Η πολύκροτη καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης εναντίον του πρώην δημάρχου Παπαγεωργόπουλου που μετέτρεψε τα ισόβια σε κάθειρξη 12 ετών συγκλονίζει και πάλι την κατακερματισμένη δημόσια σφαίρα της πατρίδας μας.

Αλλοι μιλούν για «ποινή-χάδι» που θα επιτρέψει στον πρώην δήμαρχο να ζητήσει γρήγορα την υφ’ όρο αποφυλάκισή του και ο ίδιος από τη φυλακή δηλώνει ότι είναι εξιλαστήριο θύμα των καιρών (γιατί οι πολίτες ζητούν «αίμα» και τιμωρία).

Δεν μπορώ να αξιολογήσω επί της ουσίας την παραπάνω καταδικαστική κρίση, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πλήρως το αποδεικτικό υλικό, αλλά θα ήθελα ειλικρινά να σημειώσω επιλεκτικά τα ακόλουθα:

1. Για μια ακόμη φορά το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης αποδείχθηκε επικίνδυνα ελλειμματικό! Ετσι και μετά την απόφαση του Εφετείου κανείς δεν γνωρίζει πού πήγε το προκλητικό ποσό των 18.000.000 ευρώ, η ζημιά δηλαδή που υπέστη το Δημόσιο από την ανωτέρω απεχθή υπεξαίρεση (ιδίως σε μια περίοδο όπου πολλοί Ελληνες ζουν σε απίστευτη φτώχεια).

Θα ήταν καλύτερο λοιπόν να υιοθετήσουμε ταχύτατα το αμερικανικό σύστημα του συμβιβασμού, ώστε όσοι εμπλέκονταν
σε αυτή την υπόθεση, αν γύριζαν τα «κλεμμένα χρήματα», να έπαιρναν μια μικρότερη ποινή, γιατί στην Ελλάδα της χρεοκοπίας θέλουμε και τα χρήματα (εκτός από την τιμωρία)!

2. Αναρωτιέμαι ειλικρινά κατά πόσο ήταν νομιμοποιημένη η αποδοχή του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου, όταν ταυτόχρονα το Εφετείο έκανε δεκτό ότι ο πρώην δήμαρχος και οι άλλοι εμπλεκόμενοι υλοποιούσαν το εγκληματικό τους σχέδιο επί μια δεκαετία περίπου! Επομένως ο πρότερος έντιμος βίος – που «έσπασε» τα ισόβια – φοβάμαι ότι δεν θα μπορούσε να θεμελιωθεί με τέτοιες ισχυρές ενδείξεις επικινδυνότητας.
Επίσης τις ίδιες αμφιβολίες έχω και για την αλλαγή της κατηγορίας από άμεση σε απλή συνέργεια, γιατί δεν εμφανίστηκαν κάποια καινούργια πραγματικά δεδομένα.

Τέλος, στο ερώτημα ποιος μπορούσε να ήταν τόσο άφρων ώστε να κλέβει τόσα χρήματα που ανήκαν σε ασφαλιστικούς οργανισμούς η απάντηση είναι η εξής: Κάποιοι πίστευαν ότι δεν θα διωχθούν ποτέ (:κυνικότητα) και για κάποιους άλλους ισχύει αυτό που έλεγε ο Αμερικανός Lester Thurow στο βιβλίο του για το «Μέλλον του καπιταλισμού», ότι δηλαδή ήταν άπληστοι (The answer is found in greed)!

Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ

kalfelis@law.auth.gr