Τον κίνδυνο να διασυρθεί η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας (φωτογραφία) εξαιτίας των πληροφοριών (που δημοσίευσε αυτή η στήλη) ότι οι νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές διόρισαν ως συνεργάτες τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Αυτό, λέει ο υφυπουργός, απαγορεύεται ρητά από τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά μάλλον ορισμένοι νεόκοποι ευρωβουλευτές νομίζουν ότι θα τους ξεγελάσουν όλους, αλλάζοντας τα επίθετα των συγγενών τους. Για παράδειγμα, ευρωβουλευτής έχει διορίσει την αδελφή της στο γραφείο της στην Αθήνα, ο σύζυγος ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντ’ αυτής όλη τη δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ένας άλλος ευρωβουλευτής διόρισε τον γιο του. Ολοι αυτοί θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν τους ψήφισε κανένας, αλλά αμείβονται με παχυλούς μισθούς.

Δεξιός και μεταρρυθμίσεις γίνεται;
Σε μία από τις συχνές παρεμβάσεις του όπου τοποθετείται πολιτικά, ο Νίκος Α. Παπανδρέου επιτίθεται εναντίον των πάντων. Λέει ότι η συντηρητική αυτή παράταξη που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή δεν μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Σε παρατήρηση ότι στην κυβέρνηση η οποία επιχειρεί τις μεταρρυθμίσεις μετέχουν και στελέχη του ΠαΣοΚ, η απάντησή του ήταν ότι και αυτοί δεν κάνουν τίποτα: «Η πρώτη κίνηση του Λοβέρδου ως υπουργού Παιδείας ποια ήταν;» αναρωτήθηκε και την απάντηση την έδωσε μόνος του: «Να μην κάνει τίποτα», για να προσθέσει ευθύς αμέσως: «Είναι εξωφρενικό να μη θέλουν να αλλάξουν τίποτα σε αυτόν τον τόπο και να επιδιώκουν να μην κινηθεί το παραμικρό». Αλλά το ξέσπασμα του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού δεν σταματά εδώ και με εμφανές στο πρόσωπό του το παράπονο πως «για όλα φταίει ο Παπανδρέου» λέει: «Τόσο καιρό ήταν ωραία που βρίζανε τον Γιώργο. Τώρα πού δεν είναι εδώ ο Γιώργος τι αλήθεια θα κάνουν;».

Ο Τσίπρας κάνει τα μπάνια του, γιατί όχι και ο Γιώργος;
Ο κ. Ν. Παπανδρέου τα έχει βάλει και με όλους όσοι επέκριναν το Συμπόσιο της Σύμης και βεβαίως την πολιτική που ακολούθησε ο αδελφός του όταν ήταν πρωθυπουργός: «Σιγά τη χλιδή. Το ξενοδοχείο στις Σπέτσες που έγινε το Συμπόσιο της Σύμης είναι ένα λαϊκό ξενοδοχείο. Ερχεται εδώ ο μισός Πειραιάς κάθε Σαββατοκύριακο και πληρώνει 60 ευρώ τη διανυκτέρευση μαζί με το πρωινό. Ποια χλιδή;» λέει. Οσο για τα μπάνια του αδελφού του, πρώην πρωθυπουργού, αυτά που φάνηκαν σε σχετικές φωτογραφίες, αναφέρει: «Ο Τσίπρας κάνει τα μπάνια του στη Νάξο. Ο Καραμανλής στην Καλαμάτα και ο Παπανδρέου που δεν είναι καν στην κυβέρνηση έκανε τα μπάνια του, αλλά δουλεύοντας στις Σπέτσες. Τι το κακό;». Τι είδους όμως δουλειά; Οπως λέει, προσκάλεσε 30 νέα παιδιά και τους δίδαξε με τη Βρετανίδα Μόλι Αλεξάντερ σεμινάρια επιχειρηματικότητας. Μαζί τους ήταν και νομπελίστες, όπως ο υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου.

Ο πακιστανός πρόξενος
Δύο φορές κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο γενικός πρόξενος του Πακιστάν για να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών από το Πακιστάν. Εμαθα ότι και τις δύο φορές δεν έδινε συγκεκριμένες απαντήσεις, προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο έως ότου του δόθηκε ρηματική διακοίνωση. Αλλά αυτός δεν κάνει τίποτα, όπως μου είπε ανώτατος διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών. Την τελευταία φορά μάλιστα του είχε επισημανθεί με τον πιο αυστηρό τρόπο: «Γιατί δεν συνεργάζεστε; Παραβαίνετε τους διεθνείς κανόνες, τα αεροπλάνα είναι έτοιμα να φύγουν με τους μετανάστες και εσείς δεν κάνετε τίποτα». Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο και το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει σοβαρά την περίπτωση να ζητήσει την αντικατάσταση του προξένου.

Καρατζαφέρης: «Γλίτωσα στο παρά τρίχα»
Εύχαρις που πήγαν όλα καλά με την υγεία του ήταν τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης: «Ηταν ένα εμφραγματάκι αλλά αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Στο παρά τρίχα» έλεγε αστειευόμενος σε φίλους και γνωστούς. Ρωτήθηκε πάντως εάν του τηλεφώνησαν για να πληροφορηθούν περί της υγείας του πολιτικοί και αρχηγοί κομμάτων. Και ξέρετε τι απάντησε; «Δέχτηκα πολλά τηλεφωνήματα, αλλά δεν πρόκειται να σας πω από ποιους».

Νικήτας: «Ε, δεν θα τους παρακαλέσω κιόλας»
Στις φήμες ότι επίκειται η επιστροφή του στη ΝΔ απαντά ο Νικήτας Κακλαμάνης: «Ετσι όπως με διέγραψαν, να με ξαναγράψουν. Ε, δεν πρόκειται να τους παρακαλέσω» λέει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι επαφές του με γαλάζια στελέχη. Πώς όμως τον διέγραψαν; Ξαφνικά, λέει. Ζητεί τώρα να τον επανεντάξουν και πάλι… ξαφνικά.

Διακοπές στην Ελλάδα
Ο πρώτος από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που, όπως μαθαίνω, ειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση ότι προτίθεται να περάσει τις διακοπές του στην Ελλάδα είναι ο 40χρονος νέος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. Είναι γνωστός για την ευθύτητά του αλλά και τη μαχητικότητά του. Τα τελευταία χρόνια, όπως διαβάζω στο βιογραφικό του, ήταν από τους λίγους πολιτικούς που συγκρούστηκε ευθέως με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Γιούνκερ δεν τον εκτιμά διόλου.

Ούτε δεξίωση, ούτε ομιλία για τη Δημοκρατία

Πιο λιτά από κάθε φορά θα τιμηθεί εφέτος η 40ή επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο κ. Κ. Παπούλιας δεν θα πραγματοποιήσει ούτε καν την πρωινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο (αυτή στην οποία προσφέρονταν λεμονάδες και βυσσινάδες) που είχε καθιερωθεί, λόγω κρίσης που αντικατέστησε στην χλιδάτη νυχτερινή (στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου). Απλώς την παραμονή της επετείου ο κ. Παπούλιας θα απευθύνει μήνυμα προς το έθνος (το τελευταίο που απευθύνει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο) και ανήμερα της επετείου θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το Ιδρυμα της Βουλής στη Βουλή

HeliosPlus