Η σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης που καταγράφεται από την αρχή του χρόνου δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας και για τον ίδιο τον κλάδο αλλά και για την πορεία της οικονομίας,αφού η συμβολή του τουριστικού τομέα και στο ΑΕΠ και στην απασχόληση είναι καθοριστική. Η εξέλιξη αυτή όμως δεν μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και επανάπαυση. Δυστυχώς για πολλά χρόνια λάθη πολιτικής αλλά και η προσδοκία του εύκολου κέρδους, υπονόμευσαν τη βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας. Χάσαμε σε αξιοπιστία, δεν καταφέραμε να κρατήσουμε υψηλά στάνταρ υπηρεσιών, διώξαμε τους τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που έκαναν τη διαφορά.
Η επιστροφή της Ελλάδας τα δύο τελευταία χρόνια, στις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις, είναι μια μοναδική ευκαιρία να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Η ραγδαία αύξηση των τουριστών, είναι σίγουρα μια σημαντική εξέλιξη, αλλά δεν αρκεί. Είμαστε ακόμα πολύ χαμηλά στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη, και ακόμα χαμηλότερα στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, παρά τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες.
Είναι στο χέρι της πολιτείας, αλλά κυρίως των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό να επιτύχουμε το μεγάλο άλμα και σε αριθμό αφίξεων, αλλά κυρίως σε αύξηση των εσόδων. Αρκεί να επενδύσουμε στην αναβάθμιση των υποδομών μας αλλά και των υπηρεσιών. Αν μείνουμε στο γρήγορο κέρδος, αν αρχίσουμε τις παλιές συνήθειες της αισχροκέρδειας, τους μήνες της μεγάλης κίνησης, θα χάσουμε για μια φορά ακόμα το τρένο.
Είναι παράλογο για παράδειγμα, να μην αυξάνονται ανάλογα τα έσοδα, με την αύξηση των τουριστών, επειδή κάποιοι επιχειρηματίες επιλέγουν να τα αποθησαυρίζουν στο εξωτερικό. Όπως δεν μπορούμε να έχουμε υψηλή και σταθερή ποιότητα υπηρεσιών, γιατί ορισμένοι προτιμούν ανειδίκευτους ή ακόμα χειρότερα, εργαζόμενους ευκαιριακής απασχόλησης.
Για να γίνει πράγματι ο τουρισμός η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, όπως διακηρύσσουν όλοι χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση, αποτελεσματικότητα και μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Αρκετοί το έχουν συνειδητοποιήσει και πράγματι το προσπαθούν. Αρκούν όμως και πάλι κάποιοι λίγοι για να υπονομεύσουν τις δυνατότητες που διανοίγονται σήμερα. Είναι καιρός όμως τα παθήματα να γίνουν μαθήματα, να απαλλαγούμε από τις παθογένειες του παρελθόντος και η οδυνηρή κρίση που βιώνουμε να γίνει πράγματι η μεγάλη ευκαιρία του τουρισμού.
ΤΟ ΒΗΜΑ