Είναι κάπως παρακινδυνευμένο, να δηλώνει ο πρωθυπουργός οκτώ μήνες πριν την προεδρική εκλογή, ότι έχει 180 βουλευτές στο τσεπάκι του.
Δεν το είπε ακριβώς έτσι, μια εκτίμηση έκανε, διευκρινίζουν από χθες το απόγευμα οι συνεργάτες του. Αλλά όπως και να το είπε, μάλλον το αντίθετο από το αποτέλεσμα που επιδιώκει, θα φέρει η δήλωσή του.
-Πρώτον, επειδή πολλοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές θα νιώσουν άβολα, τώρα που ο πρωθυπουργός τους θεωρεί δεδομένους.
-Δεύτερον, επειδή οι ανεξάρτητοι βουλευτές, δεν συμμερίζονται την άποψη του Σαμαρά και του Βενιζέλου, ότι επιτελείται μεγάλο έργο στην χώρα. Τα δύο κυβερνητικά κόμματα υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα τολμήσει ανεξάρτητος βουλευτής να ανακόψει την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία. Όμως δεκαπέντε ανεξάρτητοι βουλευτές, συνυπέγραψαν με ευκολία το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα συντασσόμενοι με την αντιπολίτευση.
-Τρίτον, επειδή οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και των ΑΝ.ΕΛ θα πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι δεν περιλαμβάνονται στους 180 του Σαμαρά και ότι δεν έχουν ήδη κάνει μια μυστική συμφωνία με την κυβέρνηση.
Και τέταρτον και το σπουδαιότερο: Πως γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι βρίσκεται κοντά στην προεδρική πλειοψηφία, όταν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το όνομα που θα προτείνει για το ύπατο αξίωμα.
Θεωρεί μήπως ο πρωθυπουργός πως εκείνοι που θα ψηφίσουν «ναι», θα ψηφίσουν ανεξαρτήτως του ονόματος του υποψηφίου;
Τις ίδιες ψήφους θα συγκεντρώσει η υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη και τους ίδιους η υποψηφιότητα του Φαήλου Κρανιδιώτη; Υπάρχει άραγε πρόσωπο που θα τον υπερψήφιζε ταυτόχρονα ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Νικήτας Κακλαμάνης;
Ή μήπως πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα ψήφιζαν οποιονδήποτε, μόνο και μόνο για να παρατείνουν την θητεία τους και τον μισθό τους;
Με λίγα λόγια, όποιος υποστηρίζει στα σοβαρά ότι μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί η προεδρική πλειοψηφία, διαβάζει επιπόλαια τις προθέσεις των βουλευτών.
Κι όλα θα εξαρτηθούν από δύο καθοριστικούς παράγοντες που δεν είναι γνωστοί ακόμη. Από το όνομα του υποψηφίου, αλλά και από το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί την ώρα των ψηφοφοριών. Αυτοί οι δύο παράγοντες έκριναν πάντα την εκλογή του προέδρου. Αυτοί οι δύο παράγοντες θα την κρίνουν και τώρα. ​