Οταν ξεκινούσε αυτή η κρίση στην Ελλάδα όλοι –πολιτικοί, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι –ήθελαν να σπρώξουν τον χρόνο, περίμεναν να περάσει η μπόρα, να γίνουν όλα όπως ήταν παλιά. Γελάστηκαν όμως. Τα πράγματα δεν ήταν όπως τα είχαν μετρήσει. Η κρίση είχε βαθιές ρίζες και τέτοια διάρκεια με αποτέλεσμα να κλονιστούν ακόμη και οι πιο ισχυροί, να πληγούν και υγιείς επιχειρήσεις, καθώς δεν ήταν –αλίμονο –μια μπόρα.
Ακόμη και οι προπαγανδιστές του Μνημονίου τα δύο πρώτα χρόνια της κρίσης δεν αντελήφθησαν ποτέ το βάθος του προβλήματος, δεν σκέφτηκαν ποτέ ποιες λύσεις υπάρχουν και ποιες ταιριάζουν στη χώρα και σήμερα ακόμη αγωνίζονται να καταλάβουν τι έχει συμβεί.
Η οικονομική κρίση ήταν ένα τσουνάμι που ξεκίνησε από την κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ, πέρασε στην Ευρώπη και έφτασε στην εύθραυστη ελληνική οικονομία, η οποία ζούσε στους ρυθμούς του πάρτι με τα δανεικά ευρώ, φέρνοντας το μεγαλύτερο κύμα ύφεσης που έχουμε ζήσει από την εποχή του πολέμου.
Ποιος, αλήθεια, φανταζόταν ότι η Ελλάδα θα περνούσε έξι χρόνια ύφεσης; Ποιος φανταζόταν ότι θα πλήρωνε τον λογαριασμό της ένταξής της στο ευρώ μια δεκαετία μετά την ΟΝΕ; Ποιος περίμενε ότι το κύμα αυτό θα άφηνε πίσω του θύματα ένα εκατομμύριο ανέργους, 400.000 κλειστές επιχειρήσεις, πτωχευμένες τις μισές τράπεζες και πολλούς εκ των πρωταγωνιστών της ευφορίας στη φυλακή.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Τώρα τα νερά υποχωρούν, η τρόικα θέλει πιο πολύ από τον καθένα να φύγει από την Ελλάδα και θα το κάνει μόλις εξασφαλίσει ότι τα δάνεια που πήραμε θα αποπληρώνονται στην ώρα τους. Πίσω θα μείνουμε όλοι οι άλλοι…
Πολιτικοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι οι οποίοι καλούνται να καθαρίσουν τα συντρίμμια που αποκαλύφθηκαν μόλις τραβήχτηκαν τα νερά της θύελλας, να επιδιορθώσουν τις ζημιές στις υποδομές και τον εταιρικό ιστό της χώρας και να ξαναχτίσουν επιχειρήσεις που έκλεισαν ή καταστράφηκαν.
Σ’ αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας ένα είναι βέβαιο. Δεν χωρούν διχόνοιες, δεν αντέχουν φτηνά επιχειρήματα. Αν δεν στηριχθούν οι επιχειρήσεις που επέζησαν της καταστροφής, τότε ότι ο οικονομικός χάρτης της χώρας θα αλλάξει υπέρ των ξένων που καραδοκούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ