Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από τότε που η Αννα Βαγενά έφτιαξε το δικό της… «Μεταξουργείο».
***
Γι’ αυτό και την προσεχή σεζόν το γιορτάζει με αφιερώματα και ξεχωριστές επιλογές.
***
Αρχής γενομένης από τον «Γάμο» της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη, μια παράσταση-σταθμό στην πορεία του «Μεταξουργείου».
***
Τώρα η Αννα Βαγενά θα το ανεβάσει σε δική της σκηνοθετική εκδοχή και σε μορφή μονολόγου. Παράλληλα οργανώνει και ένα ειδικό αφιέρωμα στο έργο της δημιουργού του «Γάμου». Συγκεκριμένα στη συλλογή διηγημάτων της «Γλυκύτατη γαία πατρίς», πάντα σε μορφή μονολόγων.
***
Με αυτά θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Σε μια δεύτερη φάση η Αννα Βαγενά μαζί με τον Λάμπρο Λιάβα και τον Μάριο Σπηλιόπουλο θα στήσουν μια μουσική – θεατρική παραγωγή με τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη.
***
Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει η Γιασεμί Κηλαηδόνη: «Ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ είναι η δική της συμμετοχή στα 15χρονα του «Μεταξουργείου».
***
Ποιος δεν θυμάται την παράσταση από την ομάδα «Διπλούς Ερως» στο τότε Ιλίσια Studio; Με μια έξοχη Αμαλία Μουτούση.
***
Οσο κι αν το θέατρο αντιγράφει τη ζωή, η ζωή έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.
***
Ο ξαφνικός θάνατος ενός τεχνικού του Εθνικού Θεάτρου, του ηχολήπτη Κυριάκου Ελευθεριάδη, ματαίωσε την πρεμιέρα του «Ιππόλυτου» στους Δελφούς μεταθέτοντάς την την επομένη.
***
Το τραγικό γεγονός συνέβη περίπου μία ώρα προτού αρχίσουν να χτυπούν τα τρία «κουδούνια» της έναρξης.
***
Θλίψη και σιωπή δεν άφησαν περιθώρια για κουβέντες. Αλίμονο, πώς αλλιώς;
***
Στη συνέχεια, όπως η ζωή, έτσι και το θέατρο παίρνει τον δρόμο του…
***
Ο Γιάννης Μπέζος βρίσκεται ήδη στο… 2016.
***
Γιατί;
***
Γιατί για το 2015 έχει ήδη «κλείσει», χειμώνα – καλοκαίρι.
***
Αρχής γενομένης από την προσεχή σεζόν (Οκτώβριος 2014 – Μάιος 2015) όπου θα ανεβάσει και θα παίξει στην πικρή κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ενας ήρως με παντούφλες».
***
Γραμμένο το 1947, το θεατρικό έργο μετά τη σκηνή μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, με τον Βασίλη Λογοθετίδη και την Ιλυα Λιβυκού, το 1958.
***
Με τον «Λάμπρο Δεκαβάλλα» ο Γιάννης Μπέζος επιστρέφει σε ένα είδος που αγαπάει πολύ, την παλιά καλή ελληνική κωμωδία. Μαζί του, μεταξύ άλλων, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, ο Τάσος Γιαννόπουλος και ο Κώστας Φλωκατούλας.
***
Και είναι εντυπωσιακή η διαχρονικότητα του θέματος.
***
Οσο για το καλοκαίρι θα συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο για να σκηνοθετήσει και να παίξει στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, στη μετάφραση του Μίνωα Βολανάκη και με μουσική του Κωστή Μαραβέγια.
***
Δοκιμασμένη η καλή χημεία μεταξύ του ηθοποιού και του μουσικού από τον περυσινό «Φιλάργυρο», οι δυο τους επιστρέφουν με αριστοφανική κωμωδία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ