Ξεπερνούν τα όρια του παραλογισμού οι εικόνες φρίκης που παρακολουθεί συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη από τις συγκρούσεις στη Γάζα. Οι αθρόες εκτελέσεις παιδιών και αόπλων από τις ισραηλινές δυνάμεις, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με οποιαδήποτε λογική αυτοάμυνας. Γιατί όσο αναφαίρετο είναι το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του που κινδυνεύουν από τις ρουκέτες της Χαμάς, άλλο τόσο αδικαιολόγητο είναι να επιτίθεσαι επί δικαίων και αδίκων.

Αυτός ο ατέλειωτος κύκλος του αίματος στην Παλαιστίνη, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Γιατί το μόνο που πετυχαίνει είναι να ενισχύει τις αδιάλλακτες φωνές και στις δυο πλευρές και να δυναμιτίζει κάθε απόπειρα διαλόγου και συνεννόησης. Όσες ρουκέτες και να πέσουν, όσες εισβολές και να γίνουν, αν δεν επικρατήσει η λογική, λύση στο αδιέξοδο δεν πρόκειται να υπάρξει. Όπως δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο βάθος, αν οι παλαιστίνοι δεν σταματήσουν να αισθάνονται την ανάγκη να καταφεύγουν στη βία για να εκφράσουν τα βάσανα τους, καμιά στρατιωτική δράση δεν πρόκειται να διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα.

Οι εκατοντάδες νεκροί από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, το μόνο που πετυχαίνουν, όπως αναγνωρίζουν διπλωμάτες και διεθνείς αναλυτές, είναι να ενισχύουν τους εξτρεμιστές της Χαμάς, αποδυναμώνοντας τις φωνές της λογικής ανάμεσα στους Παλαιστίνιους. Και οι όποιες πρόσκαιρες στρατιωτικές επιτυχίες των ισραηλινών δυνάμεων, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, όταν συνοδεύονται από εκατόμβες θυμάτων, δεν μπορούν να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την ασφάλεια του Ισραήλ.

Η μόνη ασφαλής διέξοδος, για να ειρηνεύσει η περιοχή και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του αίματος, είναι να επικρατήσουν οι δυνάμεις της λογικής και στις δύο πλευρές. Να βρεθεί επιτέλους ένας τρόπος συνεννόησης και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών, με σεβασμό των δικαιωμάτων και των ιδιαιτεροτήτων τους. Ο δρόμος του αίματος, η λογική των όπλων και των ρουκετών, έχει αποδειχθεί πλειστάκις, ότι μόνο αδιέξοδα και ανθρώπινες τραγωδίες δημιουργεί…
ΤΟ ΒΗΜΑ