Γιατί παλεύει ο Σαμαράς


Οταν κανείς ρωτήσει δημοσίως τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά εάν όντως έχει εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποτροπή των εθνικών εκλογών, συνήθως απαντά με ένα αόριστο: «Η εκλογολογία δεν βοηθά τη χώρα» ή «έχουμε αυτή τη στιγμή άλλα σοβαρά θέματα να επιλύσουμε». Τι γίνεται όμως όταν κάποιος ή κάποιοι (πάντοτε γαλάζια στελέχη) κάνουν την ίδια ερώτηση στον Πρωθυπουργό… ιδιωτικώς; Ο κ. Σαμαράς χαμογελά και λέει «εύκολη ερώτηση, την οποία δυσκολεύομαι να απαντήσω». Πάλι, ίσως, να σκεφτείτε ότι δεν βγάλατε τα συμπεράσματά σας. Οπως συνέβη την περασμένη Πέμπτη, όταν ο κ. Σαμαράς βρέθηκε με τις εννέα γυναίκες βουλευτές και δεν έδωσε συγκεκριμένη λύση στον γρίφο των 180. Εδώ που τα λέμε, καμία τους δεν τον ρώτησε για το θέμα αυτό.
***
Τον ρώτησαν όμως δύο άρρενες βουλευτές και μάλιστα του υπέβαλαν την ερώτηση… στ’ αφτί, αφού γνώριζαν ότι εάν τον ρωτούσαν δημοσίως θα εισέπρατταν γενικόλογη απάντηση. Ο ένας είναι ο κ. Χρ. Κέλλας και ο άλλος ο Κ. Κουτσογιαννακόπουλος. Ρώτησαν λοιπόν: «Εχεις, πρόεδρε, εξασφαλίσει τους 180 ή όχι;». Ο κ. Σαμαράς στην αρχή απάντησε με το γνωστό «η εκλογολογία δεν βοηθά τη χώρα» και χαμογέλασε. Αλλά όταν και οι δύο επέμειναν στην ερώτηση λέγοντας: «Είμαστε ήδη κοντά στους 180 ή θέλουμε κι άλλους για να φτάσουμε αυτόν τον αριθμό;», τους είπε αινιγματικά: «Το παλεύω». Δεν μπορεί, για να το παλεύει ακόμα, κάτι θα περιμένει. Κάτι που τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας προφανώς αγνοούν. Γι’ αυτό και ερωτούν συνεχώς.
***
Οταν όμως οι γαλάζιοι βουλευτές διαπίστωσαν ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί (έστω και ιδιωτικώς) να απαντήσει σε τέτοιες ερωτήσεις, ξεθάρρεψαν, πήραν φόρα και ρώτησαν τι θα γίνει με τις φοροελαφρύνσεις. Σίγουρα θα σκέφτηκαν ότι αυτό είναι το σοβαρό θέμα που απασχολεί τον κόσμο. Θα μειωθούν ή όχι οι φόροι και πότε; Ενας ρωτούσε για τον φόρο ακίνητης περιουσίας, άλλος για τον φόρο επιτηδεύματος, μια τρίτη για το πετρέλαιο θέρμανσης και πάει λέγοντας. Βρήκαν όμως τοίχο απροσπέλαστο. Ιδού πώς τους ξέφυγε ο Πρωθυπουργός και δεν απάντησε: «Παιδιά (!!), σας διαβεβαιώ ότι είμαι απολύτως γνώστης του τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, στους καταστηματάρχες, στους μικρομεσαίους, στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους μισθωτούς και γενικά σε κάθε νοικοκυριό. Αλλά δεν μπορώ να σας πω τώρα τι θα κάνω. Δεν γίνεται. Το καταλαβαίνετε νομίζω. Θα τα εξαγγείλω όλα στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ» και έκλεισε τη συζήτηση χωρίς να πει το παραμικρό.
«Θα ψηφίσω τον Φώτη»


Ενας από τους ανεξάρτητους βουλευτές που δηλώνει ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι και ο (διαγραφείς από τη ΔΗΜΑΡ) Γρ. Ψαριανός. Ο οποίος να σημειώσω ότι πνέει τα μένεα εναντίον του πρώην αρχηγού του, Φώτη Κουβέλη, όχι τόσο επειδή τον διέγραψε (και το έμαθε στην κατασκήνωση της κόρης του) αλλά επειδή του έλεγε τότε που η ΔΗΜΑΡ είχε ποσοστό 6% να αρχίσει τον διάλογο με την Κεντροαριστερά και ο κυρ-Φώτης δεν τον άκουγε. Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που προταθεί ο κ. Κουβέλης για Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Θα τον ψηφίσει ο κ. Ψαριανός αφού ούτε «καλημέρα» ανταλλάσσουν; «Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Θα ψηφίσω σίγουρα τον Φώτη. Δεν έχω πολιτικές διαφορές μαζί του» λέει.
***
Οταν ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης βρέθηκε προχθές στη Μυτιλήνη (μαζί με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ) πέρασε από τα δικαστήρια Μυτιλήνης. Εκεί βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η δίκη των τούρκων υπηκόων που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία των τρομοκρατικών πράξεων. Τους θυμάστε; Είναι αυτοί που είχαν συλληφθεί με ένα φουσκωτό γεμάτο με βαρέα όπλα και πήγαιναν στη Χίο. Η έκπληξη του υπουργού ήταν μεγάλη όταν είδε μαζί με τους κατηγορουμένους και έναν… βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Τον ρώτησε τι δουλειά έχει με τους «τρομοκράτες», όπως τους αποκάλεσε, για να εισπράξει την απάντηση: «Είμαι ο συνήγορός τους».
***
Η συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη έβγαλε είδηση. Γιατί ο υπουργός ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι αρχίζει οσονούπω η αστυνομία τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ (πάνω από 3.000 αστυνομικοί) στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της εγκληματικότητας και του παρεμπορίου και του ζήτησε τη συνδρομή. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε μια τέτοια επιχείρηση μικρότερης έκτασης (που έγινε κυρίως για τις… μαϊμού Vuitton) συνελήφθη ο Μαζιώτης.
Το διαζύγιο


Οικονομικά προβλήματα μου είπαν πως αντιμετωπίζει η 92χρονη Μαργαρίτα Παπανδρέου και για τον λόγο αυτόν σκέφτεται να πουλήσει ή να ενοικιάσει ένα μεγάλο τμήμα του κτήματός της (αυτό που διατίθεται από την ίδια για δεξιώσεις γάμου) στην περιοχή Λουτρά της Ωραίας Ελένης. Εκείνο όμως που επίσης έμαθα είναι ότι η σύζυγος, μητέρα και νύφη πρωθυπουργών έχει ολοκληρώσει τη συγγραφή στα αγγλικά ενός βιβλίου που έχει τίτλο «Το διαζύγιο». Τώρα μεταφράζεται από γνωστό εκδοτικό οίκο στα ελληνικά γιατί δεν μπόρεσε να το εκδώσει στις ΗΠΑ. Τι λέει στο βιβλίο της; Τα πάντα, από το πώς οδηγήθηκε στο διαζύγιο, πώς μπήκε στη ζωή του Ανδρέα η Δήμητρα Λιάνη, πόσο επηρέασε τη ζωή της, τι της είπε ο ιδρυτής του ΠαΣοΚ, πώς αντέδρασαν τότε τα στελέχη του ΠαΣοΚ, πώς στάθηκαν δίπλα της τα μέλη της ΕΓΕ και πολλά άλλα, που μόλις κυκλοφορήσουν θα δημιουργήσουν, όπως λένε, πάταγο. Και ξέρετε γιατί; Η Μαργαρίτα αναφέρει ονόματα επειδή κρατούσε ημερολόγιο και κατέγραφε τα πάντα, ακόμα και τα πιο ασήμαντα.
Τι νοσταλγεί ο Στουρνάρας


Αυτά τα κρυφά «ραντεβού» Σαμαρά – Στουρνάρα δεν λένε να τελειώσουν. Οχι μόνον τηλεφωνεί ο ένας στον άλλον συχνά, αλλά τρώνε και τα βράδια πολλές φορές μαζί σε σπίτια κοινών φίλων. Οπως συνέβη την Πέμπτη το βράδυ όπου Πρωθυπουργός και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δείπνησαν σε φιλικό σπίτι στα βόρεια προάστια. Συζήτησαν μεταξύ τυρού και αχλαδίου και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, αλλά εκεί, όπως έμαθα, δεν ήταν και τόσο ρόδινα τα πράγματα για τη στάση που τηρεί στο ζήτημα ο κ. Στουρνάρας. Σύγκρουση θα πείτε; Θα δείξει. Υπήρξαν όμως εκείνο το βράδυ και εξομολογήσεις εκ μέρους του διοικητή, τις οποίες σας μεταφέρω:
***
Εξομολογήσεις και νοσταλγίες. Δεν γνωρίζω ακριβώς ποια ήταν η αιτία του νοσταλγικού ξεσπάσματος του κ. διοικητή (πιθανόν να έχει σχέση και με τα παραπάνω), αλλά, όπως είπε, νοσταλγεί τον καιρό που ήταν ο τσάρος της οικονομίας: «Εζησα τα πιο καλά, τα πιο δημιουργικά και τα πιο δύσκολα χρόνια της ζωής μου ως υπουργός Οικονομικών και αυτά τα χρόνια τα νοσταλγώ». Και όμως παλαιότερα έλεγε ότι ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος κάνει τη χειρότερη δουλειά στον κόσμο. Ως και τη σφαίρα που είχε σφηνωθεί στο τζάμι του γραφείου του έδειχνε σε όλους, ακόμη και στην τρόικα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ