ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ως παγκοσμιοποιημένη οικονομική οντότητα υπάγεται στο μεγάλο και διευρυνόμενο «παιχνίδι» της γεωπολιτικής. Το παράδειγμα της Βραζιλίας είναι χαρακτηριστικό. Μια χώρα με υψηλή πληθυσμιακή ποσότητα –σχεδόν διακόσια εκατομμύρια κάτοικοι –και με πηγές οικονομικής ανάπτυξης που σε μικρό ποσοστό αξιοποιούνται αναλαμβάνει δύο ανωτάτης βαθμίδας διοργανώσεις: το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
***
ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ στην πραγματικότητα μια ολόκληρη ήπειρος. Η Νότια Αμερική από τον Κόλπο του Μεξικού ως τη νότια άκρη της Αργεντινής μετέχει στη διοργάνωση του Μουντιάλ με μια δεκάδα χωρών διαφόρων μεγεθών και διαφορετικής κοινωνικοπολιτικής εικόνας κατά περίπτωση. Σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών που μετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανήκουν σε αυτήν (ή συνορεύουν όπως οι μικρές χώρες της Κεντρικής Αμερικής) και αυτό είναι μέσω ενός δημοφιλέστατου και γοητευτικού αθλήματος μια γεωπολιτική πραγματικότητα.
***
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι τι θα έχει κερδίσει ως κοινωνία η Βραζιλία από αυτή την παγκόσμια κρατική προβολή που θα διευρυνθεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι αρκετές η αθλητική προβολή και η κατασκευή νέων σταδίων και κάποιων άλλων όταν στα μεγάλα αστικά κέντρα επικρατεί οργισμένη και βίαιη λαϊκή αντίδραση; Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάψει να αγαπούν μέχρι πάθους το ποδόσφαιρο. Δεν στρέφονται εναντίον του αλλά στην απόγνωση του βίου τους μάχονται κατά της αξιοποίησης –λέγε πιο σωστά, εκμετάλλευσης –εις βάρος της κάποιας βελτίωσης του κοινωνικού επιπέδου τους.
***
Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ στόχευση –και η πολύμορφη λεία –ανήκει πια στις μεγάλες χώρες και στα συμφέροντά τους. Π.χ., η Ιαπωνία με το Τόκιο των Ολυμπιακών του 2020 είναι μεγάλη «αγορά» με πρόσθετο στοιχείο το υψηλότατο τεχνολογικό επίπεδο. Το παιχνίδι από τη Ν. Αμερική μετακομίζει στην Απω Ανατολή και ποδοσφαιρικά (Μουντιάλ) στην Ανατολική Ευρώπη (Ρωσία). Το πεδίο δράσης ανήκει στους μεγάλους του κόσμου, έστω και με ρίσκο για αναπτυσσόμενες χώρες. Το Αμστερνταμ της Ολλανδίας του 1928, το Ελσίνκι της Φινλανδίας του 1952 και η Αθήνα του 2004 είναι απλά κάποιοι σταθμοί της Ιστορίας. Σήμερα στόχος κάθε μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης είναι το πανίσχυρο κράμα πολιτικής και οικονομίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ