Με ενδιαφέρον και περιέργεια αναμένω την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο που όπως μαθαίνω θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο από την υφυπουργό κυρία Αντζελα Γκερέκου. Κάτι ακούω για πάταξη γραφειοκρατίας, για οικονομικά κίνητρα, για φοροαπαλλαγές αλλά και για μια σοβαρή προσπάθεια προβολής του ελληνικού στοιχείου στο σενάριο των ξένων ταινιών ως όρου στις διαπραγματεύσεις (η προβολή μπορεί να σχετίζεται με φαγητό, με μουσεία ή ακόμα και με έργα λογοτεχνίας).
Κάτι ακούω λέω, κάτι ξανακούω όμως είναι το σωστό ρήμα. Γιατί βέβαια, παρόμοιες επιχειρήσεις έλξης των ξένων για γυρίσματα ταινιών εν Ελλάδι ουκ ολίγες φορές έχω ακούσει στην δημοσιογραφική καριέρα μου. Θυμάμαι ακόμη (και μέσα μου γελώ) εκείνη την περίφημη καμπάνια του «Εννέα λόγοι για να κινηματογραφήσεις το όνειρό σου στην Ελλάδα» επί εποχής υφυπουργού Πέτρου Τατούλη. Στομφώδεις υποσχέσεις, παχιά λόγια, τεράστιες αφίσες στις Κάννες, δεξιώσεις, συναντήσεις… Και το αποτέλεσμα; Μηδέν.
Η όποια προσπάθεια που έχει γίνει και αποφέρει καρπούς οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και για μια ακόμη φορά θα αναφερθώ στην περίπτωση του παραγωγού Χρήστου Κωνσταντακόπουλου που χάρη στην εταιρία του, Faliro House, γυρίστηκε στην Ελλάδα πριν από δυο χρόνια το «Πριν τα μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Και η Ελλάδα προβλήθηκε και κανείς δεν παρεξηγήθηκε.
Κακά τα ψέματα. Ως τώρα το ελληνικό κράτος δεν διευκόλυνε τους ξένους που ήθελαν να αξιοποιήσουν την ομορφιά της χώρας μας. Τους αντιμετώπιζε πάντα με επιφύλαξη. Γι’ αυτό άλλωστε οι «300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας» του Νόαμ Μούρο γυρίστηκαν στην γειτονική Βουλγαρία και πολύ παλιότερα ο «Αλέξανδρος» του Ολιβερ Στόουν στο Μαρόκο. Γιατί πήραν πόρτα στην Ελλάδα. Και αναφέρω δυο από τις πάμπολλες περιπτώσεις.
Δεν θέλω να κάνω από τώρα τον γκρινιάρη αλλά σε ότι αφορά το Κράτος μόνον αν υπάρξει πραγματική απελευθέρωση στην αρτηριοσκληρωτική αντίληψη και την πεπαλαιωμένη νοοτροπία θα υπάρξει και ελπίδα να ανοίξει πραγματικά κάποια πόρτα στους ξένους. Αν όχι φοβάμαι ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στα ιδιωτικά βίντεο των Ασιατών που έρχονται να παντρευτούν στην Σαντορίνη «ανεβάζοντας» αργότερα στο Youtube την αξέχαστη τελετή.