνέχισε την πολιτική έντονης υποτίμησης, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιστοιχούν οκτώ πέσο σε κάθε δολάριο από ένα που ήταν πριν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα ποσόν που το 2000 αγόραζε 100 διεθνή προϊόντα, σήμερα αγοράζει μόνο 12 και καθένας μπορεί εύκολα να καταλάβει ποιος έχασε και ποιος ωφελήθηκε.

Δύο συμπεράσματα είναι προφανή: το πρώτο είναι πως το πρόβλημα του ελληνικού χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί συναινετικά με τα άλλα κράτη και αυστηρά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολα τα άλλα είναι παλικαρισμοί εσωτερικής κατανάλωσης. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στην Ελλάδα για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζεται αλλαγή οικονομικής πολιτικής και όχι αλλαγή νομίσματος και μάλιστα όταν αυτό είναι σταθερό χωρίς να απαιτεί υψηλά επιτόκια.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να έχει πολλά επιχειρήματα διαπραγμάτευσης, αφού το μεν κούρεμα του 2012 ελάχιστα απέδωσε έτσι όπως εφαρμόστηκε, ενώ το πρόγραμμα προσαρμογής απέτυχε βυθίζοντας την οικονομία σε ύφεση και εκτοξεύοντας το χρέος ακόμη ψηλότερα από εκεί που ήταν πριν από το PSI, όπως σωρηδόν παραδέχονται πλέον οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες αυτής της πολιτικής. Η Αργεντινή αξίζει όλη μας τη συμπαράσταση στη στυγνή κερδοσκοπική επίθεση που δέχεται, αλλά και η Ελλάδα αξίζει να αποφύγει τη συμφορά της. Οχι όμως κάνοντας ομοιοπαθητική.

Ο κ. Νίκος Χριστουδουλάκης πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ | 04/08/2014 15:35
  Όσο η Αργεντινή δεν παρατηρεί από τα δικαιώματα τον νησιον ΜΑΛΒΙΝΕΣ. --ΦΟΛΚΑΝ .. Θα πρέπει να γνοριζη ότι οι οιποτες της στρογγυλής τραπέζης που ξεκίνησαν το τραπεζικό σύστημα τον 9ΑΙΟΝΑ κρατάνε ακόμα τα ινια ...άντε και καλή μας μέρα
  Christos
  απάντηση49
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  καψόνι | 04/08/2014 14:40
  Στη Ελλάδα το PSI πέτυχε γιατί το ήθελαν να πετύχει(ΕΕ, ΗΠΑ, αγορές κτλ), στην αργεντινή απέτυχε γιατί πάλι το ήθελαν έτσι, αλλά νομίζω στο τέλος θα πετύχει και εκεί. Τώρα για το χρέος, πρέπει να γίνει συνολικό κούρεμα στην ΕΕ και τον κόσμο όλο, για να ξεκινήσουμε πάλι να χρεωνόμαστε πιο εύκολα γιατί έτσι είναι το οικονομικό σύστημα.
  τραπεζικός
  απάντηση28
   
   
   
  Και όμως γινόταν... | 04/08/2014 13:39
  Καθόλου δεν άλλαξα γνώμη ότι με μια άλλη αυστηρή και σχεδιασμένη δημοσιονομική πολιτική αντί για την κατρακύλα πριν τις εκλογές του 2009 και αργότερα με τα "λεφτά υπάρχουν" , τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ριζικά διαφορετικά. Το έκανε η Ιρλανδία το 2009 (πριν την κατάρρευση της Anglo-Irish bank) και η Ισπανία το 2011. Όμως το ότι ήταν λανθασμένη επιλογή το Μνημόνιο και η πρόσδεση της χώρας σε μια απηνή λιτότητα που την αποτυχία της παραδέχονται πλέον και οι ίδιοι που την σχεδίασαν, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με τους εταίρους στην Ευρωζώνη. Δεν φταίνε οι φορολογούμενοι πολίτες της Ευρωζώνης που έστερξαν να δανείσουν την Ελλάδα.
  Νίκος Χριστοδουλάκης
  απάντηση72
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τι κανουμε ? | 04/08/2014 10:27
  Δυσκολα θα μπορουσε κανεις να αμφισβητησει τη ρεαλιστικοτητα των επιχειρηματων το χριστοδουλακη .Το μονο που θα μπορουσε να προσθεσω ειναι οτι επειδη πραγματι οι φορολογουμενοι την Πορτογαλλιας αλλα και της Γαλλιας που μας εδωσαν 240 δισ οταν το Μεξικο ειχε παρει ...40 !!! ο ΝΧ θα επρεπε να στηριζει αυτους που πηραν την ευθυνη μετα την πτωχευση με ολα τα λαθη που εκ των υστερων ανακαλυπτουν ολοι οι προφητες και να προσπαθησουν να αμφισβητησουν τη βαση της λογικης των μνημονιων . Απο το 1992 που αρχισαν οι κρισεις παντα οι ......βοηθουντεςε επιβαλλον ορους με τη λογικη να μην επαναλαβουν οι χωρες της κρισης τα λαθη .Αυτο ομως δεν δουλευει τουλαχιστον οσο στο αρχικο σχεδιασσμο .
  vm
  απάντηση61
   
   
  αντιφάσεις | 04/08/2014 09:33
  Φοβάμαι ότι πνίγεστε στις αντιφάσεις σας. Αλλά τι να περιμένει κανείς από κάποιον που έχει υποστηρίξει ότι το 2010 η ελλάδα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση με δανεισμό "κάτω από τα ραντάρ"! Υπήρξατε και υπουργός οικονομικών...σκέτη απογοήτευση.
  grt
  απάντηση410