Ηταν μια συνάντηση που εξαιτίας και μόνο της σύνθεσής της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αταίριαστη». Γιατί πώς διαφορετικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όταν στο πολιτικό γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη (στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου) βρέθηκαν ο… Φούχτελ και η παρέα του (συνήθως δήμαρχοι ή πολιτευτές από την εκλογική περιφέρειά του), δυο-τρεις γαλάζιοι βουλευτές και άλλοι τινές. Η συνάντηση αυτή δεν ανακοινώθηκε ποτέ, αλλά την επομένη έμαθα ότι ο κ. Φούχτελ πήγε στο Ηράκλειο της Κρήτης και επιθεώρησε (ανάμεσα στις άλλες επιθεωρήσεις που κάνει) και τους… αστέγους στους δρόμους της πόλης. Τώρα, θα πείτε, τι σχέση μπορεί να έχει ο Φούχτελ με την Ντόρα, πέραν του γεγονότος ότι και οι δύο ομιλούν τη γερμανική; Και όμως έχουν, αφού συζήτησαν ανάμεσα στα άλλα και θέματα ανταλλαγής δημάρχων (για εκπαίδευση κ.τ.λ.) μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα ποιος θα πληρώνει τους δικούς μας όταν πάνε στη Γερμανία για εκπαίδευση είναι ένα άλλο θέμα που δεν έμαθα πώς θα λυθεί.
***

Οταν έφυγε ο κ. Φούχτελ έμειναν στο γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη οι δικοί μας γαλάζιοι (τα ονόματα των οποίων δεν προτίθεμαι να αποκαλύψω, για ευνόητους λόγους). Τη ρώτησαν λοιπόν τι θα γίνει με το θέμα του επιτρόπου και η Ντόρα έδωσε απάντηση. Αφού είπε ότι εμείς καθυστερήσαμε στο όνομα, ανέφερε και τα εξής: «Αν γίνω επίτροπος, θα είναι για μένα τιμή, μια τιμητική θέση. Αν όμως δεν γίνω, τι να γίνει; Θα συνεχίσω τη δουλειά μου, αυτή που κάνω τώρα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να παίξει τίποτε άλλο. Αλλωστε το θέμα του επιτρόπου ανήκει καθαρά στον Πρωθυπουργό». Και η συζήτηση έληξε εκεί.

Διακοπές στην Κέρκυρα

Επειτα απ’ όλα αυτά (και λίγη ώρα μετά την παρουσία της στην εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που έγινε στη Βουλή) η κυρία Μπακογιάννη πήρε το αεροπλάνο και πήγε για διακοπές στην Κέρκυρα. Εκεί θεωρείται βέβαιον ότι θα συναντηθεί με την «καλή της φίλη», όπως τη χαρακτηρίζει, υφυπουργό Πολιτισμού Αντζελα Γκερέκου και τον σύζυγό της Τόλη Βοσκόπουλο. Απλώς να υπενθυμίσω ότι η Ντόρα είχε δώσει στο παρελθόν ισχυρή στήριξη στην υποψηφιότητα της κυρίας Γκερέκου στην Περιφέρεια.

Σαμαράς: «Φώτη μου, ξέρεις πόσο σε αγαπώ»
Παραλίγον να υπάρξει παρεξήγηση ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη λόγω μίας χειραψίας που… δεν έγινε. Το περιστατικό συνέβη στη Βουλή στην εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοικρατίας όταν ο κ. Κουβέλης πλησίασε τον κ . Σαμαρά – από την πλευρά όμως που ο Πρωθυπουργός έχει χάσει την περιφερειακή του όραση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πήγε να του δώσει το χέρι, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν τον είδε και στράφηκε αλλού. Προς στιγμήν ο κ. Κουβέλης τα έχασε αλλά ο Πρωθυπουργός τελικώς τον αντελήφθη και του είπε: «Ξέρεις λόγω του προβλήματος που έχω με το μάτι μου βλέπω περισσότερο σε ευθεία γραμμή. Δεν σε είδα αλλά να ξέρεις πόσο σε αγαπώ και πόσο σε εκτιμώ». Οπότε και η χειραψία έγινε και μία… αγκαλιά.


Στ. Θεοδωράκης: Αυτοί που με ξέχασαν
Ισως ορισμένοι να πρόσεξαν ότι στην εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που έγινε στη Βουλή δεν παρέστη ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης. Για ποιον λόγο άραγε; Επειδή, όπως ο ίδιος μου αποκάλυψε, «μας ξέχασαν». Τι ακριβώς είχε συμβεί. Η ώρα περνούσε και η πρόσκληση στα γραφεία του Ποταμιού για την εκδήλωση δεν ερχόταν. «Μα είναι δυνατόν να μη μας στείλουν εμάς πρόσκληση;» διερωτήθηκαν ορισμένοι από το κόμμα. Κάποια στιγμή και ενώ η πρόσκληση δεν ερχόταν ο κ. Θεοδωράκης βάζει μια συνεργάτιδά του να τηλεφωνήσει αρμοδίως για να διαπιστώσει τι έγινε. Και τι της είπαν, νομίζετε; «Δεν έχετε προσκληθεί γιατί το κόμμα σας δεν αντιπροσωπεύεται στη Βουλή». Η συνεργάτης του προέδρου του Ποταμιού πρόλαβε να απαντήσει «μα έχουμε εκλέξει δύο ευρωβουλευτές», πλην όμως μάλλον δεν εισακούστηκε. Δύο ώρες προτού αρχίσει η εκδήλωση και ενώ ο Πρωθυπουργός και αρχηγοί των κομμάτων άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Βουλή χτυπά το τηλέφωνο στα γραφεία του Ποταμιού: «Μας συγχωρείτε, λάθος. Δεν πρόκειται να επαναληφθεί αυτό. Ελάτε τώρα, σας προσκαλούμε…». Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε στο παρά πέντε από τον Περικλή Βαλλιάνο να πάει ασθμαίνοντας στη Βουλή ώστε να εκπροσωπηθεί το κόμμα.

Ν. Παπανδρέου: «Θα βρεθούν οι 180»
Νέα παρέμβαση του Νίκου Παπανδρέου στα πολιτικά δρώμενα. Πιστεύει, όπως λέει, ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή ότι θα εξευρεθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε εκλογές. Το θέμα όμως είναι ο τρόπος που το λέει αυτό ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού: «Πιστεύω ότι η παρούσα Βουλή εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και τούτο γιατί η Δεξιά δεν προτίθεται να αφήσει εύκολα την εξουσία. Δεν είναι σαν τον Γιώργο…».

Τι συμβαίνει με την Αρχή Ελέγχου Συμβάσεων;
Ο πρώτος ο οποίος τοποθετήθηκε επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων, ο εισαγγελέας Βασ. Φλωρίδης, παραιτήθηκε και επέστρεψε στη δικαστική έδρα του. Ο δεύτερος που τοποθετήθηκε, ο δικαστικός Δ. Ράικος, έκανε προχθές αίτηση να επανέλθει στο δικαστικό σώμα. Τον ρώτησα τι ακριβώς συμβαίνει με μια ανεξάρτητη Αρχή η οποία ελέγχει συμβάσεις που αντιστοιχούν στο 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Απλώς μου επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι επιθυμεί να επανέλθει στο δικαστικό σώμα. Τον ρώτησα ευθέως αν δέχθηκε πιέσεις και η απάντηση που έδωσε είναι: «Οι πιέσεις είναι αυτονόητες, αλλά δεν είμαι από τους ανθρώπους που δέχονται πιέσεις. Ξέρετε, είμαι λιγάκι απότομος σε τέτοια. Το θέμα δεν είναι αν δέχεσαι πιέσεις αλλά αν υποκύπτεις σ’ αυτές. Και εγώ σας διαβεβαιώνω ότι δεν υποκύπτω». Τώρα τι καταλάβατε; Δέχθηκε ή όχι πιέσεις; Πάντως μου συμπλήρωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα παραιτηθεί ή όχι (υπάρχουν δικαστικοί που μπορούν να διατηρήσουν και τις δύο θέσεις στις ανεξάρτητες Αρχές) λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάποια στιγμή θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με μια Αρχή που ασχολείται με το 25% του ΑΕΠ.

HeliosPlus