Τη φέραμε εδώ, τη φιλοξενήσαμε πολλάκις, τη δέχθηκε δύο φορές προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, την πήγαμε και στη Μυτιλήνη, της κάναμε το τραπέζι και ιδού πώς μας το ανταποδίδει. Ο λόγος για την ευρωπαία (Σουηδέζα) επίτροπο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία βρέθηκε στη Μυτιλήνη, όπου δύο υπουργοί, οι κ.κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και Β. Κικίλιας, της έδειξαν το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών και το Λιμεναρχείο. Κάποια στιγμή ο κ. Βαρβιτσιώτης, γνωρίζοντας ότι επανειλημμένως η κυβέρνηση έχει ζητήσει χρήματα από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση του κύματος των μεταναστών, της λέει: «Κυρία Μάλμστρομ, πρέπει να ξέρετε ότι για να γίνουν όλα αυτά που είδατε, για να αναχαιτίσουμε δηλαδή το αυξημένο ρεύμα μεταναστών προς την Ευρώπη, χρειαζόμαστε χρήματα. Δεν πάει άλλο».
***
Η σουηδέζα επίτροπος ρώτησε «πόσα;» (σαν να βρισκόταν σε… μπακάλικο), για να λάβει αμέσως την απάντηση: «Περίπου 15 εκατ. ευρώ». Ελα όμως που είχε και απορίες. Για ποιον λόγο; φαίνεται να ρώτησε. Ο υπουργός Ναυτιλίας τότε της είπε: «Δεν έχουμε λεφτά να κινήσουμε τα σκάφη του Λιμενικού». Η σουηδέζα επίτροπος επιχείρησε να δείξει ότι διαθέτει και… χιούμορ: «Την άλλη φορά που θα έρθω στην Ελλάδα θα σας φέρω και ένα μπιτόνι βενζίνη, να φουλάρουμε το ρεζερβουάρ των σκαφών και να κάνουμε μαζί περιπολία». Και γέλασε μόνη της από το αστείο που είπε. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, που μόλις είχε ολοκληρώσει μια νυχτερινή περιπολία με σκάφος του Λιμενικού στο Αιγαίο, φάνηκε να μη σηκώνει τέτοια αστεία και της είπε: «Τι μπιτόνι μου λέτε, κυρία μου; Εδώ χρειαζόμαστε ολόκληρο τάνκερ για να κινήσουμε τα σκάφη του Λιμενικού». Η κυρία Μάλμστρομ τον κοίταξε παράξενα και άλλαξε κουβέντα.

Τα πρώτα μέτρα κατά του Πακιστάν
Σας έλεγα χθες ότι η κυβέρνηση έχει καλέσει δύο φορές τον πρόξενο του Πακιστάν στην Αθήνα και του επέδωσε διακοίνωση γιατί δεν συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για τον επαναπατρισμό πακιστανών οικονομικών μεταναστών. Ο Πακιστανός όχι μόνο αδιαφόρησε για το ελληνικό διάβημα, αλλά πιθανόν να νόμισε κιόλας ότι στο υπουργείο Εξωτερικών λένε κάτι και εν συνεχεία δεν το εννοούν. Ελα όμως που το ΥΠΕΞ έκανε πράξη τις προειδοποιήσεις. Με απόφαση που εξέδωσε και κοινοποιήθηκε προς όλες τις διπλωματικές αποστολές στη χώρα μας αίρει μονομερώς τη διακίνηση πακιστανών διπλωματών προς την Ελλάδα χωρίς θεώρηση του διαβατηρίου τους. Δηλαδή, με δυο λόγια: για όσους πακιστανούς διπλωμάτες θελήσουν να έρθουν πλέον στη χώρα μας απαιτείται πλέον βίζα.

Οι γαλάζιοι γαλάζιο επίτροπο ονειρεύονται
Απίστευτο. Οσο πλησιάζει η ημερομηνία για την ανακοίνωση του ονόματος του επιτρόπου από τον Πρωθυπουργό (είχε υποσχεθεί ότι θα το ανακοινώσει ως το τέλος του μήνα) τόσο πιο πολύ αρχίζουν οι γαλάζιοι να δυσανασχετούν. Δημιούργησαν μεσούντος του θέρους και… κίνημα τοποθέτησης γαλάζιου στελέχους στη θέση του επιτρόπου. Επικεφαλής της κίνησης αυτής είναι πρωτοκλασάτος υπουργός (από αυτούς που έχει και εμπλοκή με την τρόικα) ο οποίος συγκέντρωσε καμιά δεκαριά γαλάζια στελέχη και τους είπε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί σε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ο πρόεδρός της προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η χώρα μας να ορίσει επίτροπο στέλεχος μη… γαλάζιο». Και οι υπόλοιποι επικρότησαν χειροκροτώντας. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν ανακοινωθεί το όνομα του επιτρόπου!

Το αποχαιρετιστήριο δείπνο του Φούχτελ
Δείτε τώρα τι συνέβη. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης θέλησε να παραθέσει αποχαιρετιστήριο δείπνο επειδή δεν πρόκειται πλέον να είναι πρόεδρος της ΚΕΔΕ (εδώ να σημειώσω ότι ενδιαφέρον για τη θέση αυτή έδειξε ήδη ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης). Και ξέρετε ποιον προσκάλεσε ως τιμώμενο πρόσωπο; Τον (πολύ) Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ! Στο ίδιο δείπνο προσκλήθηκε και ο Ι. Μπουτάρης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης που είχε χαρακτηρίσει προσφάτως τον εκλεκτό της κυρίας Μέρκελ «κόκκινο πανί για τη Θεσσαλονίκη» και τον κατηγόρησε για «λεόντειο και αποικιοκρατική συμπεριφορά έναντι της χώρας μας». Και όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκε να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Φούχτελ απορρίπτοντας την πρόσκληση. Κάτι μου λέει, έτσι όπως εξελίσσονται οι σχέσεις Φούχτελ – Μπουτάρη, ότι το μοναδικό γεύμα στο οποίο θα παρακαθήσει ο δήμαρχος είναι αυτό που θα γίνει για να αποχαιρετήσουν τον Φούχτελ από την Ελλάδα και όχι τον Ασκούνη από την ΚΕΔΕ.

Λευτεριά στη… Θεσσαλονίκη
Και μια και ο λόγος για τον κ. Μπουτάρη, σας πληροφορώ ότι άρχισε κατακαλόκαιρα τις συσκέψεις για να μην «αλωθεί» (και πάλι) η συμπρωτεύουσα από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Πέρυσι που ήρθε ο Πρωθυπουργός μας έστειλαν στη Θεσσαλονίκη 6.000 αστυνομικούς για να μη γίνουν επεισόδια και έγιναν. Καταλαβαίνετε τι συμβαίνει; Σε λίγο θα έχουμε για τη ΔΕΘ περισσότερους αστυνομικούς απ’ ό,τι είναι οι Θεσσαλονικείς». Μου είπε μάλιστα ότι θα ζητήσει από τώρα να ληφθούν μέτρα ώστε η πόλη να μην είναι υπό κατάληψη και από αστυνομικούς και από διαδηλωτές. Δεν πρόκειται όμως να ζητήσει τίποτα από τον Πρωθυπουργό: «Τι να του πω; Τι να τον κάνω; Θα τα ζητήσω από υπουργούς και από υπηρεσιακούς παράγοντες» έλεγε.

Ποιος καθυστερεί ποιον
Το ρεφρέν που λένε συνήθως τελευταία οι χρυσαυγίτες είναι να διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η δίκη τους ώστε να αποδειχθεί η αθωότητά τους. Και τι νομίζετε ότι κάνουν για να επισπευσθούν οι διαδικασίες; Τις… καθυστερούν! Το τελευταίο διάστημα υποβλήθηκαν περισσότερες από δέκα αιτήσεις υποδίκων (ανάμεσά τους και αυτή της κυρίας Ελένης Ζαρούλια) για την εξαίρεση διαφόρων δικαστικών, από ανακρίτριες ως και εισαγγελείς.

HeliosPlus