Την Παρασκευή το μεσημέρι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος (φωτογραφία) δέχθηκε την επίσκεψη του στρατιωτικού ακολούθου της Κίνας που φέρει τον βαθμό του συνταγματάρχη. Και χωρίς πολλές εισαγωγές, ο συνταγματάρχης τού είπε: «Εχουμε άλλους 1.000 Κινέζους στη Λιβύη και θέλουμε να τους απομακρύνουμε». Ο κινέζος συνταγματάρχης διατύπωσε το αίτημα αυτό προτού ακόμη η φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού φθάσει στην Ελλάδα μεταφέροντας και κινέζους πρόσφυγες.
***
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ του βρήκε αμέσως λύση: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι το υπουργείο Αμυνας διαθέτει ένα πολυεθνικό κέντρο Θαλασσίων Μεταφορών και με αυτό μπορούμε να κάνουμε τέτοιες επιχειρήσεις» του είπε. Ο Κινέζος, αφού ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τη χώρα μας (είναι η τρίτη φορά που ελληνικά πλοία βγάζουν Κινέζους έξω από τη Λιβύη), ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες. Τους 1.000 Κινέζους που παρέμειναν στη Λιβύη θα μεταφέρει το πολυτελές επιβατικό πλοίο της ΑΝΕΚ «Ελευθέριος Βενιζέλος» που πλέει στην περιοχή, με συνοδεία όμως φρεγάτας που θα διαθέσει το Πολεμικό Ναυτικό. Για τη φρεγάτα δεν θα πληρώσουν τίποτε οι Κινέζοι. Το επιβατικό πλοίο το έκλεισαν με 1,5 εκατ. ευρώ. Και θα τα πληρώσουν τοις μετρητοίς. Τόσο μάλλον στοιχίζει ο απεγκλωβισμός ανθρώπων από εμπόλεμη περιοχή.
***
Πάντως να ξέρετε ότι η επιχείρηση με τη φρεγάτα «Σαλαμίς», που αναμένεται το Σάββατο στη χώρα μας, δεν ήταν καθόλου εύκολη. Την παρακολουθούσε βήμα-βήμα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από το σπίτι του στην Κηφισιά, ο οποίος είχε συνεχή επικοινωνία με το Πεντάγωνο. Στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν η φρεγάτα εξήλθε των χωρικών υδάτων της Λιβύης, ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι ηρέμησε και πήγε να κοιμηθεί. Και γιατί ανησυχούσε, θα πείτε; Επειδή τον πληροφορούσαν συνεχώς ότι έπεφταν οι σφαίρες σαν βροχή στο λιβυκό λιμάνι, ότι λόγω των μαχών οι λάντζες της φρεγάτας δεν μπορούσαν να πιάσουν στεριά, ότι τους βοήθησε για τη μεταφορά των επιβατών ένα σκάφος του Λιμενικού της… Λιβύης και ότι είπαν στους επιβάτες να μεταφέρουν μόνον μια βαλίτσα και αυτοί μετέφεραν όλα τους τα υπάρχοντα.
***
Και κάτι άλλο προτού κλείσω το κεφάλαιο φρεγάτα «Σαλαμίς». Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε ένα τηλεγράφημα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με το οποίο ευχαριστεί για τη μεταφορά και 12 Κυπρίων που είχαν εγκλωβιστεί στη Λιβύη, με μία μόνο διαφορά. Το τηλεγράφημα ευχαριστεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και (εδώ είναι το παράδοξο) το Πολεμικό Ναυτικό (σκέτο). Ούτε αναφορά στο υπουργείο Αμυνας. Μετά την υπόθεση με την κύπρια ευρωβουλευτή, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών είναι πολύ προσεκτικό με ό,τι έχει να κάνει με τον κ. Βενιζέλο.
Οταν ο Μεγαλέξανδρος δεν συγκινεί τους Τούρκους


Αφού γέμισαν τα Σκόπια με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού έκαναν έναν σωρό κιτς εκδηλώσεις για να αποδείξουν (άραγε σε ποιους;) ότι ο Μεγαλέξανδρος είναι… δικός τους, διαπίστωσαν ότι τουριστικά ο μακεδόνας στρατηλάτης δεν πουλά στους τουρίστες που επισκέπτονται στα Σκόπια και κυρίως δεν πουλά στους τούρκους τουρίστες. Και τι σκέφτηκαν, νομίζετε, οι Σκοπιανοί; Αφησαν τον Μεγαλέξανδρο και έπιασαν τον… Κεμάλ Ατατούρκ για να προσελκύσουν, όπως πιστεύουν, τούρκους τουρίστες. Εστησαν σε ένα χωριό (στη μέση τού πουθενά) έναν ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ, έφτιαξαν και ένα… μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας ότι από το χωριό αυτό κατάγεται ο Κεμάλ, οι θείοι του και λοιποί συγγενείς του. Και περιμένουν τώρα τους τούρκους τουρίστες για ένα photo opportunity. Μόνον που οι Τούρκοι προτιμούν τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται η (ορίτζιναλ) οικία του Κεμάλ Ατατούρκ.
Συναγρίδα με θέα την Ακρόπολη για τον Γιούνκερ


Τόσες φορές ήρθε στην Ελλάδα ο κ. Γιούνκερ και κάθε φορά του κάνουν το τραπέζι στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης. Αποτέλεσμα; Να παραπονεθούν τα άλλα εστιατόρια που δεν τα προτιμά η κυβέρνηση για τους υψηλούς προσκεκλημένους της. Ετσι, τη Δευτέρα που θα έρθει στην Αθήνα αποφασίστηκε να γίνει το γεύμα όχι στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά στο roof garden του ξενοδοχείου «King George», απέναντι από τη Βουλή, και με θέμα (πάλι) την Ακρόπολη. Εμαθα μάλιστα ότι το κύριο πιάτο θα είναι μια ολόφρεσκη συναγρίδα (ψάρι που λατρεύει, όπως λέει συχνά ο κ. Γιούνκερ). Εμαθα επίσης ότι στο γεύμα θα είναι και ο Δ. Αβραμόπουλος που έχει προταθεί για νέος επίτροπος, καθώς (εκτός απροόπτου) και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. Το πολιτικό μενού περιλαμβάνει και το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο νέος επίτροπος και για το θέμα αυτό και μου λένε ότι θα δοθεί μάχη.
Ποιος υφυπουργός μαθαίνει τι κάνει ο υπουργός του από την… TV;


Το μόνιμο παράπονο που έχει ο υφυπουργός Εργασίας Αντ. Μπέζος από τον υπουργό Ι. Βρούτση είναι ότι δεν του έχει δώσει (ακόμη) αρμοδιότητες, παρά μόνον την κοινωνική ασφάλιση και αυτή… «λειψή», όπως αναφέρει στους γαλάζιους συνομιλητές του συχνά. Επιπλέον διαμαρτύρεται ότι ο υπουργός τον αγνοεί και αποφεύγει να συναντηθεί μαζί του. Να σκεφτείτε ότι τις διατάξεις για το νομοσχέδιο των εισφορών στα Ταμεία τις έμαθε παρακολουθώντας ειδήσεις από την… τηλεόραση.

HeliosPlus