Αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο σίγουρα έχετε ακούσει κάτι γι’ αυτό- έγινε εξάλλου μπεστ σέλερ και μεταφράστηκε σε όλο τον κόσμο. Έχει τίτλο «Τρία φλιτζάνια τσάι» και αναφέρεται στον αγώνα ενός Αμερικανού ορειβάτη – του Γκρεγκ Μόρτενσον- να χτίσει σχολεία στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν . Ο Μόρτενσον κόντεψε να πεθάνει προσπαθώντας να αναρριχηθεί στο Κ2 -στο δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμού μετά το Έβερεστ-στο Βόρειο Πακιστάν αλλά σώθηκε από τους ντόπιους . Κύριο μήνυμα του βιβλίου -που κατηγορήθηκε ως υπεραπλουστευτικό και εν μέρει αποκύημα της φαντασίας του συγγραφέα – ήταν ότι ο δυτικός κόσμος θα πρέπει αντί να βομβαρδίζει το Πακιστάν και το Αφγανιστάν όπου ανθεί η τρομοκρατία , να εστιάσει στην μείωση της φτώχιας και στην μεγαλύτερη πρόσβαση των παιδιών της περιοχής -κυρίως των κοριτσιών- στην μόρφωση. Ο Μόρτενσον με την βοήθεια χρηματοδοτών -κυρίως από τις ΗΠΑ- κατάφερε να χτίσει δεκάδες σχολεία στις περιοχές των Ταλιμπάν…
Θυμήθηκα το βιβλίο του Μόρτενσον παρακολουθώντας στις ειδήσεις- τρεις εβδομάδες τώρα- τη καθημερινή σφαγή αμάχων και παιδιών στην Γάζα .Και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου να δηλώνει ατάραχος ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν έως ότου καταστραφούν και οι τελευταίες κρυφές σήραγγες από τις οποίες η Χαμάς επιτίθεται κατά του ισραηλινού στρατού.
Όμως ποιος νοήμων ηγέτης , μπορεί να πιστεύει ότι σκοτώνοντας παιδιά σε παιδικές χαρές, βομβαρδίζοντας αμάχους σε νοσοκομεία και σχολεία του ΟΗΕ ,προκαλώντας τον αποτροπιασμό και την κατακραυγή της παγκόσμιας κοινής γνώμης μπορεί να νικήσει τους ακραίους της Χαμάς. Πώς είναι δυνατόν να επιβληθείς σε έναν πόλεμο όταν το μόνο που κάνεις με την απάνθρωπη συμπεριφορά σου είναι να ωθείς ολοένα και περισσότερους από τους αντιπάλους να καταφεύγουν στη βία για να προστατεύσουν τα παιδιά .
Δυστυχώς ο παραλογισμός και οι ανθρωπιστικές καταστροφές δεν αφορούν μόνο την διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστινίων που κλείνει πλέον επτά δεκαετίες αίματος. Αφορούν ολόκληρη την περιοχή μας και τη «μαύρη τρύπα» της Μέσης Ανατολής: τη Λιβύη που διαλύεται και βυθίζεται στο χάος με δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα στις συγκρούσεις κυβερνητικών και ισλαμιστών ανταρτών . Τη Συρία όπου ήδη 170.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 9 εκατομμύρια από τα 25 εκατομμύρια που ζουν στη χώρα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και οι σφαγές συνεχίζονται . Το Ιράκ όπου ο εμφύλιος έχει γίνει πιο αιματηρός από ποτέ -χτες δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με τζιχαντιστές να εκτελούν μαζικά νέους ανθρώπους λίγο μετά το τέλος του Ραμαζανιού- ενώ πάνω από 200.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί την τελευταία 10ετία στη χώρα .
Η κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία ραγδαία αύξηση της λαθρομετανάστευσης αλλά και το ενδεχόμενο μετακόμισης της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη με κοντινότερες χώρες την Ιταλία και την Ελλάδα.
Υπό το φως των νέων αυτών εξελίξεων , οι απαιτήσεις των Αμερικανών για βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη (όπως αποκάλυψε «Το Βήμα») μόνο λάδι στη φωτιά μπορούν να ρίξουν. Και δείχνουν ανάγλυφα ότι τα «γεράκια» του δυτικού κόσμου εξακολουθούν να βλέπουν τη βία και την στρατιωτική υποταγή ως το μόνο όπλο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.
Η μόρφωση και αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ισλαμικών πληθυσμών του πλανήτη δεν τίθεται καν ως θέμα συζήτησης…