Σήμερα θα σας περιγράψω τι συνέβη στο περιθώριο της συνάντησης του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και των δύο αντιπροσωπειών στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συζήτηση ήταν τόσο σοβαρή, προσεκτική και παραγωγική που σε κάποια στιγμή ο κ. Αναστασιάδης, φοβερός καπνιστής, θέλησε για λίγο να χαλαρώσει. Εβγαλε ένα πακέτο τσιγάρα στο τραπέζι, αλλά δεν τολμούσε να το ανοίξει γνωρίζοντας πόσο φανατικός αντικαπνιστής είναι ο Πρωθυπουργός. Σε κάποια στιγμή δεν άντεξε και ρώτησε κ. Σαμαρά: «Πρόεδρε, δεν σε πειράζει να καπνίσω;». Ο Πρωθυπουργός τον κοίταξε κάπως περίεργα και του είπε: «Και δεν καπνίζεις… Εσύ έχεις ασυλία και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καπνίζεις, θα σου το απαγορεύουμε εδώ μέσα; Πάρε μία τζούρα. Ασε που έρχεται και ο Γιούνκερ και θα έχω δύο καπνιστές στο Μέγαρο Μαξίμου».
***
Ο κ. Αναστασιάδης δεν έχασε χρόνο, άναψε ένα τσιγάρο, πήρε μια βαθιά ρουφηξιά και είπε: «Μη με κοιτάτε παράξενα. Κάνω συχνά εξετάσεις, οι γιατροί μου ελέγχουν τα πάντα, αλλά δεν μου βρίσκουν τίποτα. Γι’ αυτό εξακολουθώ να καπνίζω». Ο Πρωθυπουργός τον κοίταξε για άλλη μία φορά παράξενα και του είπε: «Μήπως επιβάλλεται να καπνίζεις κιόλας;». Και με αυτή την ατάκα δόθηκε παράταση στη διάρκεια της… χαλάρωσης και θυμήθηκαν παλιές ιστορίες, αυτές με τον Γλαύκο Κληρίδη. Ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης να τις εξιστορήσει. Και άρχισε να λέει ιστορίες στην πιο σοβαρή σύσκεψη που έγινε για το Κυπριακό: Ο Κληρίδης, είπε, έλεγε συχνά: «Μου είπαν οι γιατροί να κόψω το φαγητό. Και το έκοψα. Μετά μου είπαν να κόψω τα γλυκά και τα έκοψα, μετά μου είπαν να κόψω το αλάτι και το έκοψα και στο τέλος μου είπαν κόψω τη… ζιβανία». Και τι έγινε; «Εκοψα τον γιατρό!».

Ντόρα: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο

«Θα πρέπει να ξέρεις ότι ετοιμάζομαι για τον Σεπτέμβριο»
λέει η Ντόρα Μπακογιάννη σε όσους της τηλεφωνούν είτε για να την παρηγορήσουν είτε για να της πουν πόσο λυπούνται που δεν έγινε επίτροπος. Το λέει αυτό με μία χροιά στη φωνή της που προσδίδει και «υποσχέσεις», αλλά και «προειδοποιήσεις» προς κάθε κατεύθυνση. Δεν της άρεσε, βλέπετε, καθόλου η τροπή που πήρε το θέμα του επιτρόπου και δεν το κρύβει στις ιδιωτικές συνομιλίες που έχει, αλλά, όπως αναφέρει, «δεν θα κάτσω να σκάσω κιόλας. Θα συνεχίσω τις διακοπές μου και τα λέμε από τον Σεπτέμβριο».
***
Η Ντόρα έρχεται την Τρίτη από την Κέρκυρα στην Αθήνα, θα καθήσει στην πρωτεύουσα μόνο λίγες ώρες και εν συνεχεία θα πετάξει στη Χίο για να παραστεί στα βαφτίσια της κόρης του βουλευτή του ΠαΣοΚ Κ. Τριαντάφυλλου. Αλλά δεν θα είναι μία απλή κοινωνική συνάντηση στη Χίο. Μαθαίνω ότι μαζί με την Ντόρα θα παραστούν στη Χίο και πλειάδα γαλάζιων βουλευτών και στελεχών. Οπως, ας πούμε, ο πρώην υπουργός Κ. Τζαβάρας και η Φωτεινή Πιπιλή. Είναι τα παρεάκια της Ντόρας και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η «πράσινη» Αντζελα Γκερέκου.
Ο αριστερός γιος του καφετζή
Ισως να πέρασε απαρατήρητο μέσα σε όλη αυτή την προεδρολογία και μέχρι πρότινος επιτροπολογία, αλλά ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος συνεχίζει ακάθεκτος τις συναντήσεις του και τις επαφές του με γαλάζια στελέχη, ακόμα (και εδώ είναι η είδηση) και με γαλάζιους υπουργούς. Τον ρώτησα εάν όλος αυτός ο οργασμός επαφών που αναπτύσσει έχει να κάνει με την ίδρυση νέου κόμματος και ιδού τι μου απάντησε: «Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα το πιο αριστερό κόμμα είναι η λαϊκή Δεξιά. Γιατί τα αριστερά κόμματα στη χώρα μας το μόνο που κοιτούν είναι πότε θα γίνει καμιά επανάσταση μπας και βγουν οι φαντασιώσεις τους αλήθεια. Να σκεφτείτε όταν κλείνει ένα εργοστάσιο οι αριστεροί χαίρονται, μήπως και επαναστατήσουν οι εργάτες». Λέει ότι χρειάζεται ένα λαϊκό δεξιό κόμμα στην Ελλάδα, αποφεύγει να αποκαλύψει με ποιους συναντάται και τι υπόσχεται σε αυτούς, αλλά μόνο επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «προέρχομαι και εγώ από τη λαϊκή Δεξιά, είμαι γιος… καφετζή».

Εγώ, ο Χρύσανθος
Διαρρηγνύει τα ιμάτιά του όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης λέγοντας ότι ουδέποτε πρότεινε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο στον Πρωθυπουργό: «Υπήρξε κάποια στιγμή μία συζήτηση από δημοσιεύματα στον Τύπο για τριπλές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, αλλά απερρίφθη μετά πολλών επαίνων προεξάρχοντος εμού» λέει, για να συμπληρώσει ότι μετά τις ευρωεκλογές δεν ακούστηκαν ούτε καν ως συζήτηση οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Είχε όμως γνώμη ο Χρύσανθος και για την Κεντροαριστερά, εξηγώντας πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα, το οποίο θεωρεί σχεδόν απραγματοποίητο να γίνει στις ημέρες μας: «Οταν υπήρξε σοβαρή προσπάθεια για τη δημιουργία Κεντροαριστεράς χρειάστηκε προετοιμασία 30 χρόνων. Αρχισε το 1951 και ολοκληρώθηκε το 1981 με τον Ανδρέα Παπανδρέου, εκνευρίζοντας τότε τον Χαρίλαο Φλωράκη που έλεγε ότι το Ανδρέας του πήρε ψηφοφόρους». Για να τα λέει όλα αυτά ο Χρύσανθος κάτι θα ξέρει.

HeliosPlus