Αναζητώντας κανείς πόσες αλλαγές έγιναν στο ασφαλιστικό σύστημα τα τελευταία πέντε χρόνια θα διαπιστώσει ότι ψηφίστηκαν πέντε νόμοι που άλλαξαν τη δομή του συστήματος, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και οδήγησαν στις μεγάλες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων για 2.600.000 συνταξιούχους και του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των ενστόλων οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε νέες περικοπές.
Για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων απαιτήθηκαν δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και περισσότερες από 20 ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Και έπεται συνέχεια.
Είναι προφανές ότι η ασφαλιστική νομοθεσία, παρά την τεράστια σημασία και σοβαρότητα που έχει για τη ζωή όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους, είναι μια νομική κουρελού.
Μέσα στην ύφανση κρύβονται σκοπιμότητες, ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις εκλογικής πελατείας των κυβερνώντων σε βάρος όλου του συστήματος και χτίζονται καριέρες. Πολιτικές, αφού η κάθε διάταξη εξυπηρετεί ή θίγει κάποια ομάδα, νομικές αφού εδώ και χρόνια ο κάθε ασφαλισμένος χρειάζεται νομική βοήθεια για να πληροφορηθεί πότε θα βγει στη σύνταξη.
Τα τελευταία μάλιστα χρόνια παρατηρούμε να μεταπηδούν συνδικαλιστές και δικηγόροι ειδικοί στα ασφαλιστικά θέματα από την TV στη Βουλή.
Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Το 2014 η χώρα έχει ένα κουρελιασμένο ασφαλιστικό σύστημα, για το οποίο δεν τολμά να μιλήσει ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένοντας να προσπορίσει εκλογικά οφέλη από τη δυσαρέσκεια των συνταξιούχων που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Ομως στην Κουμουνδούρου καλό είναι να διαβάσουν την τελευταία μελέτη του ΚΕΠΕ η οποία αποκάλυψε τις μεγάλες ανισότητες που συντήρησαν οι πολιτικοί της κρίσης και αποτελούν την «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια του συστήματος:
–Μόνο το 21% των ασφαλισµένων στο ΙΚΑ συνταξιοδοτείται με τα γενικά όρια ηλικίας, δηλαδή στα 65 χρόνια. Η πλειονότητα βρίσκει διέξοδο προς τη συνταξιοδότηση µέσω 17 εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων από τον κανόνα.
–Στο ∆ηµόσιο οι ένστολοι, που αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των συνταξιούχων και οι οποίοι τώρα θίγονται με τις μειώσεις του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων, συνεχίζουν να αποστρατεύονται στην ηλικία των 53 ετών.
–Οι αιρετοί (βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες) δικαιούνται σύνταξη µε µόλις δύο εκλογικές θητείες.
Αν όλα αυτά συνεχιστούν, σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί κανείς να χτίσει ούτε πολιτική ούτε νομική καριέρα αφού τότε δεν θα υπάρξουν συντάξεις αλλά μόνο επιδόματα πρόνοιας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ