Βροχή πέφτουν τούτες τις ημέρες οι τροπολογίες βουλευτών στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Τελευταία ευκαιρία, σου λένε, ας περάσουμε εν μέσω καύσωνος όσες τροπολογίες μπορούμε. Από το πώς θα εξελιχθούν τα Ταμεία ενστόλων ως και την κατάργηση των διοδίων στη Χαλκίδα (που ακόμα δεν στήθηκαν). Οι τροπολογίες όμως δεν ένωσαν καθόλου ορισμένους γαλάζιους βουλευτές που εδώ και καιρό δεν ανταλλάσσουν ούτε «καλημέρα». Πάρτε για παράδειγμα τους δύο γαλάζιους βουλευτές της Εύβοιας, τους Σίμο Κεδίκογλου και Κ. Μαρκόπουλο που ως γνωστόν δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Ηθελαν να καταθέσουν κάποια τροπολογία σχετικά με την εκλογική τους περιφέρεια. Ο ένας την κατέθεσε μαζί με τον Αδωνι Γεωργιάδη και ο άλλος μαζί με έναν βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, το κόμμα του οποίου, να σημειώσω, έλεγε ότι το πολυνομοσχέδιο στα περισσότερα άρθρα του είναι… αντισυνταγματικό.

Το πολύ «Κύριε, ελέησον»
Και μια και γίνεται λόγος για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, σας ενημερώνω ότι βρήκε τελευταίως τον δάσκαλό του από τον Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ. Στη μητρόπολη που έχει την έδρα της στην Κύμη εκκλησιάζεται συχνά ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πηγαίνει δηλαδή (προφανώς για να τον βλέπουν οι ψηφοφόροι του και να λένε τι καλός χριστιανός που είναι) πέντε λεπτά προτού τελειώσει η λειτουργία.

Λίγο πριν από το «Δι’ ευχών των Αγίων…», ανάβει το κεράκι του, κάνει τον σταυρό του, χαιρετά όποιον βρει μπροστά του και φεύγει. Ελα όμως που τον πήρε είδηση ο μητροπολίτης και προχθές όταν μπήκε μέσα στην εκκλησία, διακόπτει τη λειτουργία και του λέει: «Πάλι καθυστερημένος μου ήρθες, Σίμο;» και συνέχισε με το «Δι’ ευχών». Ο κ. Κεδίκογλου πάντως δεν έδειξε να ενοχλείται αφού, όπως μου είπε, στο τέλος της λειτουργίας τον πλησίασε ο μητροπολίτης και του είπε: «Αν θα συγχωρηθούν οι αμαρτίες σου, θα συγχωρηθούν επειδή έκλεισες την… ΕΡΤ».
Λέτε να του το είπε σοβαρά;

Μόνο με παγωτό… πύραυλο καταλαβαίνουν
Απίστευτο. Τα ελληνικά παγωτά τύπου πύραυλος (αυτά που λατρεύουν τα παιδιά) αναμείχθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και μάλιστα έσωσαν και ζωές. Το περιστατικό έγινε γνωστό από την ισχυρή πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας Fu Ying, η οποία τηλεφώνησε στον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα για τα συμβαίνοντα στη Λιβύη. Η Κινέζα (και γενικά η κινεζική κυβέρνηση) ουδέποτε ξέχασαν την ελληνική βοήθεια που δόθηκε με ελληνικά καράβια για την εκκένωση της Λιβύης ευχαριστώντας για άλλη μια φορά και επιπλέον ευχαρίστησε επειδή με τη φρεγάτα «Σαλαμίς» προβλέπονται να μεταφερθούν πέραν των Ελλήνων και κινέζοι υπήκοοι.
***
Εκείνο όμως που θα μείνει αξέχαστο στην κινέζα αξιωματούχο είναι η αφήγηση που της έκανε ένας καπετάνιος ελληνικού εμπορικού πλοίου που πήγε να παραλάβει κινέζους πρόσφυγες. Γίνονταν, της είπε, στο λιμάνι μάχες (τότε με την πτώση του Καντάφι), και οι διάφοροι φύλαρχοι που βρίσκονταν προς τη μεριά του πλοίου πυροβολούσαν στο ψαχνό και δεν μπορούσαν οι Κινέζοι να το προσεγγίσουν. Και ξαφνικά ο πλοίαρχος άρχισε να μοιράζει στους φυλάρχους ελληνικά… παγωτά πυραύλους που είχε στο ψυγείο του. Οι φύλαρχοι παράτησαν προς στιγμήν τη μάχη, σίγησαν τα καλάσνικοφ και άρχισαν να τρώνε τα παγωτά, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί μια ζώνη από όπου πέρασαν στο ελληνικό πλοίο οι Κινέζοι.
Στη Μύκονο κατά λάθος
Αν δείτε το Σαββατοκύριακο τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάννη να περπατά ολομόναχος και σκεφτικός στα Ματογιάννια, κάντε πως δεν τον είδατε, ούτε να τον παρεξηγήσετε ότι κάνει στο νησί των ανέμων μεγάλη ζωή, ούτε ότι βρέθηκε εκεί για οικονομικό έλεγχο. Γιατί ο υφυπουργός θα βρεθεί στη Μύκονο από… λάθος. Στη Σύρο ήθελε να πάει ο άνθρωπος να συναντήσει την οικογένειά του που παραθερίζει εκεί και επειδή δεν βρήκε εισιτήριο με το καράβι έβγαλε εισιτήριο για τη Μύκονο. Κοντά, θα σκέφτηκε, είναι με τη Σύρο. Και πώς θα πάει στην οικογένειά του. Βρήκε, όπως εξιστορούσε σε γαλάζιους βουλευτές, έναν φίλο του που έχει φουσκωτό και θα πάει με αυτό (χωρίς λεφτά).

Ενημέρωση κατ’ ιδίαν
Προτού αναχωρήσει για τη Σύρο μέσω Μυκόνου ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάννης αποφάσισε να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία καμιά δεκαριά γαλάζιους βουλευτές στην ταβέρνα… «Του Μιχάλη» στο Χαλάνδρι, την Τετάρτη το βράδυ. Ηταν εκεί οι Ελένη Μακρή, Γ. Γεωργαντάς, Χ. Κέλλας, Ευθ. Καρανάσιος, Απ. Βεζυρόπουλος, Ν. Κόνσολας και άλλοι. Τι τους είπε; Οτι εφέτος θα έχουμε 0,7% ανάπτυξη, ότι πρόκειται να δοθεί γενναία λύση στα ληξιπρόθεσμα και ότι θα ήταν… τρελός (ναι, έτσι το είπε) αν θα ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Α, να μην το ξεχάσω. Στην παρέα της ταβέρνας «Του Μιχάλη» έγινε συζήτηση και για τον Γκίκα Χαρδούβελη. Ολοι διαπίστωσαν πως το μοναδικό ελάττωμα που έχει ο «τσάρος της οικονομίας» είναι ότι είναι… λιγομίλητος!

HeliosPlus